ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ, ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ.

Όσοι παρευρέθηκαν στους αγώνες της Αλβανίας ή του Ρούπελ σχημάτησαν μιαν ατράνταχτη πίστη στο μέλλον της φυλής μας.

Αν δεν διδαχθούμε όμως την ομόνοια και την αυταπάρνηση από τους ήρωες εκείνους, τότε θα χάσουμε ότι πολυτιμότερο μας έδωσε το χυμένο αίμα τους.

Αλίμονο αν πιστέψουμε πως θα λείψουν ποτέ οι εχθροί από το δρόμο της Ελλάδας.

Κι ας γίνει η ιστορία του Ρούπελ αστέρι για να μας οδηγέι πώς πρέπει ν’αντιστεκώμαστε στους εχθρούς της, όσο μεγαλοι και αν είναι…

Χρήστος Ζαλοκώστας, Ρούπελ 1966.

Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να δώσω στούς αναγνώστες μερικές πληροφορίες που συνήθως δέν λέγονται πότε. Για αυτό δεν θα σας κουράσω με δικά μου λόγια θα αφήσω τα λόγια αυτών που παρευρέθησαν εκεί.

Παρακάτω θα διαβάσετε ότι είχε υπώθει σε εφημεριδες της εποχής σε όλο το κόσμο αλλα και επιστόλες που στάλθηκαν προς τους έλληνες αξιωματικούς και άλλα πολλά.

-18 Απριλίου 1941 Βαρυσήμαντος λόγος του καγκελλάριου Χίτλερ ένωπιον του Ραίχσταγ.

ΑΙ ΕΥΘΥΝΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΝ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΙΠΕ, ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΩ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΕΠΟΛΕΜΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΝ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΔΟΘΗ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ Η ΣΥΝΕΧΙΣΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΔΕΝ ΗΤΟ ΠΛΕΟΝ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟΝ.

-Ουίνστων Σ. Τσώρτσιλ. Ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας κατα το δευτερο παγκόσμοιο Πολεμο.

ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΗΡΩΕΣ
ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΘΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ.

-Ανακοινωθέν απο το Στρατηγείον του Φύρερ 11/6/1941

ΕΚΛΕΚΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΥΠΕΡΗΣΠΙΣΑΝ ΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΞΑΙΡΕΤΗΚΟΝ ΗΡΩΙΣΜΟΝ ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ. ΠΡΟΕΚΛΗΘΗΣΑΝ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΣΥΓΚΟΡΟΥΣΕΙΣ ΕΞ ΕΓΓΥΤΑΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ, ΤΟΣΟ ΠΕΙΣΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟΙ, ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΕΙΧΟΝ ΛΑΒΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΔΕ ΧΩΡΑΣ ΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ.

-Στρατάρχης Βον Λήστ, αρχηγός 12ης Στρατιάς.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑΝ ΤΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΣ. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΞΙΖΕΙ ΕΙΣ ΓΕΝΝΕΙΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΣ.

-Δικοικητής του ΧVIII Γερμανικού Ορεινού Σώματος Στρατού Franz Bohme, προς Επιτελάρχη Στρατιας Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΣΑΜ) Συνταγματάρχη (ΠΒ) Παναγιώτη Καλογερόπουλο.

ΕΙΧΟΜΕΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΡΩΙΣΜΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΑΝΤΑΖΟΜΕΘΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΡΩΙΣΜΟΝ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΣΑΣ. ΕΠΟΛΕΜΗΣΑΤΕ ΘΑΥΜΑΣΙΑ!, ΘΑΥΜΑΣΙΑ! ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΕΓΚΑΡΔΙΩΣ.

-Ο Επιτελάρχης του ΧΧΧ Γερμανικού Σώματος Στρατού Οtto Hartmann προς Αντιστράτηγο Παναγιώτη Δέδε.

ΕΠΟΛΕΜΗΣΑΤΕ ΘΑΥΜΑΣΙΑ, ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΝ ΣΑΣ ΗΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟΝ, ΑΙ ΠΛΑΓΙΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΣΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΑΤΑΙ. ΜΟΛΙΣ ΕΚΙΝΕΙΤΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΑΧΗΣ, ΕΔΕΧΕΤΟ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΒΟΛΗΝ. ΑΝ ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΟΝ ΚΑΤΑ ΤΑ 4/5 ΑΦΛΟΓΙΣΤΙΑΣ, ΟΥΔΕΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΣΧΟΝΤΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΣΩΖΕΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΙΝ ΕΚΕΙΝΗΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ.

-Ο Διοικητης της 72ης Γερμανικής Μεραρχίας Αντιστράτηγος Μattenklott προς Διοικητή του ΤΣΑΜ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνο Μπακόπουλο.

ΕΠΟΛΕΜΗΣΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ ΑΛΛΑ ΟΥΔΑΜΟΥ ΣΥΝΗΤΗΣΑ ΤΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΦΘΟΡΟΠΟΙΟΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΝ ΟΣΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

-Από το άρθρο ”Όι ανδρείοι Ελληνες” του Στρατηγού Πάουλ Χάσσε σε γερμανική εφημερίδα.

ΤΑ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΕΙΧΟΝ ΗΔΗ ΠΕΙΡΑΝ ΔΙΑΣΠΑΣΕΩΣ ΩΧΥΡΩΜΕΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΕΚ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ, ΕΙΣ ΤΑΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΧΟΝ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΩΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΗΜΥΝΘΗΣΑΝ ΠΑΡΑ ΤΑ ΦΛΟΓΟΒΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΣΚΛΗΡΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ, ΑΝΑΛΟΓΟΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΕΙΣ ΟΥΔΕΜΙΑΝ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΩΝ. ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΗΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΙΣ ΤΟ ΟΧΥΡΟΝ ΤΟΥ ΕΠΥΡΟΒΟΛΕΙ.

-Ραδιοφωνικός Σταθμός Λονδίνου, 10 Ιουνίου 1941.

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΙΣ ΙΣΧΥΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ, ΟΠΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΕΠΑΝΔΡΟΥΝΤΑ ΤΑ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΡΙΟΥ, ΔΙΕΞΕΔΙΚΗΣΑΝ ΕΠΙ ΜΑΚΡΑ ΗΜΕΡΟΝΥΚΤΙΑ ΚΑΘΕ ΣΠΙΘΑΜΗΝ ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΕΠΕΦΕΡΑΝ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟΝ ΑΝΑΒΟΛΗΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΝ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ.

Η ΗΡΩΙΚΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΠΡΟΕΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΑΚΟΜΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ. ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΘΕΝΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΕΦΕΡΑΝ, ΟΤΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑΝ, ΝΟΡΒΗΓΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ, ΟΥΔΑΜΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΤΟΙΟΥΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΣ.

-Ανταποκριτής του Ανεξάρτητου Γαλλικού Πρακτορείου στο μέτωπο της Ελλάδας 9/6/1941.

ΑΛΗΘΗΣ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΕΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΙΓΟΥΣ ΑΝΔΡΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΧΥΡΩΝ, ΟΙΤΙΝΕΣ ΕΠΙ ΤΟΣΟΝ ΚΑΙΡΟΝ ΣΥΝΕΚΡΑΤΗΣΑΝ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΑΤΑΙΩΣΑΝΤΟ ΑΡΧΙΚΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ, ΟΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗ ΔΙΑ ΡΑΓΔΑΙΑΣ ΠΡΟΕΛΑΣΕΩΣ ΑΜΕΣΟΣ ΚΥΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑ ΤΟ ΟΛΟΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ.

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ ΑΥΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΕΧΕΙ ΔΕ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΙΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ.

Σχόλιο..

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες με τα κειμένα και τα στοιχεία που έχω στα χέρια όλα παρουσιάζουν το ίδιο πραμα, το θαυμασμό του εχθρού και των ”συμμάχων” για την Ηρωική αντίσταση του Έλληνα στρατιώτη. Ολοι οι τότε παραδέχθηκαν ότι αυτη η καθυστέρηση επίλεκτων στρατευμάτων που προορίζονταν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην νότια τότε Σοβιετική ‘Ενωση ήταν το κομβικό σημείο στην ιστορία του πολέμου, για αυτό ακόμα και ο ηγέτης της σοβιετικής ένωσης Στάλιν, έστειλε επιστολή στους Ελλήνες που τους ευχαριστούσε, γιατί χωρίς την αντίσταση αυτή, ο ρωσικός στρατός και λαός δεν θα είχε το χρόνο να προετοιμαστεί για την επίθεση και ακόμη επειδή η καθυστέρηση αυτή βρήκε το Γερμανικό στρατό να πολεμά στη μέση του ρωσικού χειμώνα.

Και όλα αυτα όταν οι υποτιθέμενοι μεγάλοι στρατοί των συμμάχων, που είχαν ειδικά στην αρχή του πολέμου πολύ καλύτερο εξοπλισμό απο το γερμάνικο (τα γαλλικα αρματα ήταν ανωτερα των γερμανικών το 1940 πχ ) τα παρατούσαν όλα και περίμεναν σε παραλίες να έρθουν να τους σώσουν.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

PanaGoS1337

el.gr

loading...