Ο Εμπολα πλέον θεραπεύεται, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Εάν στον ασθενή χορηγηθούν άμεσα ειδικά φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιβιώσει
Ο Έμπολα δεν μπορεί πλέον να χαρακτηρίζεται ανίατη ασθένεια, υποστηρίζουν επιστήμονες, καθώς τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκαν ασθενείς κατά το ξέσπασμα του ιού στο Κογκό είχαν πολύ καλά αποτελέσματα επιβίωσης.

Το φάρμακο ZMapp, που χρησιμοποιήθηκε κατά την επιδημία Έμπολα στην Σιέρα Λεόνε, την Λιβερία και την Γουινέα, εγκαταλείφθηκε, όπως και το Remdesivir, καθώς δύο μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία μπλοκάρουν τον ιό, είχαν σαφέστατα καλύτερα αποτελέσματα, όπως υποστηρίζουν τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Εθνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο για Αλλεργίες και Μολυσματικές Ασθένειες, που υποστήριξαν από κοινού τις δοκιμές.

Οι δοκιμές του φαρμάκου ξεκίνησαν τον Νοέμβριο στο Κογκό και πλέον έχουν σταματήσει. Όλες οι μονάδες αντιμετώπισης του Έμπολα χρησιμοποιούν πλέον τα δύο φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα.

«Από εδώ και στο εξής, δεν θα λέμε ότι ο Έμπολα είναι ανίατος», δήλωσε ο καθηγητής Ζαν Ζακ Μογιέμπε, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνας Βιοϊατρικής του Κογκό, που επέβλεψε τις δοκιμές του φαρμάκου και πρόσθεσε: «Αυτή η πρόοδος θα βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες ζωές».

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του Έμπολα στο Κογκό, με τουλάχιστον 2.800 ασθενείς, ήταν η άρνησή τους να αναζητήσουν θεραπεία, σημειώνει στο εκτενές ρεπορτάζ του o Guardian. Εξάλλου μέχρι τώρα, οι πιθανότητες επιβίωσης για τους ασθενείς ήταν μικρές, καθώς το 70% όσων ασθενούσαν από τον Εμπολα έχανε τελικά τη μάχη για τη ζωή.

«Τώρα που το 90% των ασθενών μπορεί να πάει στο κέντρο θεραπείας και, όταν βγει, να είναι εντελώς καλά, οι ασθενείς θα αρχίσουν να το πιστεύουν», δήλωσε ο δρ Μογιέμπε.

Τα ποσοστά θανάτων από Έμπολα μειώθηκαν σημαντικά για όσους ασθενείς έλαβαν τα μονοκλωνικά αντισώματα ως θεραπεία αμέσως μόλις αρρώστησαν. Το ένα από τα δύο φάρμακα το «114» έχει ποσοστό θνησιμότητας 11% ενώ το άλλο, που λέγεται «Regeneron», μόλις 6%.

loading...