ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ S-400; ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΟΤΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΣΤΑΚΟΣ...Πούτιν, Ερντογάν, Μπερλουσκόνι στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream, στην Αμισό του Πόντου (Νοέμβριος 2005)

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αποπειράθηκε να κάνει άνοιγμα προς τη Ρωσία, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Το άνοιγμα αφορούσε βασικά τους εξής τρεις τομείς: Ενέργειας, Εξοπλισμών, Εμπορικών συναλλαγών. Το 2007 ο Κ. Καραμανλής συμφώνησε με τον Β. Πούτιν τα εξής:


Η Ελλάδα θα ήταν μία από τις χώρες διέλευσης του αγωγού αερίου South Stream και στις διαπραγματεύσεις θα καθοριζόταν η ακριβής διαδρομή

Στο ελληνικό έδαφος την κατασκευή θα αναλάμβαναν από κοινού ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και η ρωσική Gazprom με ίσα ποσοστά

Το μνημόνιο που υπεγράφη στη Μόσχα στις 29 Απριλίου μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream ουσιαστικά θα ήταν η εκκίνηση διαπραγματεύσεων που θα διαρκούσαν από 18 μήνες έως δύο χρόνια

Η Ελλάδα θα προμηθευόταν από τη Ρωσία 450 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3, με συμπαραγωγή σε ποσοστό 25/30% για τη χώρα μας.

Τελικά οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, ενώ δεν προχώρησε ποτέ και η συμφωνία για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή οδηγήθηκε στις εκλογές το 2009 υπό το βάρος της επερχόμενης οικονομικής κρίσης και έχασε από τον Γ. Παπανδρέου.

Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά. Να υπογραμμίσουμε ότι όπως έχει αποδειχτεί από τα απόρρητα τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, τα ανωτέρω δεν προχώρησαν, γιατί προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις και αντιδράσεις της Ουάσιγκτον, με τη δικαιολογία ότι η Ελλάδα είναι μέλος του NATO και δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Συμμαχίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν, όχι μόνο εγκαινίασε τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Blue Stream, μαζί με τον Β. Πούτιν και τον Σ. Μπερλουσκόνι, στην Αμισό του Πόντου, αλλά προχώρησε στη συμφωνία για την κατασκευή του Turkish Stream, ένας αγωγός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή του South Stream, του οποίου δεν επέτρεψε την κατασκευή η Ουάσινγκτον.

 Εκτός αυτού, η Τουρκία του Ερντογάν προχωρεί στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ρωσική Rosatom, ενώ προχθές άρχισε να παραλαμβάνει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις.

Άρα, Ελλάδα και Τουρκία, δυο χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, η μια κάνει συμφωνίες με τη Ρωσία για αγωγό φυσικού αερίου και οπλικά συστήματα, τα οποία μάλιστα δεν είναι στρατηγικά όπως οι S-400 και της απαγορεύεται στην ουσία να υλοποιήσει τις συμφωνίες, γιατί αυτό επιβάλουν τα συμφέροντα της συμμαχίας, ενώ η άλλη κατασκευάζει δύο αγωγούς που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο και ένα πυρηνικό εργοστάσιο ρωσικής τεχνολογίας, ενώ παραλαμβάνει και ένα ρωσικό στρατηγικό όπλο, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τις Βρυξέλες.


ΔEΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ KAI TO BINTEO ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :