«Μοντέλο Creta Farms» για να διασωθούν άλλες 170 μεγάλες επιχειρήσεις

Ομάδα εργασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει καταρτίσει σχετικό φάκελο
Oι άξονες στους οποίους βασίστηκε η παρέμβαση Γεωργιάδη για την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος της Creta Farms, θα χρησιμοποιηθεί και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων με προβληματικές σχέσεις μεταξύ βασικών μετόχων και τραπεζών.

Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης λέγοντας μάλιστα πως στο γραφείο του υπάρχει φάκελος με 170 μεγάλες εταιρείες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Πρόκειται για ένα φάκελο που έχει καταρτίσει ομάδα εργασίας κατόπιν εντολής του ίδιου του υπουργού.

«Το μοντέλο που χρησιμοποιήσαμε για την επίλυση του προβλήματος στην Creta Farms θα το χρησιμοποιήσουμε και σε αυτές τις περιπτώσεις, πιάνοντας ‘τες μία μία», σύμφωνα με τον υπουργό. «Πρέπει όλοι να ξέρουν ότι δεν αφήνουμε κανένα στη μοίρα του», συμπλήρωσε. «Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα μπορούμε» υπογράμμισε, ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι σε λιγότερα από δύο εικοσιτετράωρα από τότε που ανέλαβε την υπόθεση της Creta Farms, ο κ. Γεωργιάδης κατάφερε χθες να πείσει τους μεγαλομετόχους της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας να συναινέσουν και να υπογράψουν το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για τη διάσωση της εταιρείας, όπως ζητούσαν οι πιστώτριες τράπεζες.

Το μνημόνιο προβλέπει την άμεση επιστροφή των σημάτων και των πατεντών της εταιρείας από κυπριακή εταιρεία (Novaplot) συμφερόντων των δύο βασικών μετόχων – αδελφών Δομαζάκη στην κρητική αλλαντοβιομηχανία, την τοποθέτηση της ελεγκτικής εταιρείας EY στη θέση «επόπτη» (CRO), την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή (πάλι από την ΕΥ) και το άνοιγμα των γραμμών πίστωσης από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των δανείων της Creta Farms την 31η Δεκεμβρίου ήταν 109,53 εκατ. ευρώ από 106,879 εκατ. ευρώ το 2017. Πέρυσι οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 117,8 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 9% σε σχέση με τη χρήση του 2017 με τη λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 13,5 εκατ. ευρώ, υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ο όμιλος επιβαρύνθηκε με απομειώσεις.

loading...