Πότε θα αρθούν πλήρως τα capital controls – Τι θα εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος

Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα εισηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδας να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls) σε ένα βήμα που αποσκοπεί –εκτός των άλλων – στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας έτσι ώστε να φτάσει ταχύτερα σε επενδυτική βαθμίδα.

Κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα συμφωνούν ότι οι συνθήκες επιτρέπουν πλέον να πραγματοποιηθεί αυτό το τελευταίο βήμα, ενώ έχουν περάσει πάνω από 4 χρόνια από την επιβολή των ελέγχων τον Ιούνιο του 2015.

Η άρση των capital controls

Η άρση των capital controls τοποθετείται στο τέλος του Σεπτεμβρίου , ενόψει των διαβουλεύσεων με τους δανειστές, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και με κύριο θέμα την προετοιμασία του προϋπολογισμού του επόμενου έτους και την έγκριση των φοροελαφρύνσεων. Εφόσον η κατάληξη των διαβουλεύσεων είναι θετική, το κλίμα για την άρση των capital controls θα είναι ευνοϊκό.

Οι περιορισμοί έχουν σε μεγάλο βαθμό ήδη αρθεί καθώς- μεταξύ άλλων –δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ ( και για μεγαλύτερα ποσά με έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδας).

Η πλήρης κατάργηση θα άρει και τους εναπομείναντες περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.Στην Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί νέα τάση φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό αλλά προβλέπουν μάλλον το αντίθετο , δηλαδή επιστροφή κεφαλαίων καθώς πλέον δεν υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον και τη δυνατότητα επανεξαγωγής τους.

loading...