Άγκυρα: «Για εμάς η Ανατολική Μεσόγειος είναι εθνικό ζήτημα» – Ανησυχία στην Αθήνα από την τουρκική επιθετικότητα

H Toυρκία δεν κρύβει τις προθέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως η περιοχή αποτελεί για την Άγκυρα «εθνικό θέμα που αφορά 82 εκατομμύρια Τούρκους»

«Μία από τις καλύτερες απαντήσεις ενάντια στις απειλές που δέχεται η Τουρκία για τις δραστηριότητές της θα δοθεί σήμερα εδώ, στην ανατ. Μεσόγειο» δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν μένει ποτέ χωρίς εναλλακτική όπως αναφέρει το κυπριακό Σίγμα.

«Ποτέ δεν είπαμε ευχαριστώ σε μία εντολή. Τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της λεγόμενης “ΤΔΒΚ” δεν μπορούν ποτέ να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η ανατ. Μεσόγειος δεν είναι ζήτημα μόνο του υπουργείου του ή κάποιων άλλων υπουργείων, αλλά αποτελεί ζήτημα εθνικό.

«Αυτό το ζήτημα είναι πάνω από όλα ζήτημα που αφορά και στα 82 εκατομμύρια κατοίκους, είναι ζήτημα ολόκληρης της χώρας. Είναι ζήτημα ολόκληρης της Τουρκίας. Είναι ένας αγώνας επιβίωσης της Τουρκίας ενάντια σε όσους νιώθουν άβολα με την παρουσία της Τουρκίας», δήλωσε.

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι η Τουρκία θα στέκεται πάντα όρθια απέναντι σε όσους την αγνοούν και ότι ποτέ δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην ανατ. Μεσόγειο.

«Έχοντας μία τέτοια δύναμη και πίστη δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε πίσω όχι μόνο στην ανατ. Μεσόγειο αλλά και σε όποιο άλλο ζήτημα πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο», τόνισε.

Το ζήτημα είναι τι έχουν καταλάβει στην Αθήνα από τις δηλώσεις αυτές. Ας δούμε την ουσία των όσων είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Είπε πως για την Τουρκία η Ανατολική Μεσόγειος είναι ζήτημα επιβίωσης. Τι εννοεί με αυτό; Πολύ απλά εντός της νόμιμης τουρκικής ΑΟΖ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ υδρογονανθράκων.

Αντίθετα στις νόμιμες ΑΟΖ των ΑΛΛΩΝ χωρών υπάρχουν και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Αυτό σημαίνει πως εάν η Τουρκία σεβαστεί την νομιμότητα, σε μερικές δεκαετίες από σήμερα όλα τα γειτονικά της κράτη θα έχουν καταστεί πλούσια και πανίσχυρα και θα την έχουν ξεπεράσει σε γεωπολιτική ισχύ κατά πολύ.

Δηλαδή η Τουρκία θα έχει μετατραπαεί σε «φτωχό συγγενή». Αυτό σημαίνει πως η Άγκυρα δεν θα αποδεχτεί με τίποτα να μην πάρει κάποιο «μερίδιο» από τους ενεργειακούς θησαυρούς της περιοχής και θα πρέπει σε Αθήνα και Λευκωσία να κατανοήσουν ότι δεν θα βρεθεί πρακτική στήριξη από τους ξένους πλην της λεκτικής η οποία όμως δεν ενοχλεί καθόλου τους Τούρκους, οι οποίοι ιστορικά είναι συνηθισμένοι στο να δέχοντα επικρίσεις.

Να σημειώσουμε ότι χθες είχαμε εμπλοκές, υπερπτήσεις ελληνικών νησιών και μαζικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) από τουρκικά μαχητικά στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου κι ενώ υποτίθεται ότι υπάρχουν ΜΟΕ που αποτρέπουν τέτοιες ενέργειες.

Ανήμερα της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, η τουρκική Αεροπορία αποδύθηκε σε μια ξέφρενη παραβατική συμπεριφορά καθώς μόλις οκτώ μαχητικά της πραγματοποίησαν 43 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και άλλες 17 πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφη συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών CN-235.

Από εκεί και πέρα τα ελληνικά μαχητικά «πρόλαβαν» σε πέντε περιπτώσεις τα τουρκικά τα οποία είτε αρνήθηκαν να παύσουν να πετούν επάνω από το ελληνικό έδαφος, είτε αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, με αποτέλεσμα να εξελιχθούν σε αερομαχίες οι αναχαιτίσεις.

Σκληρές αερομαχίες. Σε κάποιες επικράτησαν τα ελληνικά μαχητικά, σε κάποιες άλλες οι Τούρκοι πιλότοι ήρθαν σε ευνοϊκές θέσεις βολής απέναντι στα ελληνικά μαχητικά.

Συνολικά πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο πέταξαν έντεκα τουρκικά αεροσκάφη (έξι F- 16, δύο F-4 και τρία κατασκοπευτικά CN – 235)

Το παιχνίδι στην Α.Μεσόγειο θα κερδηθεί από αυτόν που είναι πιο αποφασισμένος και έχει τις λιγότερες αυταπάτες…

loading...