Ο εξευτελισμός πριν την ήττα…

Του Κώστα Στούπα
Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει ιστορίες καθημερινών “εξαιρέσεων” που διηγούνται πως έλαβαν σημαντικές αποφάσεις όταν εμφανίστηκε μπροστά τους εν είδει οράματος κάποιος άγιος ή κάποια άλλη μεταφυσικής υπόστασης παρουσία που τους συμβούλεψε να κάνουν την τάδε ή τη δείνα επιλογή.

Η ίδια η λαϊκή μας παράδοση εξάλλου βρίθει τέτοιων διηγήσεων που εξάπτουν την φαντασία όσων δεν θέλουν ή αδυνατούν να παρακολουθήσουν την αιτιολογική αλληλουχία των δράσεων, των αντιδράσεων και των συνεπειών τους.

Το “θαύμα” αυτή τη φορά ακούμπησε τον ίδιο τον πρωθυπουργός του “Υπαρκτού Ελληνισμού” ο οποίος εν μέσω απόγνωσης και πιέσεων, ως άλλος Σαούλ καταδιώκων αντί του Χριστιανισμού, τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, έκανε στροφή 180 μοιρών και αποφάσισε να δώσει συνέντευξη.

Πριν ένα μήνα περίπου ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει δημόσια πως όποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ παραβιάσει το εμπάργκο στον Σκάι θα βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων.

Είναι πρωτοφανές για ένα κόμμα και ιδίως μια κυβέρνηση δημοκρατικού καθεστώτος να εφαρμόζει εμπάργκο κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ένα μέσο ενημέρωσης. Συχνά κόμματα και κυβερνήσεις τιμωρούν αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης αρνούμενα να μιλήσουν σε αυτά κατ΄ αποκλειστικότητα, προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες όπως π.χ. ο φόρτος εργασίας.

Εφαρμόζουν δηλαδή ένα άτυπο εμπάργκο. Η εφαρμογή ενός τυπικού εμπάργκο συνιστά αντιδημοκρατική συμπεριφορά καθώς στις δημοκρατίες ο τύπος και οι ελευθερίες του συνιστούν βασικό πυλώνα του πολιτεύματος και η διευκόλυνση της λειτουργίας είναι υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το πλέον αστείο όμως είναι η αιτιολόγηση που έδωσε ο πρωθυπουργός γι’ αυτή του την ξαφνική μεταστροφή.

Σύμφωνα με την εξήγηση του κ. Τσίπρα στην Τρίπολη όπου περιόδευε τον πλησίασε ένας άντρας γύρω στα 60 που τον παρότρυνε να πάει στο “γήπεδο” του Κ. Μητσοτάκη αφού εκείνος αρνείται τα ντιµπέιτ “και αν θέλει ας µην έρθει να αγωνιστεί”.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον ρώτησε τι εννοεί, εκείνος απάντησε: “Πήγαινε στον ΣΚΑΪ και άσ’ τους να σε ρωτήσουν ό,τι θέλουν ανοιχτά και να απαντήσεις ανοιχτά”.

Πανικός και εξευτελισμός

Καθώς διανύουμε τις τελευταίες μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, αποφάσεις σαν την παραπάνω αποκαλύπτουν όλο και περισσότερο το μέγεθος της σύγχυσης και του πανικού που διακατέχει τον πρωθυπουργό και το “τσίρκο” που εμφάνιζε ως κυβέρνηση την τελευταία τετραετία.

Το εμπάργκο στον Σκάι όπως και παλαιότερα στις εκπομπές του Γιάννη Πρετεντέρη στο Μέγκα ήταν μια λάθος στρατηγική επιλογή αλλά η κατά 180 μοίρες στροφή λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές συνιστά λάθος τακτική.

Η μεταστροφή αυτή του Πρωθυπουργού καταδεικνύει πλέον πως βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, πως δέχεται εσωκομματικές πιέσεις και ως εκ τούτου προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις.

Η μεταστροφή αυτή καταδεικνύει πως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι επιλογές της ηγεσίας και του ιδίου του κ. Τσίπρα αμφισβητούνται πλέον ευρέως, σε σημείο που αναγκάζουν τον ίδιο σε εξευτελιστικές παλινωδίες χωρίς αντίκρισμα.

Το γεγονός πως ένα μήνα μετά τις δημόσιες απειλές από τον πρόεδρο του Κόμματος για τιμωρία όποιου εμφανιστεί στον Σκάι, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εξαναγκάζεται να πάρει πίσω την απόφαση, δείχνει πως στο εσωτερικό του κόμματος δεν αμφισβητούνται μόνο βασικές επιλογές της ηγεσίας αλλά και το πρόσωπό του αρχηγού.

Ακόμη και αν είχαν καταλάβει το λάθος, η άρση του εμπάργκο θα μπορούσε να γίνει σταδιακά με την παρουσία άλλων στελεχών και τον ίδιο να παριστάνει τον ανεκτικό και διαλλακτικό.

Η εμφάνιση στον Σκάι όπως και οπουδήποτε αλλού την τελευταία εβδομάδα δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στις αποφάσεις των ψηφοφόρων. Οι αποφάσεις αυτές ωριμάζουν εδώ και καιρό ενώ καθοριστικό ρόλο τον τελευταίο καιρό στο εύρος που ενδέχεται να πάρει η διαφορά, έπαιξε το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών.

Η μεταστροφή του εκλογικού σώματος ξεκίνησε από το 2016 με τη διάψευση των προσδοκιών που καλλιέργησε ο κ. Τσίπρας. Ο οικονομικός εξανδραποδισμός της μεσαίας τάξης έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ενώ η επικράτηση του κεντρώου Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία διευκόλυνε την εισροή ψήφων από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

Φυσικά, καταλυτικό ρόλο έχει παίξει, πέραν της πολιτικής και η ηθική εξαχρείωση τόσο του ιδίου του κ. Τσίπρα όσο και του συνόλου σχεδόν των στελεχών του. Πολιτική εξαχρείωση συνιστούν τα ψέματα και οι ανενδοίαστες “κωλοτούμπες” ενώ ηθική εξαχρείωση η απροκάλυπτη διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα και πελατειακές παλαιοκομματικές νοοτροπίες.

Το δόγμα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ το έχουμε περιγράψει πολλές φορές τα τελευταία δυο χρόνια με το απόφθεγμα του κινέζου Σουν Τζου: “Τακτικές κινήσεις χωρίς στρατηγική είναι ο θόρυβος πριν την ήττα”.

Τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο θόρυβος πριν την ήττα έχει εξελιχθεί και σε εξευτελισμό…

Capital

loading...

1 thought on “Ο εξευτελισμός πριν την ήττα…

  1. ΑΝΤΕ ΡΕ ΣΤΟΥΠΑ ΑΠΟ ΕΔΩ! ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ

Comments are closed.