Πανελλαδικές: Πτώση στις βάσεις των περιζήτητων σχολών

Αστάθμητος παράγοντας οι πανεπιστημιοποιήσεις των ΤΕΙ – Παράταση στο μηχανογραφικό για να εξετασθεί η λειτουργία των νέων τμημάτων – Χαμηλότερες από πέρυσι οι επιδόσεις των υποψηφίων – Τι λένε οι αναλυτές
Με βάση την ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές πτώση παρουσιάζει η Ιατρική Αθήνας, μπορεί και κάτω από τα 19.000 μόρια, οι Πολυτεχνικές Σχολές, με βαθμολογίες κάτω του 18, όπως και οι Οικονομικές και Νομικές Σχολές.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε παράταση στην κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων έως τις 17 Ιουλίου, διαδικασία που κανονικά θα ολοκληρωνόταν αύριο Δευτέρα. Η διήμερη παράταση δίνεται προκειμένου να εξεταστεί η λειτουργία των νέων τμημάτων που προέκυψαν από τη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι οριστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα γίνει δεκτή καμία αλλαγή στα μηχανογραφικά δελτία. Η εφαρμογή θα κλειδώσει και θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων. Οι υποψήφιοι που έχουν ήδη οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο θα έχουν πλέον πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

Η διακύμανση των βάσεων

Σε ό,τι αφορά την πορεία των βάσεων, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις, οι σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, όπως οι περιζήτητες Νομικές και Φιλοσοφικές, παρουσιάζουν πτώση, ενώ αυξομειώσεις αναμένονται στα Τμήματα Πληροφορικής και τα Οικονομικά. Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμών πρόσβασης των συνολικά 93.787 υποψηφίων, εκ των οποίων 81.244 από τα Γενικά Λύκεια και οι 12.543 από τα Επαγγελματικά, που διεκδικούν συνολικά 79.631 θέσεις στα Πανεπιστήμια, όπως δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για πτώση παντού, ακόμη και στις υψηλόβαθμες σχολές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχουν δύο αστάθμητοι παράγοντες: τα περίπου 100 νέα τμήματα που προέκυψαν από τις πανεπιστημιοποιήσεις των ΤΕΙ, χωρίς να μπορούν να συγκριθούν με κάτι αντίστοιχο περσινό, και βέβαια οι επιλογές στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία ο καθηγητής Φυσικής, εκπαιδευτικός αναλυτής, Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης, εκτιμά ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών), οι βάσεις των δημοφιλών Νομικών Σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα κινηθούν ελαφρώς πτωτικά, περί τις 250 μονάδες. Στο 2ο Πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) αναμένεται πτώση στις βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές των Πολυτεχνείων, που προσδιορίζεται πάνω από τις 300 μονάδες για τα ιδρύματα του κέντρου και μεγαλύτερη για τα περιφερειακά. Στο 3ο Πεδίο (υγείας και ζωής) κάτω από τις 19.000 μονάδες θα βρεθεί η περιζήτητη Ιατρική Αθηνών, ενώ στο 4ο Πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) οι υψηλόβαθμες βάσεις θα κινηθούν ανοδικά, ενώ οι μεσαίες και οι χαμηλόβαθμες πτωτικά.

loading...

1 thought on “Πανελλαδικές: Πτώση στις βάσεις των περιζήτητων σχολών

  1. kopste vre anekdioigiti autes tis exetaseis,arketa ploutisan ta frontistiria,gemisan oi sholes papagalous amorfotous epistimones.allaxte ta kritiria.kante ta aei eleuthera me mia ypotypodi hreosi.

Comments are closed.