Μέρκελ: Καμία «έκπτωση» στο χρέος λόγω Κυριάκου Μητσοτάκη

Στη θερινή συνέντευξη Τύπου η καγκελάριος χαιρέτισε το οικονομικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Περιμένει όμως να δει αν θα αποδώσει. Παρ΄ ότι εκτιμά πως το οικονομικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και στην απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού, δεν πρόκειται να υπάρξει «έκπτωση» αναφορικά με το χρέος επειδή άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα πρέπει να δούμε τώρα ποιες εξελίξεις θα προκύψουν», δήλωσε. Χαρακτήρισε ως «πολύ θετικό» ότι η Ελλάδα κατάφερε να βγει ξανά με ένα ομόλογο στις αγορές το οποίο αξιολογήθηκε «πολύ καλά». Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι οι όποιες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα γίνουν στην Κομισιόν και στο Eurogroup. Σε ό,τι αφορά τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι «θα πρέπει να δούμε το τι θα πράξει και πως»

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα η καγκελάριος εξήρε για μια ακόμη μια φορά το επίπεδο της σχέσης που διατηρούσαν. Παρά το μεγάλο αριθμό των πολιτικών διαφορών που «φυσικά» υπήρχαν, συνεργάστηκε μαζί του «πάρα πολύ καλά», είπε, πράγμα που δεν ήταν δεδομένο. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ήδη από την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο το 2015 μια «σχέση εμπιστοσύνης» που ήταν «ανοιχτή, ειλικρινή και έντιμη».

Ζητούμενο ένας «προσωρινός μηχανισμός» διάσωσης στη Μεσόγειο

Αναφορικά με το προσφυγικό η κ. Μέρκελ επεσήμανε την ανάγκη για ένα νέο Κανονισμό του Δουβλίνου δεδομένου ότι αυτός που ισχύει δεν λειτουργεί.

Μέχρι όμως να επιτευχθεί συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει άμεσα να βρεθεί ένας «προσωρινός μηχανισμός» για τη διάσωση των ναυαγών προσφύγων στη Μεσόγειο. Η διάσωση ανθρώπων «δεν συνιστά μόνο υποχρέωση, αλλά πράξη ανθρωπισμού», τόνισε η καγκελάριος. Στο Ελσίνκι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να βρουν μια προσωρινή λύση. Η κ. Μέρκελ ελπίζει ότι στην επόμενη συνάντηση τους στην Μάλτα αρχές Σεπτεμβρίου θα συμφωνούσουν με λύση ad hoc για την κατανομή των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Επίθεση σε Τραμπ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η καγκελάριος καταδίκασε τις ρατσιστικές επιθέσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε τέσσερις γυναίκες πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος. Όπως είπε, διαχωρίζει «κάθετα» τη θέση της από αυτή την επίθεση και εκφράζει την αλληλεγγύη της με τις γυναίκες πολιτικούς. Μόλις πρόσφατα ο Τράμπ είχε ζητήσει να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ αν δεν συμφωνούν με την πολιτική κατάσταση στην χώρα. Και οι τέσσερις γυναίκες είναι αμερικανίδες υπήκοοι.

Η υγεία της και το τέλος της πολιτικής της καριέρας

Αναφερόμενη τέλος στο ζήτημα της υγείας της η καγκελάριος είπε ότι είναι καλά . Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντα της. Με το τέλος της θητείας το 2021 θα τερματίσει και την πολιτική της καριέρα. «Αλλά εύχομαι», δήλωσε με χιούμορ, «ότι η ζωή μου θα συνεχιστεί και θα ήθελα να τη συνεχίσω υγιής».

Πηγή: Deutsche Welle

loading...