Ελληνικό: Αρχαία και… δάσος «φύτρωσαν» σε διάδρομο προσγείωσης – Πως η κυβέρνηση «ναρκοθέτησε» την επένδυση

Αλήθειες και ψέμματα για την τεράστια επένδυση στο Ελληνικό. Τα εμπόδια για το έργο που θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας. Οι καθυστερήσεις και η ΚΥΑ που «μπλοκάρει» αντί να
ξεμπλοκάρει. Πώς «φύτρωσαν» αρχαία και δάσος, εκεί που ήταν… διάδρομος προσγείωσης!

Το γεφύρι της Άρτας θυμίζει πλέον το έργο στο Ελληνικό, μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ενώ στα λόγια η κυβέρνηση λέει πως επιθυμεί να ξεκινήσει το έργο -ποιός δεν θυμάται υπουργούς της κυβέρνησης να ανακοινώνουν μετά βαΐων και κλάδων ότι το καλοκαίρι του 2018 θα μπουν μπουλντόζες στον χώρο;- στην πραγματικότητα ορθώνει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο.

Τελευταίο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που κοινοποιήθηκε μόλις χθες στην εταιρεία που ανέλαβε το έργο, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή της. Αξίζει να σημειωθεί πως και αυτή η προβληματική ΚΥΑ είναι μόλις η πρώτη από τις τρεις που απαιτούνται για να ξεκινήσει το έργο!

Γιατί είναι προβληματική; Γιατί ορίζοντας πως ακόμη και για την απλούστερη κατασκευή στο Ελληνικό θα είναι απαραίτητη η γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως στόχος είναι περαιτέρω γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις, θέτοντας εν αμφιβόλω ολόκληρο το έργο. Όπως άλλωστε κατά καιρούς επισημαίνουν στελέχη της Lamda Development, κανείς επενδυτής δεν θα επενδύσει €7 δισ. – 300 εκατομμύρια την πρώτη μέρα και μετά εκατοντάδες εκατομμύρια σε έργα υποδομών και σε κτίρια, για καθένα από τα οποία θα απαιτείται ειδική έγκριση. Ποιος μπορεί να βάζει εκατοντάδες εκατομμύρια όταν θα περιμένει, θα έχει την αγωνία και την αβεβαιότητα ότι κάθε μέρα μπορεί να ανατραπεί η επένδυση. Ειδικά εάν η μέχρι τώρα διαδρομή έχει δείξει ότι τα προβλήματα προκύπτουν το ένα μετά το άλλο.

Επιχειρώντας να περάσει στην «αντεπίθεση» η κυβέρνηση, «ανακαλύπτει» παρασκηνιακές συμφωνίες και «επιθυμία της εταιρείας να αλλάξει την σύμβαση για το Ελληνικό«. Εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε σε δηλώσεις του πως ο παραχωρησιούχος «έχει κάνει deal, αν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ να αλλάξει η σύμβαση και να δώσει περισσότερο μπετόν και λιγότερο πράσινο και περισσότερα κέρδη στον ιδιώτη».

Για την ιστορία επισημαίνεται πως δεν ήταν η εταιρεία αλλά η κυβέρνηση που από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, δεν είχε κάνει καμία απολύτως κίνηση για την επένδυση στο Ελληνικό και δεν απαντούσε καν στα τηλέφωνα των επενδυτών. Το ίδιο συνέβη και μετά την επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο, οπότε μεσολάβησε τουλάχιστον ένα εξάμηνο απραξίας.

Αμέσως μετά άρχισαν οι παλινωδίες περί διατηρητέων, αρχαίων και δάσους. Χρειάστηκαν μήνες για να αποφανθεί η αρμόδια επιτροπή για το ότι μόνο η «Παγόδα» στο Ελληνικό αποτελεί νεότερο μνημείο. Όσο για το «δάσος» και τον «αρχαιολογικό χώρο», καταρρίπτονται από την κοινή λογική: Στην περιοχή για την οποία γινόταν ο λόγος, λειτουργούσε επί 40 χρόνια διάδρομος προσγείωσης! Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα αεροπλάνα δεν μπορούν να προσγειωθούν σε «δασική έκταση».

Η κυβερνητική πλευρά «επιστρατεύει» ακόμη ένα επιχείρημα: Ότι η Lamda Development είναι που καθυστερεί επειδή δεν έχει χρήματα για να υποστηρίξει την επένδυση. Το επιχείρημα είναι αυταπόδεικτα έωλο. Αρκεί κανείς να δει την ανοδική πορεία της μετοχής της εταιρείας το τελευταίο διάστημα, κάτι που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι πλήθος επενδυτών δηλώνουν έμπρακτα ότι θέλουν να συμμετέχουν στο έργο στο Ελληνικό. Άλλωστε η εταιρεία έχει ήδη ξοδέψει 50 εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες, παρά την αβεβαιότητα για το αν αυτά τα χρήματα θα πάνε χαμένα καθώς έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από τότε που θα έπρεπε η πολιτεία να έχει ολοκληρώσει τα πάντα.

«Η Lamda Development δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τη σύμβαση και είναι πανέτοιμη οικονομικά να αρχίσει το Project χτες, όπως θα είχε κάνει, εάν δεν είχαν προκύψει οι καθυστερήσεις από την κυβέρνηση», υποστηρίζει διαχρονικά η εταιρεία.

loading...

1 thought on “Ελληνικό: Αρχαία και… δάσος «φύτρωσαν» σε διάδρομο προσγείωσης – Πως η κυβέρνηση «ναρκοθέτησε» την επένδυση

  1. Οταν ακομα και οι διαπλεκομενοι μεγαλοπαραγοντες σηκωνουν τα χερια τι να πει και η μεγαλη μαζα των μικρων και ανωνυμων!!!!.. Με το σχολιο μου αυτο αναφερομαι στους κρατικοδιαιτους καθε ιεραρχιας και καθε προελευσης.Αιρετους και ρουσφετοδιορισμενους…..Δεν τους νοιαζουν οι επενδυσεις!!!Δεν τους αφορουν!!Σιχαινονται οτιδηποτε δεν προσαυξανει τον μισθο τους και δεν μεγενθυνει τα προνομια τους!Η εξυπηρετηση του πολιτη και των επιχειρησεων (που τους ταιζουν) ειναι γιαυτους "φυγε μπελα απο το κεφαλι μου".Τα εθνικα και πατριωτικα αντακλαστικα εκλιπουν επισης εντελως απο την μυωπικη και αυτιστικη τους αντιληψη.Ειναι πατριωτες μεχρι εκει που δεν θιγονται τα προνομια τους.Αλλιως σταχτη και μπουρμπερη!!Οσο οι συμπεριφορες αυτες ΔΕΝ παραγουν επιπτωσεις για τους ιδιους προσωπικα ΔΕΝ θα αλλαξουν σταση!Τα παραδειγματα παμπολα και καθημερινα.Να μιλησουμε για την εφορια? για την πολεοδομια? για το ΚΑΣ? για τα δασαρχεια για την Αστυνομια???.Παντου στην καλυτερη περιπτωση η αντιμετωπιση του πολιτη και των επιχειρησεων ειναι πανομοιοτυπη.ΑΠΑΘΕΙΑ,ΑΠΡΑΓΙΑ,ΑΜΗΧΑΝΙΑ,ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗστην καλυτερη περιπτωση.Στην χειροτερη η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ και το υφερπον μισος.Μη τυχον και ο ιδιωτης ανακαμψει μη τυχον και παει καλα η επιχειρηση του,μη τυχον το κομματοσκυλο παρακαμφθει κοινωνικα απο την εργασια απο την προσπαθεια και απο το επιχειρηατικο ρισκο.Μη τυχον αγνοηθει το απιστευτα και απυθμενο πλεγμα τυραννου που κουβαλανε (οχι ολοι) αλλα οι περισσοτεροι σε αυτες τις υπηρεσιες.Κυριος οιδε ποθεν προερχεται αυτη η καταφορα, το φθονερο βλεμμα και τα μισολογα σε καποιον που θελει να επιχειρησει κατι να αποφασισει εστω ενα τολμημα η ενα εργο και ας μη τα καταφερει….

Comments are closed.