Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ελλάδα γύρισε σελίδα»

Tα διεθνή ΜΜΕ ασχολήθηκαν εκτενώς με την σαρωτική νίκη της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη και την καθαρή ήττα του Αλέξη Τσίπρα

Ήταν το θέμα της ημέρας παγκοσμίως όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»

«Σαρωτική νίκη του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας», ήταν ενδεικτικά ο τίτλος της βρετανικής «Guardian», που υπογραμμίζει πως οι Ελληνες ψηφοφόροι έδωσαν «ηχηρή εντολή» στον Κ. Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση. Το ρεπορτάζ στέκεται και στην πρωτοβουλία του Α. Τσίπρα να συγχαρεί τηλεφωνικά τον αντίπαλό του, αναγνωρίζοντας την ήττα του.

Για «εκκωφαντική επιστροφή της Δεξιάς στην Ελλάδα» κάνει λόγο η συντηρητική «Figaro», προειδοποιώντας ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν θα έχει περίοδο χάριτος.

Σε άλλο ρεπορτάζ η γαλλική εφημερίδα αναλύει το πώς συντελέστηκε η «μεταμόρφωση του νέου Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη»: εκμοντέρνισε την εικόνα του τροφοδοτώντας τα κοινωνικά δίκτυα με ανθρώπινες ιστορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο η «Figaro» είχε κεντρικό τίτλο «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γυρίσει τη σελίδα Τσίπρας».

Αναγνώρισε την ήττα
Οι «New York Times» επισήμαναν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να επανεκλεγεί και αναγνώρισε την ήττα του από την Κεντροδεξιά. «Οι ψηφοφόροι έσπρωξαν στην έξοδο τον πρώην φλογερό αριστερό, ύστερα από χρόνια λιτότητας», αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ.

Διαστάσεις θριάμβου έδωσε το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg στην κεντροδεξιά επικράτηση. «Ο ηγέτης της ελληνικής αντιπολίτευσης Μητσοτάκης εξασφαλίζει σαρωτική εκλογική νίκη», τιτλοφορείται το σχετικό αφιέρωμα. Ως οικονομικό πρωτίστως πρακτορείο, το Bloomberg υπενθυμίζει ότι ο νέος αρχηγός της «άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» υπήρξε τραπεζικό στέλεχος στα πρώτα χρόνια της καριέρας του.

Με συνεχείς ανανεώσεις της ιστοσελίδας του από την Αθήνα, το BBC ενημέρωνε το κοινό του για τις εξελίξεις των ελληνικών εκλογών, από τα πρώτα έξιτ πολ που προδιέγραψαν το εύρος της νεοδημοκρατικής νίκης, έως την επιβεβαίωση του αποτελέσματος και την παραδοχή της ήττας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειωθεί ότι το BBC, το «Politico» και άλλα ΜΜΕ παγκόσμιας εμβέλειας επισήμαναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάγεται από μεγάλη πολιτική δυναστεία, η οποία επιστρέφει χάρη στη νίκη του στην εξουσία.

Σε Γερμανία
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αντιμετώπισαν τις ελληνικές εκλογές και τα γερμανικά ΜΜΕ. Η «Deutsche Welle» έκανε λόγο για «καθαρή νίκη της Ν.Δ. από τα πρώτα κιόλας έξιτ πολ», ενώ η οικονομική «Handelsblatt» επέλεξε τον τίτλο «Αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα». Η γερμανική εφημερίδα περιγράφει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς το «φιλόδοξο».

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζεται πως έχασε ψηφοφόρους κυρίως από τα αριστερά του, αφού είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται.

«Αλλαγή κυβέρνησης και καθαρή νίκη της Ν.Δ.», είδε το «Der Spiegel». Η δε «Frankfurter Allgemeine Zeitung» απέδωσε τη «σημαντική ήττα» του Αλέξη Τσίπρα και την αυτοδυναμία της Ν.Δ. στα «σκληρά μέτρα λιτότητας, που έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη».

Η μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα, «El Pais», χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη νικητή των πρώτων μεταμνημονιακών εκλογών στην Ελλάδα. Σε αρκετά δηκτική γλώσσα, η ναυαρχίδα του ισπανικού Τύπου (που στηρίζει αναφανδόν τους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ) χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «μια ελληνική αυταπάτη που εξατμίστηκε»!

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα», τόνισε η ανταπόκριση της «La Repubblica» από την Αθήνα, κάνοντας ειδική μνεία στην «ελεύθερη πτώση» της Χρυσής Αυγής.

Για «τέλος εποχής Τσίπρα στην Ελλάδα», ο οποίος «βγήκε από την Ακρα Αριστερά, έχτισε μια διεθνή αξιοπιστία, αλλά απογοήτευσε τους ψηφοφόρους του», κάνει λόγο η «Monde», παρομοιάζοντας τον απερχόμενο Ελληνα πρωθυπουργό με τον Οδυσσέα, που έφτασε στο τέλος του ταξιδιού του: «Στα 44 χρόνια του ο Τσίπρας παραμένει Οδυσσέας της ελληνικής πολιτικής. Γοητευτικός, έξυπνος, σίγουρος για το τυχερό του αστέρι. Ομως, για πρώτη φορά στη ζωή του το παιδί-θαύμα ηττήθηκε.

Φθαρμένος από την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τους Ελληνες στην πορεία, κουρασμένος από τα μαγικά του κόλπα, εξαντλημένος από μια δεκαετία κρίσης και λιτότητας…».

loading...