Γιώργος Κουμουτσάκος: Διμερές επαφές στο Ελσίνκι για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης

Στη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα, ο κ. Κουμουτσάκος παρουσίασε την κατάσταση των αυξημένων ροών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ως προσωρινό μέτρο, μέχρι την οριστικοποίηση του Δουβλίνου 4, ένας ουσιαστικός μηχανισμός ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όπως πρόσθεσε, χρειάζεται ένας αποτελεσματικός ευρωπαϊκός μηχανισμός συντονισμού των επιστροφών σε τρίτες χώρες.

Με αυτήν την ευκαιρία, υπογράμμισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς επίσης και την ενίσχυση της πολιτικής των επιστροφών, στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία (Τουρκία), όμως, θα πρέπει να ενισχύσει τις δράσεις για την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών, καθώς επίσης και την επιτήρηση των ακτών της.

Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με την Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), Νίνα Γκρέγκορι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζητήθηκαν τρόποι για τη βελτίωση της συνεργασίας των δύο πλευρών, με στόχο την αποτελεσματικότητα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου για τη λήψη των αποφάσεων. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η Εκτελεστική Διευθύντρια της EASO θα επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της συζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της εκκρεμότητας για τη Συμφωνία Θέσης της Υπηρεσίας στην Ελλάδα.

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Σουηδίας, Μίκαελ Ντάμπεργκ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία -βεβαίως- συναρτάται με την αρχή της υπευθυνότητας που θα πρέπει να ακολουθούν τα κράτη-μέλη σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων και τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. Απαξιώ να το διαβάσω, διότι από τον τίτλο συμπεραίνω ότι είσαι Αγράμματος!.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ελα αντε ασε τις μαλακιουλες τωρα αμαν πια

   Διαγραφή


Loading...