ΠΕΡΙ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ…ΠΟΙΗΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ…

 «ΤΕΤΟΙΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ,  ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΡΙ»








Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός

«Πάντα χρειάζεται μισή φέτα όνειρο και λίγες θρούμπες ουτοπίες
για να βαδίζεις έστω πάνω στα κύματα».

Τάσος Κουράκης, αντιπρόεδρος της Βουλής,
βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ποιητής.

Νομίζω στους παραπάνω στίχους – «ύψος δυσανάβατον ανθρωπίνοις λογισμοίς» – συμπυκνώνεται όλη η κοσμοθεωρία του ΣΥΡΙΖΑ.

 Επιχειρώντας, με πρόδηλη, έντονη και ζωηρά την συγκίνησή μου, μια αποκρυπτογράφηση των στίχων του κ. αντιπροέδρου της Βουλής, θα αποτολμούσα να γράψω τα εξής: Για να σταθείς όρθιος στην πολυκύμαντη ζωή, στο πέλαγος του βίου, «πάντα χρειάζεσαι» μισή φέτα: τυρί; ψωμί με βούτυρο; χαλβά «μακεδονικό»;

Δεν το διευκρινίζει ο ποιητής, αλλά εννοεί φέτα τυρί μάλλον και λίγες, ευάριθμες θρούμπες. Θρούμπα είναι η ελιά που πέφτει από το δέντρο, η χαμάδα όπως αλλιώς λέγεται. Εδώ διακρίνω μια «προφητική» διάσταση στον στίχο.

Οι θρούμπες συνοδεύουν την λέξη «ουτοπίες». Η ουτοπία, ως λέξη, πλάστηκε από τον Άγγλο πολιτειολόγο Τ. Μορ (1480-1553). Αναφέρεται σ’ ένα φανταστικό νησί, την Ουτοπία, (ου+τόπος) και την ζωή των κατοίκων της. Στο έργο του αυτό ο Άγγλος φιλόσοφος επαναλαμβάνει την «Πολιτεία» του Πλάτωνα, που πολλούς φραγκοφιλόσοφους σαγήνεψε.

Τώρα. Οι θρούμπες πέφτουν «χάμω» που λένε οι νότιοι. Ουτοπία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σύστημα ανεπίδεκτο πραγματοποιήσεως, φαντασιολογία, κούφιο καρύδι.

 Οι ιδέες του, οι ιδεοληψίες του μοιάζουν με θρούμπες πεσμένες στο χώμα. Αν και έδωσε λίγες, μισές φέτες τυρί-παροχές, εν τούτοις κατακρημνίστηκε η ουτοπία. Όχι μόνο δεν βάδισε πάνω στα κύματα, αλλά βούλιαξε στα λασπόνερα, στου «Βάλτου τα Μυστικά».

Ομολογώ ότι ενώπιον της ιλιγγιώδους βαθύνοιας των στίχων βρίσκω δυσκολίες και παραπέμπω σ’ αυτό που έλεγε ο γνωστός Γάλλος ποιητής Πολ Βαλερύ.

Όταν τον ρώτησαν τι σκεφτόταν, όταν έγραφε το περίφημο ποίημά του «Το παραθαλάσσιο νεκροταφείο», πολλά χρόνια αργότερα, απάντησε. «Τότε το ήξεραν ο Θεός και η ψυχή μου. Τώρα μόνο ο Θεός…».

Νομίζω την ίδια απάντηση θα λάβουμε και από τον παγκοσμίας εμβέλειας ποιητή κ. Κουράκη. Οι θρούμπες και τα τυριά, φανερώνουν την άποψη της ουτοπίας του ΣΥΡΙΖΑ για τον άνθρωπο.

 Στομάχια, κοιλιές και άντερα, αυτό είναι ο άνθρωπος. Τι να περιμένεις από άθεους εθνομηδενιστές; Ο με ημερομηνία λήξεως προδότης της Μακεδονίας, ο κ. Τσίπρας, νόμιζε ότι με λίγες θρούμπες και φέτες -προεκλογικά επιδόματα – θα συνεχίσει την πνευματική και υλική λεηλασία της πατρίδας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...

1 thought on “ΠΕΡΙ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ…ΠΟΙΗΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ…

  1. Τάσος Κουράκης, αντιπρόεδρος της Βουλής,
    βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και αρχιψωνάρα.

Comments are closed.