Η ΚΟΡΔΕΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Της Λέττας Καλαμαρά
Υπάρχουν κάποιες συμπτώσεις στην κοινωνική ζωή του τόπου που μας ξαφνιάζουν θετικά. Ο εφοπλιστής κ.Μαρτίνος με αγάπη για την πατρίδα του στις 5 Μαίου 2016 δώρισε στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις επίλεκτες Μονάδες Καταδρομών δύο ταχύπλοα σκάφη με αποκλειστικά δικά του έξοδα.

Στην τελετή παραλαβής της δωρεάς και στο κόψιμο της κορδέλας παρευρέθησαν ο τότε Υπουργός Άμυνας κ.Καμμένος, ο εφοπλιστής κ.Μαρτίνος, ο τότε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων κ.Αποστολάκης και ο τότε Διευθυντής των επίλεκτων Δυνάμεων Καταδρομών κ.Μανωλάκος.

Μία κορδέλα της Εθνικής Άμυνας που θα μπορούσε να την αποκαλέσει κανείς και κορδέλα του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθόσον και οι τέσσερις (!) παρευρεθέντες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαν ή συνεχίζουν να έχουν παρουσία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο τότε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων αντικατέστησε διά διορισμού τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Καμμένο ρητορεύοντας από το βήμα της Βουλής για το έργο ΣΥΡΙΖΑ του κ.Τσίπρα.

Ο τότε Στρατηγός των Δυνάμεων Καταδρομών με λαμπρή καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις και εξειδίκευση στις αμυντικές προμήθειες για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ άλλων καθώς και το χειρισμό των παράνομων μεταναστών που εισέβαλλαν στην επικράτεια μας ως Διοικητής της ΑΣΔΕΝ εξελέγη την 7η Ιουλίου 2019 βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’Πειραιώς και ευχόμαστε σύντομα να ρητορεύσει και εκείνος από το βήμα της Βουλής. Γιατί όχι και πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο μέλλον μετά από κάποιο ανασχηματισμό, φυσικά; Τότε θα μπορεί να συμβάλλει στον πιο αξιοκρατικό καθορισμό της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων από φέτος την Άνοιξη που εν μέσω πολλών επικριτικών σχολίων προέβη στην αποστράτευσή του μετά από δεκαετίες λαμπρής καριέρας.

Τέλος, ο εφοπλιστής κ.Μαρτίνος που μεταξύ άλλων επισκευάζει τα πλοία του στο Ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου ενισχύοντας την ελληνική αμυντική επιχειρηματικότητα δεν θα μπορούσε να εκλεχτεί βουλευτής προφανώς λόγω των ενασχολήσεών του. Η κόρη του όμως Γεωργία Μαρτίνου εκλέγεται βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής από το2012 ενώ μάλιστα στις πρόσφατες εκλογές ήρθε πρώτη στις ψήφους των συμπολιτών της. Αναμένεται και εκείνη να ρητορεύσει από το βήμα της Ελληνικής Βουλής στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων της στο μέλλον.

Μία κορδέλα πολιτικής πραγματικά γουρλίδικη δείχνει το δρόμο εισόδου στην Ελληνική Βουλή μέσα από αγαθές πράξεις, όπως η δωρεά αμυντικού υλικού στις Δυνάμεις Καταδρομών και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όσοι δεν τα καταφέρνουν να είναι παρόντες και επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελληνική Βουλή μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουν να παρευρίσκονται στο κόψιμο της κορδέλας δωρεάς αμυντικού υλικού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η επιτυχία δείχνει εγγυημένη 100%.

Σύντομα θα αναλύσουμε και μία άλλη συμβολική αμυντική δωρεά που είχε προηγηθεί στα ΟΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτή των δύο σκαφών ΩΚΥΑΛΟΣ ελληνικής κατασκευής που σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε πρόσφατο ρεπορτάζ “…στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ευχαριστημένα με το συγκεκριμένο σκάφος και το ρόλο που επιτελεί, προσανατολίζονταν στην αγορά ενός δεύτερου τέτοιου σκάφους μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως, τελικά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τα σχέδια αυτά για άγνωστο λόγο και αιτία «ναυαγούν» και το Πολεμικό Ναυτικό, παρά τους μέχρι πρότινος σχεδιασμούς του, αναμένεται να αναθέσει σε άλλον κατασκευαστή τη δημιουργία ενός διαφορετικού στρατιωτικού πλεούμενου, και να μην ακολουθηθεί η ίδια πετυχημένη «συνταγή”.

Σε πλήρη εξέλιξη στο μεταξύ βρίσκεται ο διαγωνισμός04/2018 από τη ΓΔΑΕΕ με Γενικό Διευθυντή τον κ.Κυριακίδη. Διαγωνισμός ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση 41 ταχυπλόων σκαφών των Δυνάμεων Καταδρομών. Οι λεπτομέρειες και η μετέπειτα έναρξη του διαγωνισμού είχαν ξεκινήσει από το 2016 και πιο πριν από Αξιωματικούς των Δυνάμεων Καταδρομών. Οι προδιαγραφές των σκαφών από τις Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση (!), ενώ ο διαγωνισμός εξελίσσεται, ακολουθώντας έναν πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο διεξαγωγής. Στην παρούσα φάση οι επιλεγμένες εταιρείες υποβάλλουν τις προσφορές τους με βάση το χαμηλό κόστος ανά σκάφος μέχρι τις 2 Αυγούστου 2019 και μετά η αρμόδια Επιτροπή θα θα προχωρήσει στην επόμενη φάση παρουσίασης των υποψηφίων σκαφών. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thedayaftergr το συνολικό κόστος των σκαφών έχει χαρακτηριστεί ως υπερβολικά χαμηλό αποθαρρύνοντας πολλές εταιρείες να συμμετάσχουν και δημιουργώντας ερωτήματα για τη δυνατότητα ποιότητας της τελικής προσφερόμενης επιλογής.

Σε κάθε περίπτωση το σκάφος θα σηματοδοτήσει την επιχειρησιακή ικανότητα των Δυνάμεων Καταδρομών στις θάλασσες του Αιγαίου τις επόμενες δεκαετίες που αναμένονται ενεργειακά θερμές. Ο Πρόεδρος της επιτροπής του διαγωνισμού του ΥΠΕΘΑ, έμπειρος Συνταγματάρχης Καταδρομών αποτελεί εξαίρετο Αξιωματικό εγγύηση για το καλύτερο αποτέλεσμα αυτής της πρωτόγνωρης διαγωνιστικής για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίας, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν και ελληνικές εταιρείες που φιλοδοξούν να αρχίσουν να εξοπλίζουν τις Επίλεκτες Δυνάμεις Καταδρομών της Ελλάδας και το ρεπορτάζ αναμένεται ενδιαφέρον.

Η επιλογή του τελικού αναδόχου θα γίνει από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Παναγιωτόπουλο κατόπιν προφανώς εισήγησης της σχετικής Επιτροπής.

loading...