ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Να περάσουν από κόσκινο οι αναιρέσεις και οι παραγγελιές της Ξένης Δημητρίου

Του Παναγιώτη ΑποστόλουΠολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
[email protected]
www.egerssi.gr

Με αιχμές κατά των ΜΜΕ αποχαιρέτησε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ίσως η χειρότερη – κατά κοινή παραδοχή, εκτός φυσικά του “έγκριτου” Κώστα Βαξεβάνη – δικαστική λειτουργός που βρέθηκε στην συγκεκριμένη θέση. Προφανώς η κυρία Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, ενοχλημένη από τις αποκαλύψεις, σχετικά με τις προσπάθειες που κατέβαλε για την είσοδο της κόρης της, στην Σχολή Δικαστών και Εισαγγελέων, δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει τα ΜΜΕ στο αποχαιρετιστήριο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε όσους την κατηγορούν ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων της, λειτουργούσε με “εμμονές”, “εμπάθεια” αλλά και “υπακοή” σε κυβερνητικές επιθυμίες… Όμως το έργο της τέως Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περατώθηκε και από προχθές είναι “ελεύθερη υπηρεσίας”…

Ωστόσο, τι άφησε πίσω της; Μόνο “συντρίμμια” και αιχμές τύπου Αγγελή (σ.σ. του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου) για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε κατά την άσκηση των καθηκόντων της. Επειδή λοιπόν πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που αφήνουν διάφορα υπονοούμενα για την τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θεωρείται περισσότερο από σίγουρο, σύμφωνα και με έγκυρες πολιτικές και δημοσιογραφικές πηγές, ότι κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, θα περάσουν από κόσκινο, τόσο οι αναιρέσεις, όσο και οι παραγγελιές προς εισαγγελικούς λειτουργούς που είχαν δοθεί από την κυρία Δημητρίου. Επίσης, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι από τη στιγμή που η νέα Βουλή, θα προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ότι δηλαδή, η τέως Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις σε μια σειρά από θέματα που έχουν ανακύψει και την εμπλέκουν (θα ασχοληθούμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο)!

Κυβερνητικός χρωματισμός…

Η θητεία της κ. Ξ. Δημητρίου “χρωματίστηκε” από εμφανείς παρεμβάσεις της σε υποθέσεις που είχαν πολιτικό χαρακτήρα, σ’ έναν πρωτόγνωρο “γάμο” της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με την Κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, κατ’ άλλα λαλίστατη κυρία Δημητρίου, θα κληθεί να απαντήσει σε σχέση με την συνάντηση που είχε στον Άρειο Πάγο, με τον αναρμόδιο σε θέματα Δικαιοσύνης, κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, λίγες ώρες αφότου η Εισαγγελέας Διαφθοράς κυρία Ελένη Τουλουπάκη, της είχε αποστείλει την δικογραφία. Όμως, δεν είναι η μόνη περίπτωση που η τέως Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, σκοπεύει να καταθέσει στοιχεία που αφορούν μια σειρά από υποθέσεις, την περίοδο που ήταν το “αγαπημένο της παιδί”. Τα στόματα για την κυρία Δημητρίου έχουν ανοίξει και είναι πολλά, σύμφωνα και με τα “Παραπολιτικά” με αποτέλεσμα το επόμενο χρονικό διάστημα, να χρειάζεται εκτός από καλό δικηγόρο και ολόκληρο γραφείο Τύπου, για να απαντά στα δημοσιεύματα που εκ των πραγμάτων θα δουν το φως της δημοσιότητας και θα σχετίζονται με τις ημέρες και τα έργα, της συνταξιούχου πλέον Εισαγγελέως. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, προφανώς και γνωρίζει –όσο και να μην το επιθυμεί – πως “και οι κρίνοντες – κρίνονται…”!

Θυελλώδης “γάμος” δικαιοσύνης – κυβέρνησης…

Με τα μελανότερα χρώματα στιγματίστηκε λοιπόν η θητεία της τ. Εισαγγελέως Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, στη διάρκεια της οποίας ζήσαμε έναν από τους πιο θυελλώδεις “γάμους” της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με την Κυβέρνηση, και όχι μόνο!

Πρόκειται για τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η κ. Δημητρίου κρατούσε το τιμόνι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αλλά η πορεία της Δικαιοσύνης είχε απανωτά ναυάγια, με κορυφαίο την υπόθεση της Novartis, που εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον ίδιο τον θεσμό της δικαιοσύνης!

Την ημέρα, που η κ. Δημητρίου διαδεχόταν στον… “θρόνο” της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου την προκάτοχό της Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, τον Ιούλιο του 2016, κανένας δεν φανταζόταν ότι η έμπειρη εισαγγελική λειτουργός, η οποία στο Ειδικό Δικαστήριο ζήτησε να καταδικαστεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για δύο κακουργήματα, τρία χρόνια αργότερα θα κατέληγε σε ένα από τα πιο βασικά “δεκανίκια – εξαπτέρυγα” της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ακολούθως του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί, πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια της ανωτάτης εισαγγελικής λειτουργού να “κουκουλώσει” τις καταγγελίες του Αντιεισαγγελέα Α.Π. Γιάννη Αγγελή, για το κορυφαίο των σκανδάλων, την υπόθεση Novartis, διενεργώντας έρευνα για τη διαρροή τους και όχι για την ουσία τους;

Η κ. Δημητρίου, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως “ιπτάμενη εισαγγελέας”, λόγω της συχνότητας που ταξίδευε για υπηρεσιακούς λόγους, θα μείνει στην ιστορία της Δικαιοσύνης και ως η ανώτατη εισαγγελέας με τις πιο στενές σχέσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει την ξαφνική παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, όπως σας προαναφέραμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την ώρα που η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης παρέδιδαν το πρώτο μέρος της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis, στην κ. Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών;

“Test drive” της κυβέρνησης η υπόθεση Αγγελάκη…

Η κ. Δημητρίου εισήλθε στο δικαστικό Σώμα στις 3 Νοεμβρίου του 1978, ανήλθε στο ανώτατο αξίωμα της Εισαγγελέως Α.Π. τον Ιούλιο του 2016 και αποχώρησε στις 30 Ιουνίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Στην τριετία που διοικούσε την Εισαγγελία του Α.Π. μετατράπηκε πολλές φορές σε… Αλέξη-κέραυνο της Κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η “Άποψη”, καθώς πολλές φορές επικρίθηκε ότι προσπάθησε με τις εκάστοτε παρεμβάσεις της να εξυπηρετήσει τις επιλογές κυβερνητικών παραγόντων.

H “μεταμόρφωση” της κ. Ξένης Δημητρίου ξεκίνησε όταν προσπάθησε να ανατρέψει τρεις φορές αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών, που ισάριθμες φορές προχώρησαν σε απαλλαγή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, απορρίπτοντας τις καταγγελίες πρώην μελών της Αρχής ότι διογκώθηκε τεχνηέντως το έλλειμμα του 2009!

Η υπόθεση Γεωργίου και η σκανδαλώδης “υποταγή” της Εισαγγελέως Α.Π. σε ό,τι ήταν επιθυμητό για την κυβέρνηση Τσίπρα, ήταν η αρχή στη διαδρομή της κ. Δημητρίου, όπου το πλοίο της Δικαιοσύνης έγειρε επικίνδυνα, μέχρι που με προορισμό τη Novartis κατέληξε σε… ναυάγιο!

Βέβαια τα πρώτα δείγματα, το πρώτο αν θέλετε “test drive”, τα διαπιστευτήριά της δηλαδή στην νέα τότε κυβέρνηση Τσίπρα, που έψαχνε να βρει “πρόθυμους” και στο χώρο της Δικαιοσύνης η κ. Δημητρίου τα έδωσε με την υπόθεση του Προϊσταμένου στην Διεύθυνση Κατασκοπείας επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, που ενώ είχε αθωωθεί πανηγυρικά στο Εφετείο έπειτα και από πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας (την αθώωσή του είχε προτείνει και στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο η Εισαγγελέας Έδρας, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι επρόκειτο περί ξεκάθαρης πολιτικής και συνδικαλιστικής διώξεως) λίγο πριν λήξει η διορία για άσκηση αναιρέσεως και προφανώς πιεζόμενη από την νέα τότε διοίκηση της ΕΥΠ υπό τον Ιωάννη Ρουμπάτη, η Αντιεισαγγελέας Α.Π. τότε, κ. Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης υπέρ του Κώστα Αγγελάκη με έωλα επιχειρήματα σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους με τα γνωστά αποτελέσματα, που σας έχουμε πολλές φορές από τούτο εδώ το βήμα αναφέρει…

Το περίεργο είναι ότι αυτήν της την απόφαση για αναίρεση κατά της αθώωσης του Κώστα Αγγελάκη την γνώριζε με λεπτομέρειες μάλιστα και ο Κώστας Βαξεβάνης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε κατάθεσή του σε άλλη υπόθεση που έχει ο “έγκριτος” δημοσιογράφος με τον Κώστα Αγγελάκη… Ενώ και τώρα στα τελειώματά της, ασκήθηκε και άλλη αναίρεση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά αθωωτικής απόφασης υπέρ του Κώστα Αγγελάκη, η οποία μάλιστα εκδικάστηκε πρόσφατα και αναμένουμε την Απόφαση του Α.Π.!

Και σε αυτήν την υπόθεση εμπλέκεται και πάλι ο Κώστας Βαξεβάνης… Να υποθέσουμε συγκοινωνούντα δοχεία Εισαγγελίας ΑΠ – ΕΥΠ – δημοσιογράφων;

Περίεργες πρωτοβουλίες…

Ας δούμε όμως μια προς μια τις περιπτώσεις κατά τις οποίες κατά την άποψή μας δεν έπραξε το καθήκον της, όπως όφειλε:

“Παρεμπόδισε” την Εισαγγελική έρευνα για το ολοκαύτωμα στο Μάτι;

Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, την κατηγορεί για τους περίεργους χειρισμούς της στο σκάνδαλο της Novartis, παραθέτοντας τα στοιχεία της μη νομιμότητας των ενεργειών της…

Προσπάθησε με την παρέμβασή της να δοθεί άδεια στον εγκληματία – τρομοκράτη Κουφοντίνα… Πρώτα ας φρόντιζε να πάει στις μάνες, στις συζύγους και στα ορφανά παιδιά των δολοφονηθέντων από το χέρι αυτού του στυγερού δολοφόνου, προκειμένου να δώσει επαρκείς εξηγήσεις… Ας πήγαινε πρώτα μια βόλτα στην χαροκαμένη μάνα του Αξαρλιάν… Ας πήγαινε, ως μάνα προς μάνα…

Επιχείρησε ευνοϊκή κυβερνητική ρύθμιση για την κόρη της… (Όσο για την τροπολογία που δεν πρόλαβε να περάσει η κυβέρνηση, που θα έδινε το διαβατήριο στην θυγατέρα της κ. Ξένης Δημητρίου να μπει στην Σχολή Δικαστών και Εισαγγελέων, δυστυχώς για την τέως Εισαγγελέα, την γνώριζαν πολύ περισσότεροι απ’ όσους χρειάζονταν για να αποτελεί μυστικό)…

Υπερασπίστηκε την ιδεολογία βομβιστών…

Συνεργάστηκε άψογα με την χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών κατά γενική ομολογία…

Έκρυψε στα συρτάρια τις καταγγελίες του Εισαγγελέα του Α.Π. Ιωάννη Αγγελή…

Η έρευνα για τα βλήματα του Πάνου Καμμένου πού να βρίσκεται άραγε;

Άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τον Κώστα Αγγελάκη της ΕΥΠ; Γιατί; Δέχτηκε πιέσεις και από ποιους;

Ωστόσο, μας πληροφορούν, ότι η τέως πλέον Εισαγγελέας Α.Π. Ξένη Δημητρίου “ξεσκόνισε” τα συρτάρια του μεγάλου δρύινου γραφείου της πριν αποχωρήσει από τη Δικαιοσύνη και με δεδομένο ότι οι εκκρεμότητες που αφήνει πίσω της είναι σημαντικές και εμπεριέχουν ακόμη και την πιθανή εμπλοκή της σε ποινικές διαδικασίες, έκανε πολύ καλά που “έψαξε” τους φακέλους της!

Αναλυτικά κάποιες καραμπινάτες “πρωτοβουλίες”…

Ας δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες τις βασικότερες από τις υποθέσεις που ενεπλάκη…

ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ήταν από τις πρώτες, όπου η κ. Δημητρίου άρχισε να αποκαλύπτει το… ταλέντο της στις αναιρέσεις.

Στην υπόθεση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, πάντως το εξάντλησε, καθώς άσκησε αναίρεση τρεις φορές, εναντίον των απαλλακτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών, που απέρριπτε τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, και τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων και των εκπροσώπων των θεσμών.

Τρία δικαστικά συμβούλια οδηγήθηκαν σε απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης και κατά τους καταγγέλλοντες διευκόλυνε την είσοδο της χώρας σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ ο Ανδρέας Γεωργίου ανέλαβε τα ηνία της Αρχής, όταν ήταν πλέον δρομολογημένη η πρώτη σύμβαση με τους δανειστές της χώρας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΤΙ

Η φιλοκυβερνητική διάθεση της κ. Ξένης Δημητρίου έλαμψε περίτρανα για ακόμη μία φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν άπλωσε δίχτυ προστασίας σε κυβερνητικά στελέχη, όπως η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, που αντιμετωπίζει πλέον και ποινικές ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά με τους 102 νεκρούς στο Μάτι. Την ίδια ημέρα που έφτασε στα χέρια του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου, το πόρισμα του ανεξάρτητου πυραγού, έφτασε και η παραγγελία της κ. Δημητρίου, με την οποία ζητούσε να ενταχθεί στην ογκώδη δικογραφία και το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, μετά από εντολή της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαίρης Παπασπύρου, για διοικητικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και πειθαρχικές ευθύνες.

Έτσι, έγινε προσπάθεια να φρεναριστεί κλήση των υπόπτων, μεταξύ των οποίων ήταν τότε και η κ. Ρένα Δούρου!

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι σε παρόμοια έρευνα για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, το πόρισμα των ελεγκτών χρειάστηκε περίπου 8 μήνες πριν παραδοθεί στα χέρια των εισαγγελέων, οι φόβοι για παρελκυστική τακτική της κ. Δημητρίου φάνταζαν βάσιμοι, παρά το γεγονός ότι η εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 είχε ξεκινήσει την επομένη της καταστροφής με παραγγελία της ιδίας.

Μάλιστα, η δυναμική της έρευνας, ήταν τέτοια, που δικαστικές πηγές μιλούσαν για άσκηση προσωποποιημένων ποινικών διώξεων από τον Σεπτέμβριο 2018, κάτι που τελικά δεν έγινε τότε, αλλά τον Μάρτιο του 2019!

Η κατακραυγή που είχε προκαλέσει τότε η ενέργεια της Εισαγγελέως Α.Π. την είχε υποχρεώσει σε αναδίπλωση, καθώς την επομένη κυκλοφόρησε από το περιβάλλον της ότι:

«Σε καμία περίπτωση, το έγγραφο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου δεν σηματοδοτεί και το “πάγωμα” της εισαγγελικής έρευνας για τις φονικές πυρκαγιές»!

Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι στην κρίση του Εισαγγελέα να προχωρήσει στο επόμενο κομβικό σημείο της έρευνας, που είναι να αποστείλει τις πρώτες κλήσεις σε υπόπτους!

Τη στάση αυτή, της κ. Δημητρίου είχε σχολιάσει εύστοχα η Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν έκανε λόγο για “ξετσιπωσιά”:

«Υπάρχει μία ακραία παρέμβαση από την κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι πρωτοφανές το φαινόμενο, αλλά είναι σε πρωτοφανή ξετσιπωσιά. O βίος και η πολιτεία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κ. Δημητρίου, είναι αδιανόητος. Τέτοια εξυπηρέτηση της κυβέρνησης από εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ακόμα και σε υποθέσεις σοβαρές όπως το Μάτι, ανθρωποκτονίες δηλαδή, να παρεμβαίνει η εισαγγελέας για να πέσει στα μαλακά η κυβέρνηση και η Δούρου, (είναι) αδιανόητο»!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

Ένα σκαλί παρακάτω ήταν η κραυγαλέα περίπτωση του πολυϊσοβίτη της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, για τον οποίο η εισαγγελέας Α.Π. προέταξε τα… στήθη της, όταν το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου είχε απορρίψει την αίτησή του για χορήγηση άδειας από τις φυλακές.

Η ανώτατη Εισαγγελέας, η οποία, ένα χρόνο πριν, είχε ζητήσει να τιμωρηθούν πειθαρχικά οι εισαγγελείς, που – εφαρμόζοντας τον νόμο – είχαν δώσει άδεια στον Δ. Κουφοντίνα, σε μια κρίση… ταυτότητας άσκησε η ίδια αναίρεση εν μία νυκτί και ήταν έτοιμη να ανέβει ακόμη στην έδρα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, όπου συζητήθηκε η υπόθεση, για να υποστηρίξει την άποψή της υπέρ της αναίρεσης του βουλεύματος των δικαστών Βόλου, που ομόφωνα απέρριψαν για δεύτερη φορά το αίτημα του “Λουκά” της 17Ν.

Αντί της κ. Δημητρίου, η οποία ασκώντας την αναίρεση τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι και οι πολυϊσοβίτες μπορούν να πάρουν άδεια εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο ποινής, στην έδρα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν ο αντιεισαγγελέας Α.Π. Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση αναφέρθηκε στην αναίρεση της κ. Δημητρίου.

Η άσκηση αναίρεσης δέχτηκε σωρεία επικρίσεων και προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και ερωτηματικά στον πολιτικό και τον δικαστικό κόσμο.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω ενέργεια της ανωτάτης εισαγγελικής λειτουργού ήρθε διαρκούσης της πολυήμερης απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, που εν μέσω προεκλογικής περιόδου πίεσε για να ικανοποιηθεί το αίτημά του.

Και τελικά, η ανώτατη Εισαγγελέας δεν ανέβηκε στην έδρα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για να υποστηρίξει την άποψή της υπέρ της αναίρεσης.

Οι κατ’ εξακολούθηση ήττες Δημητρίου…

Η κ. Δημητρίου προσπάθησε κατ’ επανάληψη, σύμφωνα με την πάντα καλά ενημερωμένη “Άποψη”, με την εξουσία που της παρείχε το αξίωμά της, να ελέγξει τους υφισταμένους της εισαγγελείς, αλλά κυρίως τους γραμματείς, που όπως ψιθυρίζεται στους διαδρόμους του Α.Π. στην κυριολεξία την έτρεμαν…

Οι ασκήσεις φιλοκυβερνητικής κυριαρχίας της κ. Δημητρίου εκδηλώθηκαν με τις περιπτώσεις των εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Ισίδωρου Ντογιάκου, που προήχθησαν σε Εισαγγελέα Εφετών ο πρώτος και σε Αντιεισαγγελέα Α.Π. ο δεύτερος, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες του κυβερνητικού περιβάλλοντος.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Α.Π. για τον Παναγιώτη Αθανασίου, που με συντριπτική πλειοψηφία 55 υπέρ και 8 κατά αγνόησε την άποψη περί παράλειψής του, της Εισαγγελέως του Α.Π. Ξένης Δημητρίου, και τον προήγαγε σε Εισαγγελέα Εφετών, δείχνει την εναντίον της πορεία, που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται στη Δικαιοσύνη πριν από περίπου ένα χρόνο.

Στην περίπτωση της προαγωγής Ντογιάκου, οι φιλοσυριζαίικες εφημερίδες ξεσπάθωσαν και καλούσαν τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να παρέμβει και να διαφωνήσει.

Όμως, ο Ζακυνθινός πολιτικός, επειδή έβλεπε ενδεχομένως πού οδηγείται η κατάσταση, δεν παρενέβη, φοβούμενος ενδεχομένως μήπως εισπράξει μια νέα ήττα, όπως στην περίπτωση του Εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος ήδη είχε δικαιωθεί πανηγυρικά από την Ολομέλεια του Α.Π.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστικού οργάνου, που με συντριπτική πλειοψηφία 13 υπέρ, έναντι 2 κατά, άναψε το πράσινο φως για την είσοδο του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θεωρήθηκε ήττα της Εισαγγελέως του Α.Π. Ξένης Δημητρίου, η οποία με σύμμαχο τον Πρόεδρο του Α.Π. Βασίλη Πέππα ήταν οι μοναδικοί από τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, που προσπάθησαν να ανακόψουν τον δρόμο στον Ισίδωρο Ντογιάκο!

Μάλιστα, η κ. Δημητρίου δεν συγκρατήθηκε και επιτέθηκε τότε στον κ. Ντογιάκο, λέγοντάς του: «Δεν έπρεπε να γίνεις Εισαγγελέας Α.Π.».

Ένα άλλο περιστατικό, ήταν η άσκηση πειθαρχικής δίωξης εις βάρος του Ισίδωρου Ντογιάκου, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε φροντίσει να μεταφράσει το βούλευμα για την υπόθεση Siemens, κατηγορία η οποία μπήκε στον κάλαθο των αχρήστων, αφού η πειθαρχική έρευνα απέδειξε ότι ουδεμία σχέση είχε με την υπόθεση αυτή.

Μία ακόμη ήττα για την Εισαγγελέα Α.Π. Ξένη Δημητρίου, που είχε πει «ΟΧΙ» στην προαγωγή του Εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Γεράκη σε Αντιεισαγγελέα Α.Π., ήταν η τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του Α.Π. που με συντριπτική πλειοψηφία, 56 υπέρ και 6 κατά, έκανε δεκτή την αίτηση του Εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Γεράκη, ο οποίος προήχθη σε Αντιεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου!

Ο κ. Γεράκης είχε παραλειφθεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, με ψήφους 10-5. Επίσης αξιοσημείωτο είναι το παρακάτω: Από τους 10 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, που είχαν πει «όχι», τότε, στην προαγωγή του, μόνον οι δύο απέμειναν σήμερα. Μία εξ αυτών ήταν η Εισαγγελέας Α.Π. Ξένη Δημητρίου!

Τελειώνοντας, θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε τη θητεία της κ. Ξένης Δημητρίου, παραφράζοντας τη ρήση «τα στενά τιμούν τα πρώτα», σε «όταν τα στερνά ξεχνούν τα πρώτα». Επίσης το αρχαίο ρητό: Οία η μορφή, τοιάδε η ψυχή…

loading...

1 thought on “ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Comments are closed.