Αυτοκτονούν δια… χρέους οι ΗΠΑ;

Διάσημοι οικονομολόγοι και αναλυτές τονίζουν πως οι τελευταίες αποφάσεις για την οικονομία σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της χώρας

Μέσα σε μια δεκαετία το χρέος των ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιαστεί. Η κυβέρνηση Ομπάμα το παρέλαβε στα 10,6 τρισ. δολάρια και το παρέδωσε στα 19,9. Η διόγκωση συνεχίζεται επί των ημερών Τραμπ και τον Ιούνιο η επίσημη ενημέρωση από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι το χρέος έχει ξεπεράσει τα 22 τρισ. Με αυτούς τους ρυθμούς και εφόσον η αμερικανική οικονομία δεν βυθιστεί σε κρίση, στο τέλος του 2020 το χρέος θα έχει ξεπεράσει τα 25 τρισ. δολάρια.

Την Τρίτη που μας πέρασε (22/7) Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω,  ενημέρωσαν επίσημα πως συμφώνησαν για αύξηση των εξόδων στο επόμενο προϋπολογισμό.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, το 2020 η κυβέρνηση θα ξοδέψει 370 δισ. δολάρια περισσότερα απ’ όσα ξόδεψε το 2019 ενώ η άρση του ορίου στο χρέος πήρε παράταση πέραν των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2020. Η αύξηση των δαπανών δικαιολογήθηκε κυρίως με την ανάγκη ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πώς γίνεται μια χώρα της οποίας το χρέος καλπάζει να αυξάνει μονίμως τα έξοδα της και να μην προστατεύει τον εαυτό της;

“Έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο”

Οικονομολόγοι και αναλυτές επιμένουν ότι δεν γίνεται και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τον περασμένο Απρίλιο ο οικονομολόγος Τζον Μόλντι με άρθρο του στο Forbes τόνισε ότι πλέον είναι αναπόφευκτο για την αμερικανική οικονομία να επιστρέψει σε ύφεση. “Έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Αργά η γρήγορα θα μπούμε σε ύφεση και προβλέπω αυτό να γίνεται μέσα στο 2020. Τα έξοδα της κεντρικής κυβέρνησης αυξάνονται ενώ τα έσοδα από φόρους μειώνονται καθώς μειώνεται και το εισόδημα των πολιτών. Δεν είμαι καταστροφολόγος απλά κοιτάζοντας τα νούμερα και κάνοντας τις πράξεις παρατηρείς ότι πρέπει να δανειστούμε τεράστια ποσά για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας” γράφει στο άρθρο του και τονίζει πως όλα δείχνουν πως η λύση θα βρεθεί μόνο αν έρθει η κρίση. “Είναι απίθανο να εκλεγούν πολιτικοί (ανεξαρτήτως κόμματος) που θα πουν στον κόσμο ότι πρέπει να γίνουν περικοπές και να κοπούν χρήματα από την άμυνα. Είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Θα χρειαστεί μια κρίση για να σκεφτούμε να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται”.

“Ο δανειζόμενος είναι ο υπηρέτης του δανειστή”

Ακόμα και ο φανατικός υποστηρικτής του Τραμπ, ο αναλυτής Ντάνιελ Ιβαντζίσκι, που υπογράφει ως Tyler Derden στο μπλογκ Zerohegde παίρνει πλέον αποστάσεις και χτυπάει συναγερμό. “Δεν υπάρχει γυρισμός από χρέος 30 τρισ. Θα είναι το μεγαλύτερο που δημιούργησε ποτέ κυβέρνηση στην ιστορία του πλανήτη και θα απειλεί να καταστρέψει το μέλλον των παιδιών και εγγονιών μας. Μακάρι να μπορούσαμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα αλλάξει το μέλλον αλλά αν οι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν ενδιαφέρονται για την έκρηξη του χρέους τότε δεν υπάρχει ελπίδα καθώς δεν έχουμε άλλη πολιτική διέξοδο. Ένα τέτοιο χρέος δεν μπορεί ποτέ να αποπληρωθεί με το υπάρχον σύστημα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να συνεχίσεις να μεγαλώνεις την φούσκα μέχρι που αναπόφευκτα θα σκάσει και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα θα καταρρεύσει. Ο δανειζόμενος είναι ο υπηρέτης του δανειστή και το χρέος χρησιμοποιείται κυριολεκτικά για να σκλαβώσει ολόκληρο τον πλανήτη” έγραψε σε άρθρο του στο διάσημο μπλογκ και εστίασε στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα με το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος στον πλανήτη.

Υπάρχει λύση;

Είτε λοιπόν ηγείται από Δημοκρατικούς, είτε από Ρεπουμπλικάνους η Αμερική συνεχίζει να δανείζεται από το μέλλον και δείχνει ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει να αυξάνει τις δαπάνες της. Οι αισιόδοξοι αναφέρουν ότι με κάποιες σημαντικές διορθώσεις μπορεί να συνεχίσει να το κάνει εκμεταλλευόμενη την τεράστια ισχύ της. Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν πολλές φωνές που προειδοποιούν ότι η κρίση θα επιστρέψει και θα είναι χειρότερη από αυτή του 2008.
Κάποιοι ζητούν αριστερή στροφή και κάποιοι απαντούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε μαζική εκροή κεφαλαίων και μεγαλύτερη κρίση. Τέλος υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι, αν χρειαστεί, οι ΗΠΑ θα επιβληθούν πολιτικά και στρατιωτικά στους δανειστές τους. Οι αριθμοί πάντως δείχνουν ότι οι πολιτικοί οδηγούν την χώρα σε αυτοχειρία δια χρέους που αυτομάτως σημαίνει διάλυση όλου του παγκόσμιου συστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

loading...

1 thought on “Αυτοκτονούν δια… χρέους οι ΗΠΑ;

  1. Η μεθοδος καταχρεωσης των εθνων ειναι παντου η ιδια!!! Η δημοσια διοικηση ειναι δομημενη ετσι (επιτηδες κατα την γνωμη μου) ωστε δια του ασυδοτου και θηριωδους πλουτισμου των ΔΥ (εις βαρος της παραγωγικης ελευθερης οικονομιας) να επιτυγχανεται η ενυποθηκη καταχρεωση της χωρας και η συνακολουθη απωλεια της κυριαρχιας της.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΤ ΕΜΕ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. Αυτη ηταν η κυρια ΜΕΘΟΔΟΣ-ΜΕΘΟΔΟΣ-ΜΕΘΟΔΟΣ της επικυριαρχης ΝΤΠ για να ελεγχει την χωρα-ες. Ειναι μεθοδος χειραγωγησης και ελεγχου του εθνους-ων μεσω της ΠΛΗΘΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ στα οργανα της ΝΤΠ που ειναι και οι πασης μορφης κρατικοδιαιτοι ΔΥ ,ρουσφετοδιορισμενοι, αιρετοι και μη, πολιτικοι και πολιτευομενοι και κατα βασει ροκανιστες του δημοσιου χρηματος(φορων).Οι απανταχου καθεστωτικη αριστερα επικροτει αυτη την μεθοδευση γιατι ετσι καταλυονται τα εθνικα κρατη γιατι ετσι υποσκαπτονται οι οικονομιες κατι που ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ!!!! ειναι κοινος στοχος των κομμουνιστων αλλα και των διεθνων μεγαλοτραπεζιτων!!!!

Comments are closed.