Ποιοι δανειολήπτες μένουν χωρίς “ζώνη ασφαλείας” για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Έρχονται πλειστηριασμοί από Σεπτέμβριο

Αρκετοί εν δυνάμει δικαιούχοι προστασίας πρώτης κατοικίας δεν θα καταφέρουν τελικά να βάλουν φρένο στους πλειστηριασμούς τονίζουν νομικοί οι οποίοι ειδικεύονται στα κόκκινα δάνεια λόγω των
αυστηρών κριτηρίων και των “κοφτών” με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι και προειδοποιούν για νέο κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων από τον Σεπτέμβριο.

Στους κόλπους της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους οι εκτιμήσεις είναι διαφορετικές. Ο επικεφαλής της Γραμματείας Φώτης Κουρμούσης δηλώσει στα “ΝΕΑ” πως τα στοιχεία από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας ρύθμισης στεγαστικών δανείων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Εκτιμώ ότι θα αξιοποιήσουν την πλατφόρμα περίπου 150.000 οφειλέτες προκειμένου να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους και να διεκδικήσουν μια ευνοϊκή ρύθμιση με χαμηλή μηνιαία δόση και επιδότηση από το κράτος.
Την Πέμπτη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή στελεχών τόσο από την πλευρά των τραπεζών όσο και από την πλευρά της Ειδικής Γραμματείας, το ενδιαφέρον των δανειοληπτών αξιολογήθηκε σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ιδιαίτερα αυξημένο. Το θέμα παραμένει πόσοι από αυτούς στο τέλος της ημέρας θα εξασφαλίσουν την πολυπόθητη προστασία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έως την Πέμπτη το απόγευμα στους ηλεκτρονικούς διαδρόμους της πλατφόρμας είχαν περιηγηθεί περισσότεροι από 15.000 χρήστες εκ των οποίων περισσότεροι από 6.000 έχουν αρχίσει να “χτίζουν” την αίτησή τους. Για να υποβληθεί η αίτηση απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι τράπεζες να δώσουν τα πλήρη στοιχεία για το ύψος των οφειλών προκειμένου στη συνέχεια να διαπιστώσει το ηλεκτρονικό σύστημα εάν πληρούνται τα κριτήρια.

Τα αυστηρότερα κριτήρια αφορούν το όριο της οφειλής αλλά και τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν ληφθεί δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Αν η οφειλή για τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επισκευαστικά δάνεια υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ κατά τη χρονική περίοδο υποβολής της αίτησης, πολύ απλά η αίτηση δεν έχει καμία τύχη. Αν υπάρχει η δυνατότητα έστω και την τελευταία στιγμή να συμπιεστεί η οφειλή κάτω από τα 130.000 ευρώ τα πράγματα αλλάζουν.

Προβλήματα καταγράφονται και για δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, οι οφειλές των οποίων λόγω ισοτιμίας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και βρέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις να χρωστούν υπερπολλαπλάσια του αρχικού κεφαλαίου, παρά το γεγονός ότι για χρόνια εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους. Οι ισχύουσες διατάξεις ορίζουν ότι αναφορικά με τα δάνεια που έχουν συνομολογηθεί σε άλλο νόμισμα, πλην του ευρώ, για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ ή των 100.000 ευρώ (για τα επιχειρηματικά) λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για συναινετική ρύθμιση οφειλών.

Απευθείας άλλωστε στη βάση των ισχυουσών διατάξεων εξαιρούνται οφειλές φυσικών προσώπων για τις οποίες υφίσταται εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, οφειλές οι οποίες κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν ήδη ρυθμιστεί, αλλά και οφειλές που δεν ήταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

loading...