Η Ελλαδική Εκκλησία, το ουκρανικό και το «πυροτέχνημα» Φιλάρετου

Του Γιάννη ΠαπανικολάουΤο ουκρανικό συνταράσσει τα θεμέλια της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, έχει σκορπίσει δυσμενείς ρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητα της Αποστολικής Εκκλησίας.

Η Ελλαδική Εκκλησία τι επρόκειτο να κάνει με την ουκρανική Αυτοκεφαλία;

Θα παρακάμψει την Κανονικότητα και θα βγει μπροστά να αναγνωρίσει μία τοπική Εκκλησία σε ένα κράτος που μαστίζεται από πολύπλοκα πολιτικά ζητήματα και ενδοεκκλησιαστικές συγκρούσεις;

Ή θα αναμένει τις εξελίξεις εν καιρώ….;

Να σημειώσουμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μία από τις δεκατέσσερις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες οι οποίες αποτελούν τη διοίκηση της συνόλου Ορθόδοξης Εκκλησίας και αριθμείται ενδέκατη στην τάξη των πρεσβείων των Εκκλησιών και ως ιδρυτής της θεωρείται ο Απόστολος Παύλος.

Το βάρος που διακατέχει τους 82 Ιεράρχες της είναι τεράστιο για μία τέτοια κίνηση, σημειώνει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ένας από τους παλαιότερους Επισκόπους της.

Επίσης, ουδεμία Εκκλησία από τις παραπάνω Εκκλησίες δεν είπε το ΝΑΙ στην εν λόγω Αυτοκεφαλία .

Οι ενδοεκκλησιαστικές διαφορές και συγκρούσεις για το περίφημο Τόμο της Αυτοκεφαλίας είναι βαθιές και σημαντικές τόσο μεταξύ έμπειρων Καθηγητών της Κανονικότητας όσο και Επισκόπων και έμπειρων Θεολόγων. Η Κανονικότητα της πράξης αυτής από όσα είδαμε και διαβάσαμε κρίνεται αμφιλεγόμενη.

Η Ελλαδική Εκκλησία που η ιστορία της μας δίδαξε ότι τηρεί και ακολουθεί αυστηρώς την Κανονικότητα που κληρονομήσαμε από τις Συνόδους και άλλες Πράξεις ανά τους αιώνες, θα παρακάμψει όλα τα παραπάνω για να αναγνωρίσει μία Αυτοκέφαλη Εκκλησία που την εγκατέλειψαν ακόμα και οι εμπνεστές της;

Πρωτοστάτης αυτής της κίνησης ήταν ο αυτοαποκαλούμενος «Πατριάρχης Κιέβου» κ. Φιλαρετος Ντενισένκο που τώρα, όπως διαβάζουμε σε σερβικά και ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, «αφορίζει» την Αυτοκεφαλία;

Σε συνέντευξη του σε σερβικό μέσο ενημέρωσης, ο κ. Φιλάρετος εναντιώθηκε ευθέως στο πνευματικό ανάστημά του Προκαθήμενο Επιφάνιο, στον Τόμο Αυτοκεφαλίας, στον οποίον ο ίδιος συνέβαλε και, ως εκ τούτου, ανακηρύχτηκε «Ήρωας της Ουκρανίας».

«Όταν καταργηθεί ο Τόμος και απομακρυνθούμε από τον Επιφάνιο, θα είμαι ο Πατριάρχης», δηλώνει τώρα ο κ. Φιλάρετος και σύμμαχος του πρώην Ουκρανού Προέδρου κ. Ποροσένκο.

Ο κ. Φιλάρετος μάλιστα ζητά να «συγκληθεί η Τοπική Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου»

Ο λεγόμενος Πατριάρχης Φιλάρετος σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι «το Πατριαρχείο Κιέβου εξακολουθεί να υπάρχει!».

«Ο επίτιμος Πατριάρχης Φιλάρετος δεν έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει μονομερώς μια «Τοπική Σύνοδο»», απαντά ο Επιφάνιος από την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία,

Επίσης, ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος εξέδωσε διάταγμα σχετικά με τις σχέσεις με το αποκαλούμενο «Πατριαρχείο Κιέβου» , απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του επίτιμου «Πατριάρχη» Κιέβου κ. Φιλάρετου.

Όπως γράφει το 112 Ukraine στο διάταγμα αναφέρεται ότι όλα τα έγγραφα και εντολές, εκδιδόμενες εξ ονόματος του θρησκευτικού συλλόγου η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου, η οποία έπαυσε τη δραστηριότητά της, που εκδόθηκαν μετά τις 30 Ιανουαρίου 2019 είναι άκυρα και δεν είναι εκτελεστά στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία»

Αποφασίζει επίσης να παύσει τη δραστηριότητα του «Πατριαρχείο του Κιέβου» μέσω της ένταξής της στην ιδρυόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και να παύσει επίσης τη δραστηριότητα όλων των καταστατικών οργάνων του Πατριαρχείο Κιέβου.

Μία εξίσωση για δυνατούς λύτες ….

Να δώσει…. λύση η Ελλαδική Εκκλησία μάλλον μοιάζει ουτοπία!

loading...