Τι Έδειξαν οι Ανασκαφές στις Θερμοπύλες και τον Τάφο των Τριακοσίων

Τον Ιούνιο του 1939, ο προϊστάμενος των ανασκαφών στις Θερμοπύλες, Σπυρίδων Μαρινάτος, διακεκριμένος Αρχαιολόγος και Ακαδημαϊκός, ανακοίνωσε τα εξής σημαντικά, σχετικά με την πρόοδο που είχαν επιτελέσει:

«Οι ανασκαφές στον Λόφο του Λεωνίδα ολοκληρώνονται. Είναι πλέον βέβαιο ότι οι εκτεταμένες οχυρώσεις της Ελληνιστικής Εποχής, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί πάνω στον λόφο, δυστυχώς έχουν καταστρέψει τον τάφο των ηρωικών Τριακοσίων.Σπυρίδων Μαρινάτος (04/11/1901 – 01/10/1974)

Επομένως, το σύνολο σχεδόν των ευρημάτων προέρχεται από τις πλαγιές του υψώματος, όπου απεκυλίσθηκαν τα χώματα, όταν είχε ισοπεδωθεί η κορυφή. Εν τούτοις, μεταξύ των τελευταίων ευρημάτων συγκαταλέγονται διάφορα χάλκινα ελάσματα, τα οποία προέρχονται από τις θρυμματισμένες πανοπλίες των ηρώων.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν μερικοί χάλκινοι κωδωνίσκοι, διότι μπορούμε, βάσει ενός χωρίου του Αισχύλου, να πούμε με βεβαιότητα ότι προέρχονται από τις ασπίδες των Τριακοσίων, οι οποίες, κατά την εποχή εκείνη, διακοσμούνταν με τέτοιους κωδωνίσκους.

Επίσης, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα ασημένιο κύπελλο, αναμφιβόλως περσικής προέλευσης, διότι, κατά τη μαρτυρία του Ηροδότου, οι Πέρσες είχαν πληθώρα χρυσών και ασημένιων κυπέλλων, από τα οποία έχουμε εντοπίσει πάμπολλα στις ανασκαφές που συντελέστηκαν στο Αρτεμίσιο και στις Πλαταιές».

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ», στις 17/06/1939…Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ», στις 17/06/1939

strangepress.gr

loading...

3 thoughts on “Τι Έδειξαν οι Ανασκαφές στις Θερμοπύλες και τον Τάφο των Τριακοσίων

Comments are closed.