Η Ελλάδα παράγει αλλά το ευρώ έχει πλήξει την αγροτική παραγωγή

Νέα κυβέρνηση, νέοι υπουργοί και νέες προγραμματικές δηλώσεις, αλλά τα λάθη και τα στερεότυπα, εξακολουθούν. Ετσι ακούσαμε από κάποιον νέο υπουργό την ανάγκη «να επανεκκινήσει την παραγωγή της η Ελλάδα».

Μέγα λάθος: Η Ελλάδα παράγει και παράγει τόσο σε επίπεδο αγροτικής παραγωγής, όσο και σε επίπεδο ορυκτών. Απλά ειδικά σε ότι αφορά τα πρώτα δεν μπορεί να εξάγει ή δεν μπορεί να εξάγει σε ικανοποιητικές τιμές.

Χρήσιμο, ωστόσο, να επαναλάβουμε εν τάχει κάποια βασικά σημεία:

1) Μαγνήσιο: Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.

2) Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, για χιλιάδες εφαρμογές.

3) Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και άλλων.

4) Σμηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά κ.α.

5) Νικέλιο: H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφος της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.

6) Λάδι: Είμαστε η 3η στην παγκόσμια παραγωγή ελιάς και λαδιού. Έχουμε το 15% της παγκόσμιας παραγωγής (ελιάς-λαδιού).

7) Είμαστε 3η χώρα σε παραγωγή κρόκου. (saffron) Κοζάνης αλλά εμείς ούτε που το ξέρουμε…. Βάζουμε στα φαγητά μας… κέτσαπ και αμφίβολης προέλευσης σως….

8) Είμαστε 5η χώρα σε εξαγωγές σπαραγγιών… ( δοκιμάστε τα βραστά ή ομελέτα)

9) Είμαστε 7η χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές βαμβακιού (τo 2004 ήμασταν 4η)

10) Είμαστε 11η σε παραγωγή βαμβακιού

11) Είμαστε 16η σε εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων και…

12) Είμαστε το νούμερο 1 της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας.

13) Είμαστε η 1η χώρα του κόσμου σε παραγωγή κομπόστας ροδάκινου (από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας) με δεύτερους τους Ισπανούς

Ωστόσο λόγω ακριβού ευρώ έχει περιέλθει σε φθίνουσα πορεία το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας από το 2008 και με μια εξαίρεση το 2009, οπότε και καταγράφηκε μικρή άνοδος 2,1%, το 2010 διολίσθησε κατά 9,3% και το 2011 κατά 5,3%.

Κρίσιμη παράμετρος της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, με το μέσο γενικό δείκτη εισροών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, να καταγράφει νέα σημαντική αύξηση, της τάξεως των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, προερχόμενη κυρίως από τη σημαντική αύξηση στους δείκτες της ενέργειας (17,1%), των ζωοτροφών (11,9%) και των λιπασμάτων (10,7%).

Η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της δαπάνης για ενέργεια, που αντιπροσωπεύει το 25% και πλέον του συνολικού κόστους των εισροών στον αγροτικό τομέα, συνδέεται και με τη σημαντική αύξηση του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

loading...

2 thoughts on “Η Ελλάδα παράγει αλλά το ευρώ έχει πλήξει την αγροτική παραγωγή

  1. Το ευρώ επηρεάζει μόνο την Ελλάδα ? Οταν εισάγουμε ντομάτες και πατάτες από Ολανδία ! Μήλα πορτοκάλια και λεμόνια απο Χιλή ! Φρούτα λαχανικά και όσπρια από Τουρκία !Φασόλια ρεβύθια και φακές από ΗΠΑ και Καναδά ,Σκόρδα κρεμύδια και ρόδια από Ινδία κλπ κλπ βγαίνουν κάποιοι μυαλοπώλες να μας πουλήσουν φούμαρα .Φυσικά το κόστος παραγωγής γι αυτόν που καλιεργεί από το καφενείο τρώγοντας επιδοτήσεις, είναι τεράστιο .Μόνο οι γεωργοί που στρώνουν το μυαλό και τον κώ@ο τους στη δουλειά επιζούν ,Οι υπόλοιποι είναι καταδικασμένοι να διαμαρτύρονται από το καφενείο και μιά φορά τον χρόνο να ταλαιπωρούν την κοινωνία με κλείσιμο δρόμων !

  2. Μην επιρριπτουμε συνεχεια τα λαθη μας στους αλλους, στους ξενους!! Δεν ειναι εντιμο,ουτε πατριωτικο, ουτε και ευφυες!! Νομιζω οτι ειναι ΛΑΘΟΣ και διανοητικη φαινακη να επιρριπτουμε την οικονομικη καχεξια και την καταστροφη της Ελλαδος στην ΕΕ και στο ευρω σχεδον αποκλειστικα!! Η Ευρωπη και το νομισμα της ειναι απλα ενας απο τους πολλους- πολλους παραγοντες της καταστασης της Ελληνικης οικονομιας.Θα μπορουσε να ειναι παραγων ευημεριας και πλουτου αν η χωρα μας επραττε τα πρεποντα και τα αρμοζοντα εφοσον ειχε την ευκαιρια της ισοτιμης συμμετοχης στο ΕΥΡΩ!!! Κατι που ΔΕΝ εκανε ποτε!!! Η θεση της χωρας μας θα ηταν ακομα χειροτερη εκτος ευρω αφου δεν θα υπηρχε καμμια μορφη εποπτειας και ελεγχου και το καραβι θα ηταν ερμαιο των κομματικων ελιτ και των αναριθμητων κρατικοδιαιτων τρωκτικων!! !!Οι Ελληνογενεις δυσμενεις παραγοντες ηταν αυτοι που ΚΥΡΙΩΣ κατεστρεψαν την χωρα!! Αν στην κορυφη εστω της πολιτειας υπαρχει ισχυρος και αδολος πατριωτισμος η οικονομια μπορει να προοδευσει και να αναπτυχθει ειτε με την δραχμη ειτε με το ευρω ειτε με το δολλαριο ειτε ακομα και με το ρουβλι.Και αυτο γιατι τα νομισματικα συστηματα ειναι απλες μεταβλητες της οικονομιας.Δεν ειναι μαυρο-ασπρο ουτε πανακεια η υπαρξη εθνικου νομισματος.Μεγιστη σημασια παιζει η διαρθρωση και η αρχιτεκτονικη του νομισματικου συστηματος.Η διαρθρωση αυτη ειναι που σηματοδοτει το οφελιμο και εθνοφελες για την κοινωνια και οχι η ονοματοθεσια του.Τι εθνικο νομισμα για παραδειγμα ηταν η δραχμη οταν εκδιδονταν απο την ΤτΕ που ανηκε σε ξενους διεθνεις τραπεζιτες κατα 92%??Τι παρα φυσει κρατικο μορφωμα ηταν αυτο??Τα πανωτοκια της δραχμης τα ξεχασαμε??Τις ατοκες καταθεσεις των ταμειων στην ΤτΕ της δραχμης τις ξεχασαμε?!!ΕΥΚΤΑΙΟ θα ηταν η Ελλας να μπορουσε να επαναδημιουργησει και να διαχειριστει αποτελεσματικα την δραχμη ως πρωταρχικη εκφραση της οικονομικης αλλα και εθνικης της κυριαρχιας.Εννοειται με τον ορθο και εθνοφελη τροπο!Δεν νομιζω ομως οτι μπορει να το καταφερει!Ιδιως τωρα την εποχη των μεγαλων κρατικων συσωματωσεων και υπερδυναμεων!! Δυστυχως θα ηταν ολεθριο κατι τετοιο για μια σειρα απο λογους.Ο πρωτος ειναι οτι η παρακμη που ερχεται απο το προσφατο παρελθον της Μεταπολιτευσης η κομματικη παραλυση των κυβερνητικων δομων η ολιγαρχικη διαρθρωση των κοινωνικων ομαδων, οι μαζικοι διορισμοι και η εξοργιστικη μυωπικη ιδιοτελεια των πολιτων δεν επιτρεπουν αυτη την στιγμη αυτη την αλλαγη που απαιτει ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ,ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.Οι αρετες αυτες εχουν εκλειψει σχεδον απο την πολιτικη σκηνη και τον δημοσιο διαλογο.Και ως γνωστον τα εθνη συγκροτουνται οχι μονο απο την οικονομικη και στρατιωτικη ισχυ αλλα απο τον ισχυρο πατριωτικο ιστο και συνδεσμο των πολιτων.Δεν διαβλεπω κατι τετοιο.Ομως αν θελουμε να συνεχισουμε πρεπει να διαβουμε το αφρισμενο ποταμι……

Comments are closed.