Στα Προπύλαια σήκωσαν πανό κατά της κατάργησης του ασύλου

Με το καλημέρα ξεκίνησαν οι αντιδράσεις στην εξαγγελία της κυβέρνησης για την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, αφού αναρτήθηκε πανό στα Προπύλαια.
Υπενθυμίζεται πως για τις 18:00 έχει προγραμματιστεί στα Προπύλαια, πορεία για το άσυλο.

Κάτω τα χέρια από το άσυλο γράφει το πανό που αναρτήθηκε στα Προπύλαια

Η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια σε μία προσπάθεια να σταματήσει η ανομία, η βία και το εμπόριο ναρκωτικών στα πανεπιστήμια είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως είχε γίνει γνωστό τόσο προεκλογικά, όσο και κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τα πανεπιστήμια θα επιστρέψουν σε αυτούς που ανήκουν πραγματικά

Χθες από το βήμα της Βουλής η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε ότι στόχος του υπουργείου με την κατάργηση του ασύλου είναι να επιστρέψουν «τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν. Δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό».

Μάλιστα η υπουργός Παιδείας από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της είχε τονίσει πως «θα ισχύει ό,τι και σε κάθε δημόσιο χώρο» της χώρα. Δηλαδή «αν βλέπει ένας φοιτητής να χτυπούν άλλον φοιτητή, καλεί την Αστυνομία», δεν θα χρειάζεται δηλαδή η έγκριση του Πρύτανη και το Συμβουλίου για να κληθεί και να παρέμβει η Αστυνομία.
Εικόνες ντροπής στο κτήριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο

Οι εικόνες που μετέδωσε την Δευτέρα το κεντρικό δελτίο του STAR από το εσωτερικό του κτιρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο μόνο ντροπιαστικές είναι. Οι χώροι του κτιρίου που τελούσε χρόνια υπό κατάληψη, ήταν αποθηκευτικοί χώροι πολεμοφοδίων για τις βραδιές των επεισοδίων, όπως επίσης και χώρος για την κατασκευή μολότοφ.

loading...

12 thoughts on “Στα Προπύλαια σήκωσαν πανό κατά της κατάργησης του ασύλου

  1. Κυριάκο αν θέλεις να παραμείνεις πρωθυπουργός, μάζεψέτα αμέσως τα άπλυτα και βάλτα στο πλυντήριο.
    Αλλιώς θα πας να βρεις τον Τσίπρα.

  2. Γουρλό, στείλε αμέσως κάποιοιυς να μαζέψουν το πανό. Ποια είναι η ΜΑΣ και πως μπορεί και αναρτά σε δημόσιο κτήριο ότι γουστάρει; Πήρε από κανέναν άδεια ή συνεχίζουμε στο γνωστό στυλ : "Τι θες ρε; Δημοκρατία έχουμε…!".

  3. ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ….ΕΝΑ ΝΤΟΥ ΑΡΠΑΧΤΕΤΑ ΟΛΑ ΞΥΛΟΚΟΠΑΝΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΠΑΤΑΝΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ 6ΜΗΝΟ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΛΥΣΙΑΣ…ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΙ ΑΝΑΡΧΟΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΑΠΛΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΜΟΥΖΙΚΩΝ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΩΝ ΒΟΓΙΑΡΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΤΡΑΦΕΝΤΑ ΑΕΡΓΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩΜΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΗ

  4. To ασυλο δεν θέλουν να το καταργήσουν για να νικήσουν την ανομία. Αλλά για να μπουν άνετα οι επιχειρήσεις μέσα στα πανεπιστήμια, να μη γίνονται συνελεύσεις να μην διαμαρτύρονται οι φοιτητές κι οι εκπαιδευτικοί για τα χρόνια προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που καμιά κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να λύσει. ΄Αλλωστε υπάρχει διάταξη για τη λειτουργία του ασύλου που επιτρέπει στην αστυνομία να μπαίνει χωρίς άδεια όταν λαμβάνουν χώρα κακουργηματικές πράξεις μέσα στο πανεπιστήμιο. Οπότε μη μας κοροϊδεύετε κύριοι.

  5. Μας λένε ότι η αστυνομία δεν καταφέρνει να νικήσει την ανομία στα πανεπιστήμια λόγω του ασύλου. Ναι, γιατί εκεί που δεν υπάρχει άσυλο τα καταφέρνει. Στην Ομόνοια, στο Πεδίον του Αρεως, στις διάφορες γειτονιές, στην Αν. Αττική , παντού τα καταφέρνει. Μην το συζητάμε. ΄Οταν έχεις μια αστυνομία που τη χρησιμοποιείς για να καταστέλλει τους αγώνες των πολιτών μην περιμένεις να πατάξει και το έγκλημα. Κι όταν έχεις τμήματα που υπολειτουργούν γιατί δεν έχουν προσωπικό ή το προσωπικό τους κάνει την ορντιναντσα του κάθε πολιτικάντη, μην περιμένεις να πατάξεις το έγκλημα με ή χωρίς άσυλο. ΄Οταν έχεις αστυνομικούς που κακοπληρώνονται ή αγοράζουν μονοι τους ακόμη και τον εξοπλισμό τους ε, κάπως πρέπει να τους χρυσώσεις το χάπι ότι παίρνουν κι αυτοί μέρος στην εξουσία. Οπότε τους τσακίζεις το μυαλό να πιστεύουν ότι με τα γκλόμπς τους είναι εξουσία. ΄Οπως έγραψε κι εκείνος ο αστυνομικός που τον διαγράψανε απ' την ΝΔ. Βέβαια δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί σαν κι εκείνον. Ευτυχώς.

  6. ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ;

    Οι φυλές των τριών (αναρχικών) καταλήψεων
    …………………………………
    Οι συμμετέχοντες στις δύο καταλήψεις προσπαθούν να συνδέσουν τις κινητοποιήσεις με πάγια εργατικά, φοιτητικά και νεολαιίστικα αιτήματα με απώτερο στόχο, όπως υποστηρίζουν, «την πτώση της κυβέρνησης». Οι «χαλαροί» και «δημοσιοσχεσίτες», όπως τους χαρακτηρίζουν- ειδικά τους καταληψίες της Νομικής – διάφοροι ανένταχτοι αναρχικοί της «πλατείας» (Εξαρχείων), πραγματοποιούν καθημερινά σεμινάρια πολιτικοοικονομικού περιεχομένου στο Αμφιθέατρο 1, ενώ η ημέρα τους μοιράζεται στις διάφορες ομάδες αυτοοργάνωσης, σίτισης, καθαριότητας και δημιουργίας πανό.

    Α ντίστοιχη εικόνα έχει διαμορφωθεί και στην ΑΣΟΕΕ. «Μεγάλε, ντρέπεσαι να φτύσεις στις τουαλέτες, τόσο καθαρά είναι» σημειώνει ένας από τους συμμετέχοντες που «πέρασε» χθες από την ομάδα καθαριότητας. Εδώ συναντώνται κυρίως αναρχικοί από τους διάφορους χώρους δουλειάς και διανοούμενοι του χώρου που επιδιώκουν τη σύνδεση των κινητοποιήσεων με τις διεκδικήσεις της «γενιάς των 700 ευρώ» και των υποαπασχολούμενων ή ανασφάλιστων, όπως είναι όσοι εργάζονται ως delivery boys ή courier. Θέλουν, δηλαδή, ένα κίνημα «σε ρεαλιστικές βάσεις, με ευρύτερα κοινωνικά αιτήματα». Σε άτομα αυτής της κατάληψης «πιστώνονται» τόσο η κατάληψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ όσο και η μετάδοση μέσα από το στούντιο της ΝΕΤ.

    «Η έρημος του πραγματικού»
    Οσο για το Πολυτεχνείο; «Καλώς ήρθατε στην έρημο του πραγματικού» σχολιάζει ένας φοιτητής που ανήκει σε αναρχικό «στέκι» σχολής. «Η κατάσταση είναι εντελώς χύμα. Κανείς δεν οργανώνει τίποτα, επικρατεί χάος, ενώ προκρίνουν πρακτικές εξτρεμιστικών ενεργειών ως προάγγελο γενικού ξεσηκωμού και ανοιχτής αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις καταστολής» συμπληρώνει. Εδώ «συμβιώνουν», διόλου αρμονικά ενίοτε, «πιονέροι» του αναρχισμού, έφηβοι της «πλατείας» (Εξαρχείων), πολλοί ανένταχτοι, ενώ καταφύγιο έχουν βρει ετερόκλητες ομάδες είτε με αδιευκρίνιστα πολιτικά χαρακτηριστικά είτε με βάση την κοινή εθνολογική καταγωγή, καθώς ανάμεσα στους καταληψίες και διερχομένους υπάρχουν και αρκετοί αλλοδαποί.

    https://www.tovima.gr/2008/12/18/society/oi-fyles-twn-triwn-anarxikwn-katalipsewn/

  7. Μεγάλε, εγώ για άλλο μιλάω κι εσύ μιλάς για άλλο. Κατ' αρχήν παίρνεις την μαρτυρία μιας εφημερίδας που έχει παρει "συνέντευξη" από κάποιους αναρχικούς(;;;) έτσι στο ανώνυμο και μας την παρουσιάζει. Πολύ αντικειμενικό. Τέτοιες συνεντεύξεις σου γράφω κι εγώ ένα εκατομμύριο αν θέλεις. Μου θυμίζουν αυτά τα ρεπορτάζ που κάνουν στους δρόμους και ρωτάνε άτομα που καθόλου δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο αν πρέπει να καταργηθεί το άσυλο. Πριν δυο μέρες που παρακολουθούσα ένα τέτοιο ρεπορτάζ μια γιαγιά έλεγε "περνούσα έξω απ' το πανεπιστήμιο και με λήστεψαν. Πρέπει να καταργηθεί το άσυλο". Ποιος να εξηγήσει τώρα σε αυτή την αφελέστατη κυρία ότι το ασυλο είναι μεσα στο πανεπιστήμιο, δεν είναι απ΄έξω. Το ξαναλέω όμως για πλημελλήματα και για κακουργήματα ο νόμος για το άσυλο παίρνει θέση. Η αστυνομία μπορεί να παρέμβει. Και ξαναλέω. Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

  8. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΑΝ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

  9. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΣΥ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ

    Χαρακτηριστικά είναι όσα είχε πει στη LiFO ο καθηγητής Γλωσσολογίας και τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης: «Πρέπει να υπάρξει φύλαξη των πανεπιστημίων και να μπαίνεις σε αυτά με τη φοιτητική σου ταυτότητα. Να υπάρχει ένας έλεγχος του ασύλου από τον πρύτανη. Κάποτε είχε νόημα το άσυλο ως διαφύλαξη της διακίνησης των ιδεών. Τώρα έχουμε ξυλοδαρμούς, ναρκωτικά, εγκληματικότητα και πολλές ομάδες εξωπανεπιστημιακών». Πράγματι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της εξαετίας 2011-2017 καταγράφηκαν 358 περιστατικά ανομίας σε 19 ελληνικά ιδρύματα, με τις επιθέσεις κατά πανεπιστημιακών να αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό. Επίσης, τα τελευταία επτά χρόνια έχουν καταγραφεί 107 παρεμποδίσεις δραστηριότητας, 96 καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων, 76 εισβολές, 45 απειλές κατά προσώπων, 44 καταστροφές εντός ΑΕΙ, 38 επιθέσεις και 35 προπηλακισμοί, 31 ματαιώσεις εκλογών, 30 περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών εντός πανεπιστημίων, 2 βιασμοί, 6 διαρρήξεις, 10 εμπρησμοί και περιστατικά ηλεκτρονικής βίας, 17 περιστατικά ξυλοδαρμού και 10 ομηρίας, μία περίπτωση πυροβολισμού, ένα κρούσμα σεξουαλικής παρενόχλησης, 24 σοβαροί τραυματισμοί, ένας φόνος, 23 συλλήψεις, ενώ έχουν εντοπιστεί ακόμη και όπλα. Την πρωτιά με 113 περιστατικά έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ακολουθεί το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 70, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο με 37, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 36 και, τέλος, το Πάντειο Πανεπιστήμιο με 10 περιστατικά. Πηγή: http://www.lifo.gr

  10. Α, μπράβο κι έρχεσαι στα λόγια μου 1.31. Τι λέει ο Μπαμπινιώτης;(αν και δεν τον θεωρώ αυθεντία)«Πρέπει να υπάρξει φύλαξη των πανεπιστημίων και να μπαίνεις σε αυτά με τη φοιτητική σου ταυτότητα.Να υπάρχει ένας έλεγχος του ασύλου από τον πρύτανη". Βλέπεις πουθενα να λέει να καταργηθεί το άσυλο; Και η πανεπιστημιακή κοινότητα δε λέει κάτι άλλο. Ν' αυξηθεί η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια ώστε να φωτοδοτηθούν οι χώροι που είναι σκοτεινοί και να αυξηθεί η φύλαξη σε αυτά με ευθύνη του κράτους όμως όχι εταιρειών. Δηλαδή το κράτος να προσλάβει περισσότερους φύλακες. Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις συμφωνείς; Και σε ρωτάω. Απαγορεύει ο νόμος για το άσυλο να επέμβει η αστυνομία σε περιπτωση κακουργήματος που θα λάβει χώρα μέσα στο Πανεπιστήμιο χωρίς να ζητήσει άδεια; ΄Οχι απ' όσο ξέρω. Γιατί λοιπόν υπάρχουν αυτά τα κρούσματα και γιατι κανείς δεν τους συλλαμβάνει; Μήπως για τον ίδιο λόγο που κανεις δε συλλαμβάνει τους εμπόρους ναρκωτικών κι εκεί που δεν λειτουργεί ασυλο; Γιατί μη μου πεις ότι συλλαμβάνονται στο Πεδίο του Αρεως ή στο Μενίδι ή στην Ομόνοια ή όπου αλλού.

  11. Α, και κάτι άλλο 1.31. Οι αξιότιμοι βουλευτές μας που θα ψηφίσουν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μήπως πρέπει να σκεφτούν να ψηφίσουν και την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών; δεν υπονοώ ότι συμφωνώ με κάτι τέτοιο αλλά οι βουλευτές που συμφωνούν με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου γιατί θα διαφωνούν με την κατάργηση της δικής τους ασυλίας;

  12. ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΑΣΥΛΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
    ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
    ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ.

    … Κάποτε είχε νόημα το άσυλο ως διαφύλαξη της διακίνησης των ιδεών. Τώρα έχουμε ξυλοδαρμούς, ναρκωτικά, εγκληματικότητα και πολλές ομάδες εξωπανεπιστημιακών..

Comments are closed.