Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές – Πώς κρίνουν οι πολίτες το αποτέλεσμα και τι πιστεύουν για τη νέα κυβέρνηση

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία Κάπα Research. Η έρευνα κοινής γνώμης πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 9-11 Ιουλίου, σε δείγμα 1.001 ατόμων σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Σε αυτήν καταγράφονται, μεταξύ άλλων, τα συναισθήματα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και η εικόνα των βασικών μελών της κυβέρνησης.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, η νέα κυβέρνηση, στην πρώτη εβδομάδα σχηματισμού της, έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, ενώ τα αποτελέσματα του έργου της, η ευκρίνεια των παρεμβάσεών της, η ηθική των μελών της και η επιμονή της στα δύσκολα θα κρίνουν το χρονικό εύρος βιωσιμότητάς της. Η μεγάλη πλειοψηφία (άνω του 60%) την θέλει να εξαντλεί την τετραετία. Οι πολίτες αναμένουν κινήσεις – με αποφασιστικότητα – στους τομείς του φορολογικού, της ασφάλειας, των επενδύσεων, της Παιδείας και του εκσυγχρονισμού του κράτους.

Στην ερώτηση πώς αξιολογείτε το εκλογικό αποτέλεσμα, το 35% των ερωτηθέντων απαντά “θετικά”, το 16% “μάλλον θετικά”, το 14% “μάλλον αρνητικά”, το 32% “αρνητικά” και το 3% ΔΓ/ΔΑ.

Σχετικά με την αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος, με βάση την κομματική προέλευση, απαντούν ως εξής:

Σε ερώτηση σχετικά με τα συναισθήματά τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, το 47% των ερωτηθέντων επιλέγει θετικά συναισθήματα (ελπίδα, ικανοποίηση, ανακούφιση) και το 45% αρνητικά συναισθήματα (ανησυχία, απογοήτευση, οργή). Το 4% νιώθει αδιαφορία, το 3% κανένα από τα ανωτέρω συναισθήματα και το 1% απαντά ΔΓ/ΔΑ.

Σε ερώτηση “πώς κρίνετε το αποτέλεσμα των εκλογών για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ”, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής:

Κληθέντες να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα για το Κίνημα Αλλαγής, οι ερωτηθέντες απάντησαν:

Το 45% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απαντούν ότι εμπιστεύονται “πολύ και αρκετά” την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαχείριση των μεγάλων θεμάτων της χώρας και το 54% “λίγο και καθόλου”. Το 1% των ερωτηθέντων απαντά ΔΓ/ΔΑ.

Σε ερώτηση εάν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, το 61% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν “ναι και μάλλον ναι” και το 35% “μάλλον όχι και όχι”. Το 4% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

Σε ποιους τομείς, κρίνουν οι ερωτηθέντες, ότι πρέπει να επιταχύνει ο Πρωθυπουργός και η νέα κυβέρνηση:

Πώς κρίνουν οι συμμετέχοντες τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υπουργικό συμβούλιο:

loading...