Νέος Ποινικός Κώδικας: Ποια άρθρα αλλάζει άμεσα η νέα Κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξετάζει ήδη την τροποποίηση ή ακόμη και την κατάργηση των άρθρων εκείνων που μειώνουν τις ποινές για εγκλήματα κατά της ζωής και για εγκλήματα τρομοκρατίας. Το μείζον θέμα που ανακύπτει, ωστόσο, είναι αυτό του κανόνα της ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης των καταδικασθέντων. Δηλαδή, σε περίπτωση που υπάρξει άπαξ ευνοϊκή διάταξη για καταδικασθέντες, υπερισχύει κάθε άλλης δυσμενέστερης διάταξης.

Ακόμη και το ενδεχόμενο να «παγώσουν» οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στις 16 Σεπτεμβρίου, εξετάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια να προλάβει αποφυλακίσεις καταδικασμένων ακόμη και για εγκλήματα κατά της ζωής. Την ίδια ώρα ομάδα νομικών έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τις διατάξεις των δυο νομοθετημάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως «προβληματικές», ώστε να τις τροποποιήσει ή ακόμη και να της καταργήσει.

Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος ο οποίος ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αν μείνουν ως έχουν ενδέχεται να ανοίξουν τις πύλες των φυλακών σε σκληρούς κακοποιούς και κατάδικους για ανθρωποκτονίες. Η δε αποφυλάκιση με όρους, την περασμένη εβδομάδα, του Αριστείδη Φλώρου καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό για οικονομικά εγκλήματα (υπόθεση Energa) μπορεί να είναι η αρχή μιας σειράς αποφυλακίσεων, βάση των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Δικαιοσύνης – Ποιοί κρατούμενοι μπορεί να βρεθούν εκτός φυλακών
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξετάζει ήδη την τροποποίηση ή ακόμη και την κατάργηση των άρθρων εκείνων που μειώνουν τις ποινές για εγκλήματα κατά της ζωής και για εγκλήματα τρομοκρατίας. Το μείζον θέμα που ανακύπτει, ωστόσο, είναι αυτό του κανόνα της ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης των καταδικασθέντων. Δηλαδή, σε περίπτωση που υπάρξει άπαξ ευνοϊκή διάταξη για καταδικασθέντες, υπερισχύει κάθε άλλης δυσμενέστερης διάταξης.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Δικαιοσύνης αναζητούν τους τρόπους για να αντιμετωπίσουν αυτό το νομικό ζήτημα, αν και θεωρείται δεδομένο πως ο νέος Κώδικας θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ακόμη και αν κάποιες διατάξεις του τροποποιηθούν.

Οι τρομοκράτες της 17Ν
Σήμερα, με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα έχουν δικαίωμα να αιτηθούν αποφυλάκιση με όρους τα μέλη της 17Ν, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που εκτίει ποινή 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, οι αδελφοί Ξηροί, Σάββας και Χριστόδουλος και ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Ακόμη, αίτηση για υφ’ όρων αποφυλάκιση μπορεί να καταθέσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας. Οι καταδικασθέντες ως μέλη της 17Ν αποκτούν το συγκεκριμένο δικαίωμα με βάση το άρθρο 110 Α του νέου Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει απόλυση με όρους για όσους εκτίουν περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης. Προϋπόθεση για να κατατεθεί η αίτηση για υφ’ όρων απόλυση είναι οι πολυισοβίτες να έχουν εκτίσει 16 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί.

Η υπόθεση Γρηγορόπουλου
Δυνητικά, οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα θα μπορούσαν να στρώσουν το χάλι ώστε να τύχουν και πιο ήπιων ποινών και οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αναμένεται στο τέλος του μήνα. Ο κατηγορούμενος ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και μέχρι σήμερα έχει παραμείνει στις φυλακές περίπου 11 χρόνια. Ο έτερος κατηγορούμενος της υπόθεσης Βασίλης Σαραλιώτης, έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια στην επίμαχη ανθρωποκτονία, αλλά βρίσκεται εκτός φυλακής μέχρι την έκδοση απόφασης του  Εφετείου.

 Ποια άρθρα αλλάζει η νέα Κυβέρνηση
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί τα «προβληματικά» άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικά και αναμένεται άμεσα ή η κατάργησή τους ή η τροποποίησή τους. Τα άρθρα, αυτά του νέου Κώδικα είναι τα εξής:

– Το 110Α που δίνει το δικαίωμα σε πολυισοβίτες να αιτηθούν υφ’ όρων απόλυση. Σύμφωνα με πληροφορίες το άρθρο αυτό θα καταργηθεί και θα επανέλθει το παλαιό αυστηρότερο πλαίσιο.

– Το άρθρο 463 που αφορά στη μείωση των ποινών για σειρά αδικημάτων όπως η εμπορία ναρκωτικών, η εμπορία όπλων, η αρχαιοκαπηλία κ.ά.

–  Το άρθρο 272 για την προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, αλλά και κατασκευή μολότοφ. Το συγκεκριμένο άρθρο αναμένεται να τροποποιηθεί.

– Το άρθρο 299 που αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας και τη μείωση των ποινών που μπορούν νε επιβάλλουν τα δικαστήρια με βάση τις βάση τις νέες διατάξεις.

– Τα άρθρα 236 και 237 που αντιμετωπίζουν το αδίκημα της δωροδοκίας και δωροληψίας ως πλημμέλημα.

– Το άρθρο 106 για τη διαγωγή των κρατουμένων μέσα στη φυλακή σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις της αποφυλάκισής τους.

loading...

1 thought on “Νέος Ποινικός Κώδικας: Ποια άρθρα αλλάζει άμεσα η νέα Κυβέρνηση

  1. Την αποποινικοποίηση της επαίσχυντης Βλασφημίας, θα την καταργήσει;

Comments are closed.