Το «δούναι και λαβείν» στην ΕΕ: Ποιες χώρες είναι οι κερδισμένες – Ποια θέση έχει η Ελλάδα

Το ζήτημα των χωρών που πληρώνουν περισσότερο σε συνεισφορές της ΕΕ από ό,τι αποκομίζουν είναι ένα επίμαχο ζήτημα για ορισμένους και ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας στην ψηφοφορία του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον προϋπολογισμό του 2017, δέκα κράτη μέλη της ΕΕ συνεισέφεραν περισσότερο από ό, τι αποκομίζουν από την ΕΕ, τουλάχιστον όσον αφορά τις άμεσες χρηματικές συνεισφορές. Όπως σημειώνει η Katharina Buchholz της Statista, η Βρετανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, με περίπου 7,5 δισ. ευρώ καθαρών εισφορών. Η Γερμανία, στην κορυφή της κατάταξης, έβαλε 12,8 δισ. Ευρώ περισσότερο από ό, τι καρπώθηκε.

Η Πολωνία ήταν η περισσότερη ευεργετημένη της ΕΕ, βγαίνοντας με κέρδη 8,2 δισ. Ευρώ, πολύ πιο μπροστά από την Ελλάδα (3,7 δισ. Ευρώ) και τη Ρουμανία (3,4 δισ. Ευρώ).

Αλλά η παρουσία στην κορυφή αυτού του καταλόγου δεν σημαίνει πως μια χώρα επιζητεί να εγκαταλείψει την πολιτική ευρωπαϊκή ένωση. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η στήριξη για την ΕΕ είναι υψηλή. Αν και οι συνεισφορές του προϋπολογισμού ενδέχεται να αντισταθμίσουν τα άμεσα οικονομικά οφέλη για τη χώρα, μια μελέτη από το ίδρυμα Bertelsmann δείχνει ότι η ενιαία αγορά της ΕΕ αύξησε το μέσο εισόδημα των Γερμανών κατά πάνω από 1.000 ευρώ, πάνω από τη μέση αύξηση της ΕΕ κατά 840 ευρώ.

loading...