Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα: «Η Ελλάδα γύρισε σελίδα – Θέλουμε μια γενναία επανεκκίνηση των σχέσεων»

Εντονο συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό, χαρακτήρα είχε η πρώτη επίσημη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Σε μια κρίσιμη συγκυρία εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και της περιπλοκότητας των θεμάτων, ο συντονισμός της ατζέντας Αθήνας και Λευκωσίας κρίθηκε επιβελημμένος.

Στις 9 Αυγούστου υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί ενώ επικειται σειρά σημαντικών συναντήσεων του Ελληνα Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου συζητήσεων για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Η επιδίωξη μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή όμως δεν γίνεται εν κενώ. Οι κινήσεις πρέπει να γίνονται σταδιακά, χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους.

Δηλώσεις
«Αισθάνομαι έντονη συγκίνηση που το πρώτο μου ταξίδι ως πρωθυπουργός είναι εδώ στην Κύπρο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό το ταξίδι γίνεται σε μία συγκυρία φορτισμένη και σημαντική για την Ελλάδα και πως οι συζητήσεις που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο δεν ήταν τυπικές αλλά βαθύτατα ουσιαστικές.

Μητσοτάκης για το Κυπριακό
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει κορυφαίο μέλημα και απόλυτη στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί και την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης.

«Επανέλαβα το αυτονόητο. Δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Πρόκειται για αναχρονιστικό σύστημα που δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει, ιδίως για κράτη μέλη της ΕΕ», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως θα αναμένει την ενημέρωση από τον κ. Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα των συνομιλιών της 9ης Αυγούστου.

«Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι θέμα που αφορά την ίδια την ΕΕ, καθώς δεν αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους αλλά και την ενεργειακή πολιτική της. «Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων, είναι δεδομένη η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο για την όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα», τόνισε.

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη σημασία όλων των τριμερών σχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία, όπως επισήμανε, είχαν δρομολογηθεί από κυβερνήσεις της ΝΔ, τα συνέχισε η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα «ερχόμαστε να πατήσουμε στο θετικό προηγούμενο». Ακόμη, είπε, ότι συζήτησαν και για διμερή θέματα, όπως ζητήματα στην εκπαίδευση, τα οποία μπορούν να λυθούν εύκολα, ενώ ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό για τη δωρεά της Κύπρου μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. «Τα χρήματα αυτά, όπως και όλοι οι πόροι, θα αξιοποιηθούν ταχύτατα για να επουλώσουμε τα τραύματα», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα»
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης: «Στις 7 Ιουλίου η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η ΝΔ έλαβε ισχυρή εντολή για να προχωρήσει ένα γρήγορο πλέγμα μεταρρυθμίσεων, με πρώτο μέλημα την ανάπτυξη, τη μείωση φόρων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε και αναφέρθηκε στα πρώτα τρία νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση και θα ψηφιστούν πριν από τις 8 Αυγούστου.

«Το πρώτο αφορά την οργάνωση του κράτους, το δεύτερο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το τρίτο είναι ένα διϋπουργικό, στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για το άσυλο, το οποίο από άσυλο προστασίας ιδεών -δυστυχώς- έχει μετατραπεί σε άσυλο προστασίας της ανομίας και της παραβατικότητας εντός των πανεπιστημίων», τόνισε, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι η Κύπρος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας να πείσει ότι αξίζει την εμπιστοσύνη των εταίρων ώστε «αυτοδύναμη να χαράξει τη δική της πολιτική».

«Ελλάδα και Κύπρος πέρασαν από το βαρύ τραύμα της οικονομικής κρίσης», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναγνώρισε ότι υπό την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη η Κύπρος υλοποίησε μεταρρυθμίσεις που έχουν οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Για εμάς αποτελεί παράδειγμα που θέλουμε να πετύχουμε και εμείς στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για τη συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη. «Η στενή συνεργασία θα έχει και τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα», δήλωσε. Σχετικά με τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη πρόσθεσε ότι «θα προετοιμαστούμε κατάλληλα. Πάντοτε είμαι έτοιμος αρκεί να υπάρχει από τις δύο πλευρές η ανάλογη αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση». Ενώ για το ενδεχόμενο να τεθούν οι βάσεις για μια νέα άτυπη πενταμερή στη Νέα Υόρκη πρόετρεψε «να μην προτρέχουμε του επιθυμητού».

loading...

2 thoughts on “Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα: «Η Ελλάδα γύρισε σελίδα – Θέλουμε μια γενναία επανεκκίνηση των σχέσεων»

  1. ΚΑΛΑ ΑΥΤΟΣ ΤΟΝ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΕΣΥ ΚΥΤΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙς ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ..

  2. Κυριάκο δεν μας τα λες καλά, θα κάνεις επανεκκίνηση σχέσεων με αυτούς που διεκδικούν το μισό Αιγαίο;

Comments are closed.