Οι «συγκλονισμένοι» μεγιστάνες… εξαφανίστηκαν

Είχαν υποσχεθεί περίπου 600 εκατ. ευρώ για την επισκευή της Notre Dame αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει ούτε σεντ

Ενώ η φωτιά έκαιγε ακόμα στην Παναγία των Παρισίων η επενδυτική εταιρία Artemis της οικογένειας Πινό ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 100εκατ. ευρώ για την επισκευή της. Ακολούθησε μια “καταιγίδα” ανακοινώσεων από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας που διαφήμιζαν το πόσο συγκλονισμένοι είναι και πόσο… έτοιμοι να βοηθήσουν. Τελικά, σύμφωνα με τις τότε δεσμεύσεις, είχε συγκεντρωθεί ένα ποσό κοντά στα 600εκατ. ευρώ που δημιουργούσε την αισιοδοξία ότι ο ναός θα αποκατασταθεί μέσα σε λίγα χρόνια.

Ήταν μάλιστα τόσο τεράστιο το ποσό και τόσο άμεση η ανταπόκριση που πολλοί ήταν εκείνοι που αντέδρασαν. Αναρωτιούνταν πώς γίνεται να προσφέρουν τόσο απλόχερα εκατομμύρια ευρώ για την στέγη της Notre Dame και ούτε ένα σεντ για να αποκτήσουν στέγη χιλιάδες άστεγοι άνθρωποι. Την απάντηση στο ερώτημα την έδωσε τελικά ο… χρόνος.

Συγκλονισμένοι και εξαφανισμένοι

Τρεις μήνες μετά την καταστροφή του ναού στους λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί για την επισκευή του δεν έχει μπει τίποτα από τα 600 εκατ. που υποσχέθηκαν οι Γάλλοι μεγιστάνες. “Οι μεγάλοι δωρητές δεν έχουν πληρώσει ούτε σεντ. Έχουμε δει μόνο όμορφες κινήσεις από απλούς ανθρώπους αλλά τίποτα από τα μεγάλα ποσά που είχαν υποσχεθεί οι εταιρίες και οι δισεκατομμυριούχοι” δηλώνει ένας από τους υπεύθυνους για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Οι μεγάλες οικογένειες όπως οι Πινό και Αρνό ρωτήθηκαν γιατί δεν έχουν καταθέσει τα τεράστια ποσά που υποσχέθηκαν όμως δεν ήταν τόσο λαλίστατοι όσο μετά την πυρκαγιά. “Οι ευαισθητοποιημένοι δισεκατομμυριούχοι μετατράπηκαν σε εξαφανισμένους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα” γράφει Γάλλος αρθρογράφος.

Τελικά έμειναν μόνο οι συγκινητικές ανακοινώσεις όπως αυτή της οικογένειας Μπετενκούρ που ελέγχει την L’Oréal. “Είμαστε συγκλονισμένοι από το δράμα που ενώνει πέρα από κάθε κουλτούρα και πίστη. Σκοπεύουμε να συμμετέχουμε την προσπάθεια και να συνεισφέρουμε σε αυτή την άμεση πρόκληση που αγγίζει την καρδιά της χώρας μας” ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Η συμμετοχή ήταν τελικά μόνο ηθική καθώς δεν έχουν καταθέσει ούτε ευρώ.

Ο πετρελαϊκός γίγαντας Total υπενθύμιζε τότε πως “ο Ιησούς έλεγε ευλογείσαι περισσότερο όταν δίνεις από το όταν λαμβάνεις”. Τρεις μήνες μετά η εταιρία δεν έχει… ευλογηθεί.

Θέλουν να χρηματοδοτήσουν κάτι… glamorous

Η υπεύθυνη για τις δωρεές, Σελιά Βερό έδωσε στο θέμα μια ακόμα διάσταση. Σε επαφές που είχε με τις εταιρίες που είχαν υποσχεθεί βοήθεια της ανέφεραν ότι περιμένουν να δουν το σχέδιο της κυβέρνησης για να κινηθούν. “Τόνισαν ότι θέλουν να αποφασίσουν οι ίδιοι τι ακριβώς θα χρηματοδοτήσουν. Θέλουν να δουν το σχέδιο και να επιλέξουν πού θα δώσουν τα χρήματα τους” ανέφερε. Με λίγα λόγια θέλουν να χρηματοδοτήσουν κάτι εντυπωσιακό όπως η ανοικοδόμηση του καμπαναριού και όχι τις… ρηχές εργασίες καθαρισμού. Ίσως μάλιστα να πιστεύουν ότι θα έχουν και λόγο πάνω στα σχέδια της κυβέρνησης και θα μπορούν να επέμβουν κουνώντας το δάχτυλο ότι βάζουν τα χρήματα τους.

Τελικά όπως σε πολλές περιπτώσεις έτσι και σε αυτή της καταστροφής της Notre Dame αποδείχθηκε ότι για τους μεγιστάνες το να δίνεις σημαίνει στην πραγματικότητα να παίρνεις και να ελέγχεις. Τις δακρύβρεχτες ανακοινώσεις δεν ακολούθησαν επιταγές με μεγάλα νούμερα και η επισκευή της Notre Dame ή τουλάχιστον το κομμάτι της που δεν είναι “glamorous” στηρίζεται αποκλειστικά στα λεφτά των φορολογουμένων και τις δωρεές των απλών ανθρώπων τα ονόματα των οποίων δεν θα δούμε ποτέ στον Τύπο.

loading...