«Τελεσίγραφο» ΗΠΑ σε Τουρκία: Αν ξεκινήσετε «επιχείρηση» εναντίον των Κούρδων θα σας χτυπήσουμε!

Άστραψε και βρόντηξε ο Μάικ Πομπέο στον Τούρκο ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.Το μήνυμα του ήταν ξεκάθαρο και σαφές: Αν ξεκινήσετε επιχείρηση εναντίον των Κούρδων θα σας χτυπήσουμε!

Την έντονη απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει και να παραλάβει το ρωσικό σύστημα S-400 εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το τηλεφώνημα έγινε ενώ ο κ. Πομπέο βρισκόταν στο Εκουαντόρ για επίσημη επίσκεψη. Σήμερα αναμένεται να πάει στο Μεξικό. Την τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε ο Τούρκος υπουργός έχοντας πρόθεση να διαμαρτυρηθεί για την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η Ουάσιγκτον ακύρωσε και την παραγγελία των 100 αεροπλάνων που αγόρασε η Τουρκία, η οποία έχει παραλάβει τέσσερα εξ αυτών, που παραμένουν καθηλωμένα σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις. Το τηλεφώνημα κατέληξε μπούμερανγκ για τον κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος άκουσε τα σφοδρά παράπονα του κ. Πομπέο για την αντισυμμαχική ενέργεια της αγοράς των S-400.

Επανέλαβε επίσης ότι η Αμερική θα προστατεύσει τους συμμάχους της, που πολέμησαν μαζί της εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η αναφορά έγινε για τους Κούρδους της Συρίας οι οποίοι όπως σας αναφέραμε χτες έστειλαν επιστολή στις ΗΠΑ και τη Δύση.

Ένα στρατιωτικό κομβόι των ΗΠΑ εισήλθε στη Συρία αυτό το Σαββατοκύριακο για να παραδώσει νέο βαρύ εξοπλισμό στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της Halab Today TV. Η κίνηση αυτή έχει στρατηγική σημασία καθώς οι Τούρκοι σχεδιάζουν να επιτεθούν στις κουρδικές δυνάμεις της βόρειας Συρίας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον βρίσκονται στα πρόθυρα ολικής ρήξης.

Οι μαχητές του YPG αποτέλεσαν την ραχοκοκαλιά της διεθνούς δύναμης που πολέμησε τους τρομοκράτες του ISIS όταν η Τουρκία ήταν απούσα.

Ο κ. Πομπέο εξέφρασε επίσης την συμπάθεια του και επιβεβαίωσε την αμερικανική δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ανησυχιών ασφαλείας της Τουρκίας κατά μήκος των συνόρων της με την Συρία.

Σημειώνουμε ότι οι Κούρδοι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας και το έπραξαν. Σύμφωνα με πληροφορίες για την υπόθεση των F-35 ο κ. Πομπέο παρουσίασε την αμερικανική θέση ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά αλλά και για όλα τα οπλικά συστήματα που πούλησε η Αμερική στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο της αμερικανικής τιμωρίας περιλαμβάνεται και η απαγόρευση πώλησης ανταλλακτικών για τα F-16 της Τουρκίας, όπως και για άλλα συστήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε να μην επιβληθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και το Πεντάγωνο υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι αμερικανικοί νόμοι, που απαιτούν κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, που αφορά τους εχθρούς της Αμερικής. Κατά πάσα πιθανότητα η Τουρκία θα ενταχθεί σε αυτή την ομάδα χωρών.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιστέκεται ακόμα και επιθυμία του είναι να μην επιβληθούν κυρώσεις θεωρώντας ότι η εκδίωξη από το πρόγραμμα των F-35 είναι ήδη μία μεγάλη τιμωρία. Όμως δέχεται πιέσεις από τους συνεργάτες του και από το Κογκρέσο.

Σημειώνουμε ότι βουλευτές και γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν συνταχθεί με τον Δημοκρατικό συνάδελφο τους Ρόμπερτ Μενέντεζ και απαιτούν να τιμωρηθεί η Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό θα εισαγάγουν και νέες τροπολογίες σε νόμους του αμερικανικού κράτους, που θα δένουν τον κ. Τραμπ, ο οποίος θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τις διαδικασίες, όπως ορίζουν οι νόμοι.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Οκτάγκους δήλωσε ότι ο κ. Πομπέο επιβεβαίωσε μεν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας και της Συρίας, αλλά επανέλαβε επίσης την υποχρέωση της αμερικανικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την προστασία των τοπικών εταίρων που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Παγκόσμιο Συνασπισμό εναντίον του ISIS.

Η αναφορά αυτή ενοχλεί την τουρκική κυβέρνηση, η οποία διατηρεί μεγάλη δύναμη πυρός στα σύνορα με τη Συρία, έχοντας αποφασίσει να επιτεθεί εναντίον των Κούρδων μαχητών του YPG. Στην Οσάκα ο κ. Τραμπ είχε πει ότι παρακάλεσε προσωπικά τον κ. Ερντογάν να μην κτυπήσει τους Κούρδους και η έκκλησή του εισακούστηκε.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει αβοήθητους τους Κούρδους.

Ο κ. Πομπέο ήταν αυτός που είχε κάνει τη δήλωση ότι η Αμερική δεν θα επιτρέψει να σφαγιαστούν οι Κούρδοι της Συρίας από τη Τουρκία. Η προστασία των μαχητών του YPG ήταν και ο βασικός λόγος της αλλαγής της απόφασης του κ. Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Συρία.

Οι Κούρδοι μαχητές αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της συμμαχίας εναντίον του ISIS και έχουν αναλάβει να καθαρίσουν και τα τελευταία υπολείμματα των τζιχαντιστών. Και μάλιστα το κάνουν με μεγάλη επιτυχία.

Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ναδίρ και πιστεύεται ότι θα οδηγηθούν σε οριστική ρήξη εάν οι Αμερικανοί επιβάλουν κυρώσεις.

loading...