Ηθική δικαίωση για την ΕΛ.ΑΣ η ¨επαναφορά¨ του κ Τσουβάλα ;

Η «πυρκαγιά του αιώνα » εκείνο το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου, στη μέση του καλοκαιριού , στο Μάτι , αράδιασε μπροστά μας όλα τα κακώς κείμενα της κρατικής μηχανής που έντεχνα άλλοι έκρυβαν και άλλοι δεν έβλεπαν , όλα αυτά τα χρόνια .

Σήμερα , ένα χρόνο μετά την αδιανόητη τραγωδία ξεχωρίζει μια αντίφαση

 «Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Έκαναν εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους οριακούς χρόνους» είχε δηλώσει τότε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και σημερινός Γ.Γ Υπουργείου προστασίας του Πολίτη.

Η Νέα Δημοκρατία είχε εκδώσει τότε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής: «Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση, – με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας – προκαλεί μόνον οργή. Ανίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ».

Τι οδήγησε άραγε σε αυτήν τη μεταστροφή ; Σίγουρα  επηρέασε το γεγονός ότι , για τέσσερα πρόσωπα, που βρέθηκαν στο στόχαστρο της έρευνας προς έλεγχο τυχόν ευθυνών τους  ( μεταξύ αυτών και ο κ Τσουβάλας ) , οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι δεν προέκυψαν στοιχεία και έτσι ως προς αυτούς η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Αναμφίβολα το να κατηγορείς κάποιον άδικα ( και μαζί με αυτόν ένα ολόκληρο αστυνομικό σώμα ) είναι ενίοτε πιο επώδυνο από τον να κατηγορείς κάποιον που φέρει την ευθύνη .

Ορθή συνεπώς στην βάση αυτή η πολιτική απόφαση που πάρθηκε , με σκοπό να βγάλει πάνω από το αστυνομικό σώμα ( μέσω της τοποθέτησης σήμερα  του τότε Αρχηγού, στην θέση Γ.Γ Προστασίας του Πολίτη  ) τη ρετσινιά της ευθύνης .

‘Όμως , οι 101 νεκροί της πυρκαγιάς στο Μάτι κύριοι , είναι πολλοί , πάρα πολλοί , οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν αδιανόητες και οι πληγές ακόμα ανοικτές . Η «πυρκαγιά του αιώνα » επέφερε συντριπτικό πλήγμα στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι  στον κρατικό μηχανισμό , ενώ οι κινήσεις σκοπιμότητας που ακολούθησαν της τραγωδίας  , έβαλαν στο κάδρο και το πολιτικό μας σύστημα .

Αντί λοιπόν να δούμε μια ΕΚΤΑΚΤΗ και πλήρης αναδόμηση  όλου του περιεχομένου της Πολιτικής Προστασίας  , την ανυπαρξία του οποίου είχαμε και εμείς  επισημάνει 1 χρόνο πριν την καταστροφή στο Μάτι  ,http://www.bloko.gr/2017/08/blog-post_483.html  , δώσαμε προτεραιότητα σε συμβολικές κινήσεις και ηθικές αποκαταστάσεις , ξεχνώντας ότι η απώλεια ζωής ενός ανθρώπου με ευθύνη του κράτους δεν χωράει σε καμιά ζύγιση , πόσο μάλλον 101 αθώων ψυχών.

Η τοποθέτηση συνεπώς του κ Τσουβάλα στη θέση του Γ.Γ Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ως κίνηση ηθικής αποκατάστασης , ναι μεν είναι αποδεκτή , πλην όμως εκπέμπει μια ασέβεια ( έστω μικρή ) … σε αυτό που νιώσατε έχοντας δει , όλη αυτή την ιστορία πόνου και απόγνωσης  .

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Γ , μέλος της Ο.Υ.Α

loading...

1 thought on “Ηθική δικαίωση για την ΕΛ.ΑΣ η ¨επαναφορά¨ του κ Τσουβάλα ;

  1. Mε τετοιες αυνανιες Κουλιμπαλι σε βλεπω σε κανενα χρονο με ορθανοιχτες τις ματαρες σου να διερωτασε και να λες καλα ρε πουστη μου πως τα εκανα τοσο σκατα και τοτε να δεις τι εχει να γινει

Comments are closed.