ΓΡΕΒΕΝΑ: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ… ΣΧΕΣΗ ΑΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ…

Του Γιώργου Νούτσου

Από την πρώτη στιγμή, που εμφανίστηκε το καινοφανές Γρεβενιώτικο φαινόμενο της εθελούσιας αυτοκατάργησης του ίδιου του Νομού μας, με την συντεχνιακή συγκατάνευση επιχειρηματιών του ορεινού χώρου, να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, μετανάστες και λαθρομετανάστες, εξέπεμψα σήμα κινδύνου…
Έπραξα σαν ένας απλός πολίτης, που θεωρεί πως ακόμα διακατέχεται από την κοινή και ανεπιτήδευτη λογική του αυτονόητου, αυτό, που όφειλαν να έχουν κάνει από την πρώτη στιγμή οι Τοπικές Αρχές και οι Φορείς του τόπου μας, που λειτουργώντας μάλλον καιροσκοπικά, αποφάσισαν να μη αγγίξουν το θέμα. Να μην αντιδράσουν. Να μην εκφράσουν την αντίθεσή τους. Να μη παρέμβουν στην Κεντρική εξουσία στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, από φόβο, μήπως βάλουν απέναντί τους κάποιους από τους επαγγελματίες του Νομού.
Θεωρώ όμως, πως είδαν το δέντρο και απέφυγαν να κοιτάξουν το δάσος ! Κι αν μεν αυτό, ήταν κάτι, που θα είχε μια πρόσκαιρη διάρκεια κάποιων μηνών, θα μπορούσα να το κατανοήσω, μιας και θα βοηθούσε τις Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού, να ανασάνουν για κάποιο διάστημα και να μπορέσουν στην συνέχεια να ανασυνταχτούν. Εδώ όμως, όπως αποδεικνύεται, πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο διάρκειας αρκετών χρόνων – στην καλύτερη των περιπτώσεων –  που, ναι μεν δολίως δεν κραυγάζεται, τυφλά όμως υπηρετείται, μέσα από τις προβλέψεις των Συμφωνητικών που ανά τακτά χρονικά διαστήματα  ανανεώνονται… ενώ στην χειρότερη, υποκρύπτεται κι αυτή ακόμα η διάθεση της Κεντρικής Εξουσίας, για μόνιμη εγκατάσταση τους στην περιοχή μας, πράγμα που συνεπάγεται πληθώρα δύσκολα αναστρέψιμων, αρνητικών συνεπειών.
Αντιλαμβάνομαι τις αιτιάσεις που εκφράζονται, πως, έτσι κι αλλιώς, όλα τα τελευταία χρόνια, προφανώς και ελέω της κρίσης, υπήρχε τραγική μείωση των επισκέψεων στον τόπο μας. Κρίση, ανεπαρκείς υποδομές, Χιονοδρομικό σε αποδρομή καθώς δεν έγιναν οι παρεμβάσεις που ήταν αναγκαίες για να καταστεί αξιόμαχο και ανταγωνιστικό, συνέβαλαν στο να φθίνουν τουριστικά τα Γρεβενά, οι επιχειρήσεις να στενάζουν και ο τόπος μας να απομακρύνεται από τον Τουριστικό χάρτη χρόνο με το χρόνο και πιο πολύ… Για να έρθει το τελικό χτύπημα με την παρουσία 1000 και πλέον μεταναστών/λαθρομεταναστών, που απένταξε πλήρως και οριστικά τα Γρεβενά από το ενδιαφέρον των μεγάλων Τουριστικών πρακτορείων και του ενδιαφέροντος του κόσμου.
Κοντόφθαλμη όμως η λογική αυτή. Και μια λογική που υπηρετεί το οικονομικό συμφέρον κάποιων λίγων, αφήνοντας απ  έξω την προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης, που θα είχε αναφορά και θα ωφελούσε όλη την τοπική κοινωνία, έχουμε χρέος και να την κρίνουμε και να την καταγγείλουμε και με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες να την αλλάξουμε.
Τα Γρεβενά έχουν μέλλον. Γιατί είναι τόπος περιούσιος. Προικισμένος από το Θεό και τη Φύση. Με πλούσιο απόθεμα σε Πολιτισμό και Ιστορία. Με μοναδικά σημεία αναφοράς, που τα καθιστούν μοναδικά. Με πετρόκτιστα Γεφύρια, Βυζαντινές Εκκλησιές και Μοναστήρια, με απαράμιλλη Μουσική και Λαογραφική Παράδοση, με τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, το Γεωπάρκο της Τηθύος, τα παρθένα Δάση και τα Ποτάμια με τα κρυστάλλινα νερά, τα παγκόσμιας μοναδικότητας Παλαιοντολογικά Ευρήματα, τα Ιαματικά Νερά και φυσικά, την Πόλη του Μανιταριού και την ξεχωριστή γευσιγνωσία, που τα καθιστούν για έναν ακόμα λόγο μοναδικά.
Έχουμε λοιπόν, όλα εκείνα που χρειάζονται για να απογειώσουμε τον τόπο μας. Μένει όμως να τα αναδείξουμε, να τα στηρίξουμε και να επενδύσουμε σ αυτά. Κι εκεί, μπαίνει ο παράγων άνθρωπος. Μπαίνουμε όλοι εμείς, που έχουμε χρέος να ενώσουμε δυνάμεις, να μεταφέρουμε το μήνυμα στους τοπικούς μας άρχοντες και να τους ωθήσουμε σε πολιτικές μακρόπνοες, που θα προσθέτουν στον τόπο, θα τον σηκώνουν ψηλά, θα έχουν αναφορά σε όλη την τοπική κοινωνία και θα προσβλέπουν στο καλό όλων ανεξαίρετα.
Για να συμβούν τα παραπάνω, πρέπει να πάψει η ιδιόμορφη αυτή γκετοποίηση του αναπτυξιακού μας πυρήνα… του βουνού μας ! Δεν είμαστε αφιλόξενοι. Και προσωπικά δεν έχω τίποτα απολύτως να καταλογίσω σε συνανθρώπους μας κατατρεγμένους και διωγμένους από τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες καταγωγής τους. Και κάλλιστα θα μπορούσα να αποδεχτώ και στον τόπο μου τον πολυπολιτισμό και την αγαστή συνύπαρξη, σαν απάντηση και συμμετοχή ευθύνης στις ανάγκες των καιρών. Πιστεύω όμως, πως θα ήταν σαφώς λιγότερο προβληματικές άλλες επιλογές, που θα τους κατένεμαν πρωτίστως δικαιότερα και αναλογικότερα σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια και εδώ στα Γρεβενά, είτε στον αστικό ιστό, είτε σε δομές αξιοπρεπείς, κατασκευασμένες για αυτό και μόνο τον σκοπό, ελευθερώνοντας έτσι τις δυνάμεις και το πεδίο, που θα μπορέσουν με συνέργεια, ομοθυμία και  κατανόηση, να ξαναβάλουν τα Γρεβενά στον Αναπτυξιακό μας χάρτη.
Έγραψα τις αλήθειες μου, όπως εγώ τις βιώνω και τις πιστεύω, αν και ξέρω καλά, πως την επόμενη κιόλας μέρα θα ακολουθήσουν αναθέματα κι όλα τα σχετικά, επειδή κάποιοι θα θεωρήσουν πως θίγονται. Στο καλό του τόπου μας όμως, προσβλέπω. Για αυτό αγωνιώ και παλεύω. Κι αν είναι, επειδή θαρρετά εκφράζω τις σκέψεις μου, να παψω να είμαι αρεστός σε κάποιους, ας γίνει και έτσι. Είμαι βέβαιος όμως, πως χιλιάδες συντοπιτών μου θα συνταχθούν με το δικό μου σκεπτικό και όλοι μαζί θα βάλουμε στόχο και θα παλέψουμε για το αυτονόητο…
Ο τόπος μας χρειάζεται μια ευκαιρία… κι οφείλουμε να του την δώσουμε σε αγαστή συνεργασία με τον βουλευτή του Νομού, τον Δήμαρχο και τις Περιφερειακές Αρχές… Αν δεν το πράξουμε, να είστε σίγουροι, πως στο τέλος, όλοι μας θα χρειαστεί να απολογηθούμε..
Ίσως, όμως και να κλάψουμε στα ερείπια των άτολμων και ανεύθυνων πολιτικών μας…….!!!

loading...

1 thought on “ΓΡΕΒΕΝΑ: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ… ΣΧΕΣΗ ΑΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ…

  1. ΟΛΑ ΤΑ ΦΤΗΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜ…ΑΡΧΙΔΙΑ ! ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ, ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΕΣ ΔΟΞΕΣ ! Ε ΡΕ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.