Απίστευτο: Άνδρας στην Τουρκία μετέτρεψε αρχαία στήλη σε τραπεζάκι - Χρονολογείται ρωμαϊκής εποχής (φωτο)
Ανδρας στην Τουρκία χρησιμοποιούσε ως τραπεζάκι του καφέ αρχαία στήλη, εύρημα 1500 ετών που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή.

Ο Μεχμέτ Μποζ, 74 ετών, ανακάλυψε το αρχαίο εύρημα το 1977 καθώς ξεκίνησε να σκάβει τότε για τα θεμέλια του σπιτιού του. Ο Τούρκος δεν φαντάστηκε πως εντόπισε στο οικόπεδό του ένα ιστορικό μνημείο και έτσι αποφάσισε να το... τσιμεντώσει και να το βγάλει στην αυλή για τραπεζάκι.

Η αρχαία πόλη της Γερμανίκειας ανακαλύφθηκε το 2007 κατά τη διάρκεια παράνομης ανασκαφής στην περιοχή Καχραμανμάρας και έβαλε τον 74χρονο σήμερα σε σκέψεις, πως το τραπεζάκι του ίσως να είναι κάποιο αρχαίο εύρημα.

Τα χρόνια πέρασαν και το 2017 οι Αρχές διαβεβαίωσαν την προέλευση της κολώνας. Οπως του εξήγησαν το «τραπεζάκι» του χρονολογείται από την ύστερη ρωμαϊκή εποχή. «Εχτισα το σπίτι το 1977. Οταν ανοίξαμε το κανάλι για να πάρουμε νερό, αυτή η πέτρα (σσ. Την κολώνα) βρέθηκε στη μέση του πουθενά. Δεν μου φάνηκε τίποτα αξίας.

Η γυναίκα μου τότε μου πρότεινε: “Ας του βάλουμε τσιμέντο και να το κάνουμε τραπεζάκι για να πίνουμε τσάι”. Και αυτό κάναμε» λέει σήμερα στην τουρκική Χουριέτ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αρχές δεν σκοπεύουν να πάρουν το αρχαίο εύρημα από την οικογένεια. Οπως του είπαν, θα του το “χρεώσουν”. «Μου είπαν δεν θα χάσω την πέτρα. Θα την καταγράψουν στο όνομά μου. Τώρα την φυλάω στον κήπο του σπιτιού μου. Οποτε πάω κάπου φροντίζω να μην της συμβεί τίποτα» σχολίασε.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :