Αποκάλυψη-σοκ από ισραηλινά ΜΜΕ: «Θολό» το παρασκήνιο της καταστροφής ρωσικού υποβρυχίου – Φέρεται να διενεργούσε «μυστική αποστολή»…

Σενάρια που βασίζονται σε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών από το Ισραήλ δημοσιεύονται στον ισραηλινό τύπο για την καταστροφή ρωσικού μυστικού υποβρυχίου προ ημερών, σε μια περίπτωση
που μοιάζει πάρα πολύ με αυτή του περιβόητου υποβρυχίου «Κούρσκ» που είχε συγκλονίσει την Ρωσία.
Τουλάχιστον 14 Ρώσοι ναυτικοί αξιωματικοί και ναύτες πέθαναν σε πυρκαγιά σε ένα ρωσικό υποβρύχιο βαθέων υδάτων AS-12 τη Δευτέρα, 1 Ιουλίου.
Μερικοί από αυτούς έλαβαν μετά θάνατο την υψηλότερη στρατιωτική τιμή, αυτή του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Για το περιστατικό ρωτήθηκε επισταμένα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την καταστροφή, αλλά εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας ότι οι πληροφορίες για το σκάφος δεν θα απελευθερωθούν επειδή αποτελούν «κρατικό μυστικό για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Όσον αφορά το πλήρωμα, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου αποκάλυψε μόνο ότι οι νεκροί ήταν στρατιωτικοί ειδικοί, επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης, που εκτελούσαν σημαντική έρευνα στην υδρόσφαιρα της γης.

Ούτε καν αναφέρθηκε το όνομα του σκάφους.

Ωστόσο, ισραηλινές υπηρεσίες και το DEBKAfile μαθεύτηκε ότι το υποβρύχιο ήταν τύπου AS-12 και ήταν γνωστό μόνο με το ψευδώνυμό «Losharik».

Το όνομα του αναφέρεται στην δεκαετία του ’70, όταν η ρωσική τηλεόραση έδειχνε μια σειρά κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή ένα άλογο αποτελούμενο από μικρές μπάλες γνωστές ως Losharik.

Το υποβρύχιο που καταστράφηκε ήταν επίσης φτιαγμένο από μπάλες τιτανίου.

Η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, της οποίας τα καθήκοντα είναι γνωστά σε πολύ λίγους, αναφέρθηκε στο υποβρύχιο ως «Losharik».

Το ψευδώνυμο επομένως, επεσήμανε την μυστική αποστολή του υποβρυχίου.

Πληροφορίες φέρουν το υποβρύχιο να είχε εμπλακεί είτε στη δοκιμή ενός νέου ρωσικού μυστικού υποβρύχιου όπλου, είτε σε μια μυστική επιχείρηση εναντίον ενός άκρως απόρρητου αμερικανικού στόχου.

Η ακριβής θέση του ρωσικού υποβρυχίου όταν ξέσπασε η πυρκαγιά είναι άγνωστη, ενώ και η αιτία της ήταν, είτε έκρηξη, είτε επίθεση και αυτό παραμένει κρυφό.

Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να μην έρθουν στο φως τα επόμενα χρόνια.

Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν το γεγονός ότι την Τρίτη 2 Ιουνίου, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία συναντήθηκε επειγόντως στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο Πούτιν, ενώ την ίδια στιγμή Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι κλήθηκαν επίσης στο Λευκό Οίκο για επείγουσα διαβούλευση.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία, εδώ και καιρό έχει εντάξει σε όλους τους στόλους υποβρυχίων της, την αποκαλούμενη δύναμη υποβρυχίων «ειδικού σκοπού», η οποία αποτελείται από υποβρύχια τα οποία διαθέτουν επιπρόσθετες δυνατότητες, εκτός όλων των άλλων και για την διενέργεια δοκιμών «μυστικών οπλικών συστημάτων».

Για τον σκοπό αυτόν διαθέτουν τα υποβρύχια αυτά, μη επανδρωμένα βαθυσκάφη.

Σκοπός είναι η δημιουργία μιας δύναμης κρούσης στρατηγικών υποβρυχίων με δυνατότητα εξαπόλυσης πληγμάτων με ειδικούς πυραύλους που εκτοξεύονται ενώ το υποβρύχιο θα είναι σε μεγάλο βάθος.

Όλα αυτά μοιάζουν πολύ με αυτό που είπε κάποιος Έλληνας παλαιός πολιτικός: «υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται».

loading...