Η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα: Ο φαντάρος που δεν άντεξε να πατήσει τη σκανδάλη (φωτο)

Ο 27χρονος Λυμπέρης καταδικάστηκε σε θανατική ποινή, καθώς κρίθηκε από το Κακουργιοδικείο της Αθήνας ένοχος με την κατηγορία ότι έκαψε ζωντανούς την εν διαστάσει σύζυγό του, την πεθερά του και τα 2 παιδιά του.Το περιστατικό συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Ιανουαρίου 1972 στο σπίτι των θυμάτων στο Χαλάνδρι, ενώ ο δράστης είχε και τρεις φίλους του συνεργούς στο έγκλημα.

Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας ο Λυμπέρης καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο (για καθένα από τα θύματα ξεχωριστά).

Η εκτέλεση του έγινε τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου 1972 στην περιοχή Δύο Αοράκια του Ηρακλείου (πεδίο βολής της ΣΕΑΠ) από 12μελές εκτελεστικό απόσπασμα (μόνο τα 6 όπλα περιείχαν αληθινά πυρά για να μην ξέρουν οι φαντάροι ποιος τον σκότωσε), κι ενώ ως τότε ήταν κρατούμενος στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Στο εκτελεστικό απόσπασμα βρέθηκε και ένας φαντάρος αυτός, που πολλά χρόνια αργότερα μιλώντας σε εκπομπή αποκάλυψε: «Ο αξιωματικός μας, ήταν αυτός που έπρεπε να ρίξει τη χαριστική βολή, αλλά επειδή δεν ήθελε, είχε αποφασίσει εξ αρχής, ότι θα δώσουν τη βολή, οι δυο επιλοχίες. Ο ένας δεν μπόρεσε να πυροβολήσει και αναγκάστηκε να το κάνει ο άλλος. Αυτός που πυροβόλησε ήταν φίλος μου, Πειραιώτης. Έπαθε σοκ»

Περίπου 6 μήνες αργότερα ο επιλοχίας θα απαλλαγεί των καθηκόντων του από τον διοικητή της ΣΕΑΠ. Όλο αυτό το διάστημα είχε μετατραπεί σε σκιά του παλιού εαυτού του. Ένας άντρας με στολή που είχε γίνει αγρίμι που μονολογούσε πως εκείνος ήταν που τον σκότωσε. Ένα βάρος που θα κουβάλαγε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Βασίλης Λυμπέρης, υπήρξε ο τελευταίος Ελληνας πολίτης ο οποίος εκτελέστηκε…

loading...

2 thoughts on “Η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα: Ο φαντάρος που δεν άντεξε να πατήσει τη σκανδάλη (φωτο)

  1. Κρίμα!… πάρα πολύ κρίμα που ήταν τελευταίος ο Λυμπέρης!…. Το εκτελεστικό απόσπασμα πρέπει να επανασυγκροτηθεί!….. Η θανατική ποινή πρέπει να επανέλθη το συντομότερο!…. Ποιός ρώτησε τον Λαό καί καταργήθηκε η θανατική ποινή;;;!!!…. Αν είστε πραγματικοί δημοκράτες τολμήστε καί σε μιά, οποιαδήποτε μελλοντική εκλογική διαδικασία, στο κάτω μέρος όλων των ψηφοδελτίων βάλτε καί το ερώτημα: '''Για ειδεχθή εγκλήματα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην θανατική ποινή;''.- Δεν τολμάτε διότι περιφρονείτε τον Ελληνικό Λαό καί μάλλον τον μισείτε!!!…………….. …Ε.

  2. ΒΡΕ ΑΥΝΑΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΑΝΕ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΠΙΒΑΛΑΝΕ ΕΑΝ ΗΘΕΛΕΣ ΣΥΜΕΤΕΙΧΕΣ ΝΑΙ Η ΟΧΙ. ΤΙ ΑΡΧΙΔΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ? ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΥΠΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΝ ΘΕΣ ΠΑΣ ΕΑΝ ΟΧΙ ΠΑΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ. ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΒΣΗ ΠΟΛΕΜΝΟΥ ΔΙΑΤΑΣΔΕΣΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Π,Χ ΠΡΟΔΩΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ ΚΛΠ ΕΚΕΙ ΕΑΝ ΑΡΝΗΘΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ο ΠΡΟΔΩΤΗΣ…ΑΕΙΙΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΙΣΟΡΙΕΣ ΓΙΟΥΦΤΙΚΕΣ…

Comments are closed.