Πριμ στους συνεπείς δανειολήπτες από τα τραπεζικά ιδρύματα

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ένα νέο πλέγμα δράσεων που προβλέπει την ανταμοιβή όλων όσοι παρέμειναν συνεπείς στην εξυπηρέτηση του χρέους τους τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και την παροχή επιπλέον κινήτρων για να παραμείνουν «πράσινοι» μέχρι τέλους.
Συγκεκριμένα, θα επιστρέφει κάθε χρόνο στους λογαριασμούς των δανειοληπτών το 5% των τόκων που πληρώνουν και θα προσφέρει δωρεάν αγορές σε όλο το δίκτυο των συνεργατών της, ίση με το 2% της αξίας των ετήσιων συναλλαγών με κάρτες σε συνεργαζόμενα σουπερμάρκετ και πρατήρια καυσίμων. Έτσι, όποιος συμπληρώνει κάθε χρόνο 12 μήνες ομαλών αποπληρωμών θα προσθέτει στο πορτοφόλι του ένα ποσό, τόσο σε μετρητά όσο και σε πόντους, τους οποίους θα μπορεί να εξαργυρώσει στα ψώνια του, πληρώνοντας στο ταμείο της επιχείρησης λιγότερο ή και καθόλου.

Πρόκειται για την πρώτη ευρείας κλίμακας παρέμβαση αυτού του είδους στο τραπεζικό σύστημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογες κινήσεις ετοιμάζουν και οι άλλες τράπεζες. Στα επιτελεία των υπόλοιπων πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η αναζήτηση τρόπων για μια ανάλογη ανταμοιβή των πελατών τους. Στόχος είναι η βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών και η εξάλειψη των στρεβλώσεων του συστήματος που, εξαιτίας των οριζόντιων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας από το 2010 μέχρι σήμερα, επί της ουσίας επιδοτούσε τους κακοπληρωτές.

Με την πρωτοβουλία αυτή, που κινείται στη λογική των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επιβράβευση των καλοπληρωτών, ανοίγει ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών που θα ευνοήσει όσους δεν καθυστερούν την εξόφληση των δανείων τους.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, το νέο πρόγραμμα «επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες, τους πελάτες που με μόχθο έμειναν ενήμεροι αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης για να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους στην τράπεζα». Όπως εξηγεί ο ίδιος, η κίνηση αυτή «βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με τις αρχές περί του αισθήματος δικαίου και τις κοινωνικές αξίες που υπηρετεί σταθερά η Εθνική Τράπεζα».

Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι πελάτες των οποίων η εκταμίευση του στεγαστικού δανείου έγινε πριν από τουλάχιστον πέντε χρόνια, δηλαδή τον Αύγουστο του 2014 και νωρίτερα, και παραμένουν ενήμεροι τους τελευταίους 60 μήνες. Η επιβράβευση μεταφράζεται σε οικονομικό όφελος στο τέλος κάθε έτους και αφορά όσους υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους την τελευταία πενταετία (Σεπτέμβριος 2014 – Αύγουστος 2019). Θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι τον Ιανουάριο του 2020 οι δανειολήπτες θα λάβουν το 1/3 της ετήσιας επιβράβευσης που αντιστοιχεί στην εμπρόθεσμη καταβολή δόσεων το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019. Θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο του 2021 η ανταμοιβή τους για το 2020. Αναλυτικότερα, η ανταμοιβή θα δίνεται με τρεις τρόπους:  Επιστροφή 5% επί του συνόλου των τόκων που πληρώνουν σε ετήσια βάση.

Η επιστροφή αποδίδεται απολογιστικά κάθε Ιανουάριο για το έτος που πέρασε.  Επιβράβευση 2% επιπλέον όφελος στις καθημερινές συναλλαγές μέσω του προγράμματοςn go4more σε επιλεγμένες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους των σουπερμάρκετ και των πρατηρίων καυσίμων. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε πόντους που αποδίδονται απολογιστικά κάθε Ιανουάριο για το έτος που πέρασε. Επιπρόσθετα, κερδίζουν μέσω του προγράμματος go4more 1 πόντο ανά 1 ευρώ πληρωμήςn μηνιαίας δόσης. Αποδίδονται ανά τρίμηνο και αντιστοιχούν στο 0,25% επί της καταβαλλόμενης δόσης, συμπεριλαμβανομένου κεφαλαίου και τόκων. Όλοι οι go4more πόντοι μπορούν να εξαργυρωθούν στο δίκτυο των 6.800 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Χαιρετίζει το ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την απόφαση της εθνικής τράπεζας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να επιβραβεύσει τη συνέπεια σε στεγαστικά δάνεια της. Είναι μια πρωτοβουλία που επιβεβαιώνει ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αναγνωρίζει εμπράκτως την προσπάθεια των συνεπών δανειοληπτών.

Αυτό πιστεύαμε και στις 18 Φεβρουαρίου 2019, όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών τόνιζε ότι «πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να επιβραβευτούν αυτοί οι δανειολήπτες που τα χρόνια της κρίσης με πολύ μεγάλο κόπο κατάφεραν να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες».

Καλούμε και τις άλλες τράπεζες να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση».   

loading...