Κύπρος, η «νέα Λαμπεντούζα» της Ευρώπης σύμφωνα με γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό


«Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν αναζητούν τόσο πολλοί πρόσφυγες άσυλο, σε σχέση με τον ντόπιο πληθυσμό της, όσο στην Κύπρο» επισημαίνει η Deutschlandfunk

Ως τη «νεά Λαμπεντούζα» της Ευρώπης χαρακτηρίζει την Κύπρο ο γερμανικός ραδιοσταθμός Deutschlandfunk σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο «σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν αναζητούν τόσο πολλοί πρόσφυγες άσυλο, σε σχέση με τον ντόπιο πληθυσμό της, όσο στην Κύπρο. Το 2018 ήταν σχεδόν 8.000, 70% περισσότεροι από ότι την προπερασμένη χρονιά. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία και φθάνουν την Κύπρο είτε με σκάφη είτε μέσω των κατεχομένων».

Εξηγώντας τον χαρακτηρισμό «νεά Λαμπεντούζα» το άρθρο αναφέρει ότι στην Κύπρο φτάνουν μετανάστες και πρόσφυγες «επειδή οι περισσότερες άλλες προσφυγικές οδοί έχουν κλείσει και η Συρία απέχει μόλις 200 χλμ.» επισημαίνοντας ότι «η Μεγαλόνησος δυσκολεύεται πολύ να αποδεχθεί το νέο της ρόλο ως χώρα υποδοχής».

Στον Deutschlandfunk μίλησε η Κορίνα Δρουσιώτου συντονίστρια της ΜΚΟ Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η οποία γνωρίζει καλά ότι στις κυπριακές αρχές εκκρεμούν περισσότερες από 8.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, αλλά και ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στέγασης.

«Βλέπεις παντού άστεγους πρόσφυγες. Οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν επίδομα ενοικίου, το οποίο ωστόσο είναι μόλις 100 ευρώ το μήνα που δεν αρκεί για να νοικιάσεις σπίτι. Μια επιστροφή στο κέντρο υποδοχής δεν αποτελεί επιλογή διότι είναι υπερπλήρες» σημειώνει η κυρία Δρουσιώτου.

Πηγή: Deutsche Welle
loading...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger

1 σχόλιο :

  1. Φυσικά ούτε κουβέντα για κυρώσεις στην Τουρκία που παραβιάζει καθημερινά το διεθνές δίκαιο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή