ΕΤΣΙ ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ Η ΚΥΠΡΟΣ...


ΔΕΝ ΞΕΧΝΩΚοινοποιεί ο Γεωκών

ΠΡΟΣ Τον Αξιότιμον κ. Προϊστάμενον Της Εισαγγελίας Πλημμ/κών Αθηνών.


Μετά την ενέργειαν κατά του Μακαρίου, ο Αρχηγός Των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος, προειδοποιήθη και ενημερώθη αρκούντως δια την επικειμένην Τουρκικήν εισβολήν και δη:


α) Δι’ επανειλημμένων αποκαλυπτικών σημάτων, του βοηθού Στρατιωτικού ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας του Λονδίνου (από 15 έως 19 Ιουλίου) Ταγματάρχου κ. Αθανασίου Περδίκη.

β) Υπό του Έλληνος Ταξιάρχου κ.Σωτηριάδου, υπηρετούντος εις το Αρχηγείον του ΝΑΤΟ Σμύρνης, όστις ενημερώθη υπό του Αμερικανού Στρατηγού – Διοικητού των Δυνάμεων ΝΑΤΟ Νοτίου Ευρώπης, περί της πραγματοποιήσεως τουρκικής εισβολής εις Κύπρον, εντός 48 ωρών, με την εντολήν όπως ενημερώση τον Έλληνα Αρχηγόν των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ταξίαρχος κ.Σωτηριάδης, έσπευσεν εις την Ελλάδα και ενημέρωσε την 18.7.74 τον κ. Μπονάνο.

γ) Υπό Του ΓΕΕΦ Κύπρου, όπερ από του παρελθόντος έτους είχεν ενημερωθή λεπτομερειακώς από Βρεττανόν ανώτατον αξιωματικόν περί του Τουρκικού σχεδίου εισβολής, όπερ και πράγματι εφηρμόσθη υπό των εισβολέων τελικώς.

δ) Υπό την Ναυτικήν Διοίκησιν Κύπρου από της 10ης νυκτερινής της 19ης Ιουλίου ’74 ήτις δια του Διοικητού αυτής Αντιπλοιάρχου κ. Γ. Παπαγιάννη, ειδοποίησε τον κ. Μπονάνον περί κατευθύνσεως της τουρκικής αρμάδας προς τας ακτάς της Κυρηνείας.

ε) Από το ΓΕΕΦ και την Ναυτικήν Διοίκησιν Κύπρου τας πρώτας πρωϊνάς ώρας της 20.7.1974 με την πολεμικήν κραυγήν “ευρίσκονται εις απόστασιν 20 μιλίων, πλησιάζουν 15… 10… 5… μίλια…”

5) Παρά ταύτα το Αρχηγείον Ενόπλων Δυνάμεων, ηγνόησε την προειδοποίησιν και δεν ενίσχυσε την Κυπριακήν Εθνοφρουράν κατά το πενθήμερον 15 έως 20 Ιουλίου και ΕΔΕΧΘΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ 700 εμπείρων ανδρών της ΕΛΔΥΚ την 18 έως 19 Ιουλίου 1974 υπό απείρων κληρωτών αγνοούντων και τας τοπικάς Κυπριακάς συνθήκας.

6) Οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων και Αρχηγείου Στρατού κ.κ. Μπονάνος και Γαλατσάνος όταν πέραν των άνω προενημερώσεων ειδοποιήθησαν την πρωϊαν της 20.7.1974 παρά του ΓΕΕΦ ότι ρίπτονται Τούρκοι αλεξιπτωτισταί και ενώ προηγουμένως η τουρκική αεροπορία είχε βομβαρδίσει αγρίως το στρατόπεδον της ΕΛΔΥΚ δεν διέταξαν τας Ελληνικάς Κυπριακάς δυνάμεις να αρχίσουν το πυρ. Δεν διέταξαν πύρ, μέχρι της 8.50 πρωϊνής της 20.7.1974.

Την 8.50 ως άνω πρωϊνήν, ο μόνος αφιχθείς εις την αίθουσαν επιχειρήσεων του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων Αντισυνταγματάρχης κ. Λούκουτος προσωπικώς είπε τηλεφωνικώς εις τον Διοικητήν του ΓΕΕΦ Ταξίαρχον κ.Γεωργίτσην “κτυπάτε δι’ όλων των μέσων”. Έτσι κατόρθωσαν να προγεφυρωθούν ένιοι μονάδες των ρηθέντων τούρκων αλεξιπτωτιστών.

7) Επίσης ιδία πρωτοβουλία των Ελληνο – κυπριακών μονάδων Κυρηνείας επλήγη το πρώτον κύμα της τουρκικής αποβάσεως, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να έχουν 2.000 – 3.000 νεκρούς και τραυματίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑloading...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

3 σχόλια :

 1. Στην Κύπρο το 1974 χάθηκε Εθνικό έδαφος, χάθηκαν άνθρωποι καί προ παντός χάθηκε η Εθνική μας αξιοπρέπεια!.... Μήπως μπορεί κανένας ''δημοκράτης'' του δημοκρατικού Τόξου, που μας κυβερνάει από τότε, αν καταλογίστηκαν ευθύνες έστω καί σέ έναν δεκανέα, ή σε έναν κατώτερο υπάλληλο ενός υπουργείου;;;..... Αφήστε τα παραμύθια των δημοσιογράφων για ευθύνες της χούντας του Ιωαννίδη καί άλλες σαχλαμάρες!..... Κανείς Δεν δικάστηκε καί Δεν καταδικάστηκε για το θέμα αυτό!.... Μήπως τελικά περισσότερο από όλους ευθύνες έχουν οι κ κ δημοκράτες καί οι εγκάθετοί τους στο Στράτευμα;;;;;;;;;;;!!!.;;;;;;;;;.......................................... ...Λ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  Στην Κύπρο το 1974 χάθηκε Εθνικό έδαφος, χάθηκαν άνθρωποι καί προ παντός χάθηκε η Εθνική μας αξιοπρέπεια!.... Μήπως μπορεί κανένας ''δημοκράτης'' του δημοκρατικού Τόξου, που μας κυβερνάει από τότε, να μας πεί, αν καταλογίστηκαν ευθύνες έστω καί σέ έναν δεκανέα, ή σε έναν κατώτερο υπάλληλο ενός υπουργείου;;;..... Αφήστε τα παραμύθια των δημοσιογράφων για ευθύνες της χούντας του Ιωαννίδη καί άλλες σαχλαμάρες!..... Κανείς Δεν δικάστηκε καί Δεν καταδικάστηκε για το θέμα αυτό!.... Μήπως τελικά περισσότερο από όλους ευθύνες έχουν οι κ κ δημοκράτες καί οι εγκάθετοί τους στο Στράτευμα;;;;;;;;;;;!!!.;;;;;;;;;.......................................... ...Λ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχει κάποιος ακούσει ή διαβάσει το "η Κύπρος κείται μακράν'';; Μήπως ήτο η αφορμή ανάκλησης αεροσκαφών και υποβρυχίων; και τελικώς γιατί δεν ανοίγει ο περιβόητος φάκελλος της Κύπρου, μήπως βολεύει να τα φορτώσουμε στους στρατιωτικούς και οι πραγματικά ένοχοι -οι πολιτικοί- να μείνουν στο απυρόβλητο;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή