Μητροπολίτης Κίτρους για τον ιερέα που δεν κοινώνησε ΑμεΑ: «Δεν υπάρχει καμία διάθεση ρατσισμού από τον ιερέα»

«Δεν υπάρχει καμία διάθεση ρατσισμού από τον ιερέα. Απλά αιφνιδιάστηκε. Σε κάθε περίπτωση, ο ιερέας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός» αναφέρει ο μητροπολίτης Κίτρους.

Το περιστατικό, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, συνέβη την Κυριακή 28 Ιουλίου στην κατασκήνωση «Νηρηίδες», στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και όπως αναφέρουν οι συνοδοί «όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει, με τη δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται».

Όπως τονίζει ο μητροπολίτης «δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση με τον ιερέα γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ειδικός χειρισμός. Έπρεπε από την προηγούμενη μέρα ή έστω το πρωί της ίδιας μέρας να προηγηθεί επικοινωνία των υπευθύνων με τον ιερέα, ως όφειλαν. Ο ιερέας ήταν άπειρος και τα έχασε εκείνη την ώρα γιατί δεν είχε ανάλογη πείρα. Οι ιερoί κανόνες απαγορεύουν να δίνουμε τη Θεία Κοινωνία σε ανθρώπους που δεν είμαστε σίγουροι ή βέβαιοι ότι θα την καταπιούν. Δεν υπάρχει καμία διάθεση ρατσισμού από τον ιερέα. Απλά αιφνιδιάστηκε.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιερέας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός γι’ αυτό και άμεσα θα υπάρξει δική μου επικοινωνία με τους υπεύθυνους για να λυθεί η οποιαδήποτε παρεξήγηση. Η Εκκλησία δεν κάνει εξαιρέσεις, αγκαλιάζει και αγαπάει όλους τους ανθρώπους» καταλήγει ο μητροπολίτης.

Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η οποία καταδικάζει κάθε φαινόμενο κοινωνικού αποκλεισμού στη Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με το περιστατικό που συνέβη την Κυριακή 28 Ιουλίου κατά τη Θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό των ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς, από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος τονίζεται ότι η ένταξη  των ΑμεΑ και όλων των ατόμων με ιδιαιτερότητες στην Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας αντιμετωπίζεται ως αδιαμφισβήτητη ποιμαντική προτεραιότητα του μητροπολίτη Γεωργίου και του κλήρου της Πιερίας. Η Εκκλησία αγκαλιάζει το διαφορετικό, το υποστηρίζει, παρέχει δικαιώματα, ευκαιρίες, προοπτικές και σέβεται κάθε ιδιαίτερο και ξεχωριστό μέλος της.

Ο μητροπολίτης Γεώργιος βρίσκεται  σε επικοινωνία με τις στρατιωτικές αρχές (δεδομένου ότι ο ιερέας υπάγεται στο Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων), με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση.

Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, κάθε ιερέας  φέρει την ευθύνη όχι μόνο για την προπαρασκευή (τελετουργία) της Θείας Κοινωνίας, ευθύνεται όμως και για την ασφαλή μετάδοσή της στους πιστούς, ιδιαίτερα σε ειδικές περιπτώσεις όπως βαριά ασθενείς, βρέφη, υπερήλικες, ΑμεΑ, μη ορθόδοξοι κ.ά. Γι’ αυτό και οι ιερείς που υπηρετούν σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχουν ανάλογη εμπειρία, την οποία δεν διέθετε ο συγκεκριμένος ιερέας.

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους δίδει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των Τιμίων Δώρων εκ μέρους των κληρικών για τη μετάληψη των ατόμων που εντάσσονται στις παραπάνω περιπτώσεις και γι΄ αυτό πάντα  προηγείται η κατάλληλη προετοιμασία και συνεννόηση με τον ιερέα. Οι υπεύθυνοι του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Νηρηίδες» θα έπρεπε να έλθουν εγκαίρως σε συνεννόηση με τον στρατιωτικό ιερέα, να συνεργαστούν μαζί του, για την επίτευξη των στόχων του ομαδικού εκκλησιασμού των φιλοξενουμένων ΑμεΑ και την αποφυγή της παρεξήγησης που συνέβη».

loading...

1 thought on “Μητροπολίτης Κίτρους για τον ιερέα που δεν κοινώνησε ΑμεΑ: «Δεν υπάρχει καμία διάθεση ρατσισμού από τον ιερέα»

  1. Οι υπεύθυνοι του κατασκηνωτικού κέντρου παραβλέποντα2 τις δικές τους ευθύνες και την ολιγορία που επέδειξαν εκμεταλεύθηκαν το γεγονός και επιδόθηκαν στο άκρως διαδομένο στις ημέρες μας σπόρ της ιεροκατηγορίας!!! Οταν μάλιστα εξασφαλίζουν με τον τρόπο αυτό μιά κάποια δημοσιότητα .Εάν από πίστη και ευσέβεια οδηγούσαν τα παιδιά στην Θεία κοινωνία θα είχαν φροντίσει και γιά την προετοιμασία τόσο αυτών όσο και την ενημέρωση του ιερέα .Προχειρότητα ? άγνοια ? ή μήπως κυνήγι λίγων λεπτών δημοσιότητας έστω και αρνητικής !!!

Comments are closed.