Κ. Μίχαλος: «25 δισ. ευρώ ο τζίρος στο παρεμπόριο» - Εισηγείται την σύσταση ειδικού σώματος
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι λόγω του παρεμπορίου ο διαφεύγων τζίρος ανέρχεται στα 25 δισ. - Με επιστολή του προς τον Άδωνι Γεωργιάδη προτείνει τη σύσταση ειδικού σώματος πάταξης του παρεμπορίου.Διαστάσεις μάστιγας έχει λάβει το παρεμπόριο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.


Ο κ. Μίχαλος επαναφέρει την πρότασή του για τη σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παρεμπορίου. Όπως αναφέρει, σε ετήσια βάση το φαινόμενο προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων 6 έως 8 δισ. ευρώ, ενώ ο διαφεύγων τζίρος από την αγορά φτάνει τα 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, «από την περασμένη δεκαετία, τα επιμελητήρια δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι στο φαινόμενο, με σχετικές μελέτες, υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς, με ειδική εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και με δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και η Πολιτεία φαίνεται να σηκώνει τα χέρια ψηλά. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα, ήταν αποσπασματικές, ασυντόνιστες και καταδικασμένες να αποτύχουν.

Το κράτος πρέπει να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά, για να προστατέψει τη νόμιμη εμπορική δραστηριότητα και το δημόσιο συμφέρον από την εξάπλωση του παραεμπορίου. Οφείλει να αναλάβει δράση, με πρώτο βήμα τη σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, με πανελλαδική διάρθρωση, ενοποίηση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων και αποκλειστική υπευθυνότητα για το αντικείμενο. Επιπλέον, απαιτείται εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και αυστηρή εποπτεία ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή, ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς. Η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους ενάντια στην παρανομία και στη διαφθορά, πρέπει να είναι ισχυρή και διαρκής, ώστε να λειτουργεί όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά και αποτρεπτικά.

Η δραστική αντιμετώπιση του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου είναι ένα απαραίτητο βήμα, προκειμένου να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη. Είναι, επίσης, απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί - εντός και εκτός συνόρων - το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο οι νόμοι και οι κανόνες τηρούνται από όλους».

Μέτρα

Τα άμεσα μέτρα που προτείνουν τα επιμελητήρια για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου είναι:

- Η διοικητική ενοποίηση όλων των διευθύνσεων εμπορίου και των ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία μιας κεντρικής δομής στην Περιφέρεια. Τα επιμελητήρια ήδη έχουν προτείνει τη δημιουργία ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου. Στόχος θα είναι ο εντοπισμός των κεντρικών αποθηκών παράνομων προϊόντων και η αποδιοργάνωση των κυκλωμάτων τροφοδοσίας.

Διαφορετικά, να υπάρξει αποτελεσματικότερος συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και πλήρης αποσαφήνιση της αποστολής τους.

- Η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για το παραεμπόριο αρχικά, αλλά και η κωδικοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η αυστηροποίηση των νόμων και διατάξεων που αφορούν τα εμπλεκόμενα με το παραεμπόριο αδικήματα.

- Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα.

- Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων και εργαλείων, για την αποτελεσματικότερη άσκηση της αποστολής των εμπλεκόμενων με το παραεμπόριο φορέων.

- Η επισήμανση, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς τις νόμιμες άδειες, ώστε να ελεγχθούν αποτελεσματικότερα.

- Η επισήμανση και ο συστηματικός έλεγχος των εμπορικών και μεταποιητικών καταστημάτων, των οποίων οι φορείς είναι αλλοδαποί αλλά και των κάθε λογής πάγκων και υπαίθριων παζαριών.

- Η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την ομαλή ένταξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικών ομάδων του πληθυσμού.

- Αυστηρή εποπτεία και δικλείδες ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.
- Η διαμόρφωση μιας δυναμικής εθνικής «καμπάνιας» ευαισθητοποίησης του κοινού για το παραεμπόριο, αναφερόμενη στους κινδύνους για την εθνική οικονομία το περιβάλλον, τον τουρισμό και τον καταναλωτή».
loading...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger

2 σχόλια :

  1. ΣΕ ΠΑΡΑΔΙΠΛΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙ 6-7 ΔΙΣ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΛΕΦΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΘΡΟΚΑΥΛΟ-ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ ΕΔΩ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ 25 ΔΙς ΩΩ ΡΕΕ ΤΗΣ Π@ΥΤ@ΝΑς ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν παταχθει το παραεμποριο των λαθρομεταναστων (που ειναι μαλλον προστατευομενο απο το ευρυτερο κρατικο συστημα) το εναπομειναν παραεμποριο ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ μπορει να αντιμετωπισθει με την ηπια ενταξη του στην νομιμη αγορα. Επειδη ομως ο μπολσεβικισμος εχει εισβαλει παντου σε καθε νεοελληνικο και καμμενο εγκεφαλο θα ηθελα να θυμισω τα ισχυοντα στα περισσοτερα κρατη δικαιου της ΕΕ.Πολλες μικροεπιχειρησεις(παρομοιες με τους δικους μας μικροπωλητες ΔΕΝ υπαγονται στον ΦΠΑ και ειτε ΔΕΝ κοβουν αποδειξεις ειτε κοβουν χωρις να χρεωνουν ΦΠΑ.Εντασσονται δηλαδη στην νομιμη αγορα με καποιες μικρες ασυλιες ελαφρυνοντας το κρατος απο τις υποχρεωσεις του προς τους εισοδηματικα αδυνατους. Υποτιθεται οτι μετα απο καθυστερηση δεκαετιων ψηφιστηκε και στην δικη μας σοβιετια ενας τετοιος νομος πλην ομως πληροφορουμαι οτι δεν λειτουργει.Το ΣΔΟΕ και η αστυνομια πριν κυνηγησει τους παρανομους μικροπωλητες νομιζω θα οφειλε πρωτα να στραφει ελεγκτικα στις ασυδοτες και ξεκαπιστρωτες κρατικες υπηρεσιες και τις ΔΕΚΟ που απροκαλυπτα και εγκληματικα ΔΕΝ τηρουν σωστα τα λογιστικα βιβλια και στοιχεια η δεν τα τηρουν καθολου.Να ελεγξει γιατι δοθηκαν 100000 συνταξεις σε μεταναστες του πρωην ανατολικου μπλοκ με 700 ενσημα και ΠΟΙΟΙ εβαλαν την υπογραφη τους!!!!!!! Να ελεγξει την χρηματοδοτηση των κομματων και τον καταλογισμο των δανειων στους φορολογουμενους!!!! Και, και, και!!!! Στην ουσια ΚΑΝΕΝΑΣ δεν γνωριζει τι γινεται εντος του Δημοσιου!!!!!Πληρης ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!!!! ! Αφου τακτοποιησει τα του οικου του το ΣΔΟΕ(ελεγχοντας και τις υπεξαιρεσεις που αποκρυφτηκαν και στο Υπ. Οικ. μπορει να ελεγξει την φοροδιαφυγη των τραπεζων και ιδιως των τραπεζικων στελεχων, μετα να φτασει στους εταιρικους κολοσσους, μετα στους μικρομεσαιους και ΤΕΛΟΣ στους ταλαιπωρους που προσπαθουν απλα να επιβιωσουν.Οχι ναρχιζει απαυτους!Το παραδειγμα της γιαγιας με τα τερλικια ΔΕΝ ειναι μεμονωμενο!! Ειναι απαραδεκτο το κρατος να αρνειται ουσιαστικα τον μετριασμο και την εκλογικευση του φαινομενου θεσπιζοντας ενα πρακτικο, νομιμο και βιωσιμο νομικο πλαισιο(που υπαρχει εδω και δεκαετιες στην Ευρωπη) οταν η ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΑ των υπαλληλων του χτυπαει κοκκινο και οι ΔΕΚΟΤΖΗΔΕΣ οι ΚΑΡΑΒΑΝΑΔΕΣ οι ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ οι ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ οι ΠΑΠΑΔΕΣ κλπ συνεχιζουν το παρτυ???Οταν δεν υπαρχουν δημοσιονομικα φρενα και οροφες εξοδων ΠΟΥΘΕΝΑ στο δημοσιο. Ακομα και τωρα με την κριση η αγοραστικη δυναμη των παραπανω λογω της μακροχρονιας υφεσης αντι να κατεβει εχει ανεβει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή