Προτεκτοράτο της Toυρκίας το Κόσοβο: Ο Ερντογάν εξοπλίζει την Πρίστινα – Το σχέδιο της Άγκυρας για να «βυθιστούν» στο χάος τα Βαλκάνια

Ενώ η τουρκική οικονομία καταρρέει και οικονομικοί οίκοι ετοιμάζονται να «μαντρώσουν» τον Ερντογάν στο ΔΝΤ, η Άγκυρα δωρίζει αφειδώς ακριβά και σημαντικά οπλικά συστήματα σε χώρες όπως η Λιβύη πρόσφατα, ενώ τώρα δώρισε όπλα στο Κόσοβο. 

Η Τουρκία δώρισε στη Δύναμη Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου (KSS) τεθωρακισμένο όχημα Kobra μαζί με ολόκληρο τον εφεδρικό εξοπλισμό.

Το  κανάλι RTK2 αναφέρει ότι η δωρεά παραδόθηκε στους όρχους του στρατοπέδου «Adem Jashari» στην Πρίστινα.

Προφανώς  έχουμε τα «προεόρτια» μιας ακόμη μελλοντικής παραγγελίας για την τουρκική αμυντική βιομηχανία από τους Αλβανούς Κοσοβάρους, η οποία θα συσφίξει ακόμα πιο πολύ τις ήδη στενές σχέσεις των δύο χωρών, εις βάρος της Σερβίας βέβαια αλλά και της Ρωσίας που «καίγονται» για την περιοχή.

Πρόκειται για οθωμανικού τύπου πολιτική που ακολουθήθηκε και για τα Σκόπια, την Αλβανία, τώρα στο Κόσοβο, ενώ στην Λιβύη το ζήτημα της παράδοσης των δεκάδων θωρακισμένων οχημάτων Kirpi, αφορούσε πιθανότατα μέρος υπόγειας συμφωνίας που αφορά άλλα θέματα όπως την ΑΟΖ Τουρκίας –Λυβίης.

Ο Ερντογάν έχει χαράξει ένα «μεγάλο ημικύκλιο» από τα Βαλκάνια την Συρία και το Ιράκ έως την Λιβύη, οριοθετώντας τις άνομες επιθυμίες του για αναβίωση της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας, υπό μορφή οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής εξάρτησης, κρατώντας για τον εαυτό του την θέση του «τοπικού ηγεμόνα» της περιοχής.

Για αυτό θέλει παντού επιρροή πάση θυσία και με κάθε κόστος η Τουρκία , αλλιώς θα χάσει μεγάλο έρεισμα στις παράλογες αξιώσεις της στην Α.Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Παράδειγμα οι προ μηνών δηλώσεις που επαναβεβαιώνουν τις επεκτατικές φιλοδοξίες του τουρκικού καθεστώτος και την ατζέντα του για την αποκατάσταση αυτού που ονομάζει η Άγκυρα οθωμανική κληρονομιά (εθνικός όρκος)

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι επικαλούνται το οθωμανικό όρκο, που περιλαμβάνει εδάφη σε Αιγαίο Δυτική Θράκη, Βουλγαρία κά.

loading...