Tριήμερο-«φωτιά» με θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου σε όλη την Ευρώπη – Τρεις νεκροί στη Γαλλία

Tα πρώτα θύματα από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη καταγράφονται στη νότιο Γαλλία.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τρεις Γάλλοι, δύο άνδρες και μία γυναίκα έπεσαν στη θάλασσα για να δροσιστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα τη χώρα, όμως η θάλασσα ήταν τόσο κρύα και φέρεται να υπέστησαν καρδιακή ανακοπή!

Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 70 και 75 ετών αντίστοιχα και μια γυναίκα ηλικίας 62 ετών.

Για ένα τριήμερο «κόλαση» στην Ευρώπη προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι καθώς εκτιμούν ότι τα 24ωρα που ακολουθούν θα καταγραφούν θερμοκρασίες που θα καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που συνήθως σημειώνονται είτε στα τέλη Ιουλίου είτε τον Αύγουστο.

Η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αφορά την Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ελβετία.

Ειδικά στη Γαλλία η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προβλέπει έως και 45 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή στις νότιες περιοχές.

Το προηγούμενο ρεκόρ ζέστης στη Γαλλία για τον μήνα Ιούνιο ήταν οι 41,5 βαθμοί Κελσίου, στις 21 Ιουνίου του 2003.

Στο Παρίσι, οι αρμόδιοι δημιούργησαν δροσερούς χώρους σε δημοτικά κτίρια, άνοιξαν τις πισίνες για βραδινή κολύμβηση και εγκατέστησαν επιπλέον βρύσες, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται ότι θα κυμανθούν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Οι διαγωνισμοί για το απολυτήριο γυμνασίου αναβλήθηκαν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οι ΜΚΟ μοιράζουν νερό σε άστεγους και οι πωλήσεις ανεμιστήρων έχουν αυξηθεί.

Στην Ισπανία, οι θερμοκρασίες σε ορισμένα σημεία εκτιμώνται στους 42 βαθμούς μέχρι την Πέμπτη, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για «ακραίο κίνδυνο» δασικών πυρκαγιών.

Στην Ιταλία, οι αρχές περιμένουν τον πιο μεγάλο καύσωνα της δεκαετίας, με νοσοκομεία να ετοιμάζονται και τον υπουργό Υγείας να ζητά στρατιωτικούς γιατρούς, καθώς οι υπάρχοντες ενδέχεται να μην επαρκούν. Οι θερμοκρασίες αναμένεται ότι θα κυμανθούν μέχρι τους 37 ή τους 40 βαθμούς, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό για τον Ιούνιο.

Υψηλές θερμοκρασίες και στη Γερμανία, με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν ότι ο καύσωνας θα ξεπεράσει το ρεκόρ των 38,2 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί στη Φρανκφούρτη το 1947 καθώς το θερμόμετρο αναμένεται ότι θα αγγίξει τους 39 ή τους 40 βαθμούς στην πόλη, ενώ το Βερολίνο εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 37 βαθμούς.

Στη Γερμανία, μάλιστα, έχουν αρχίσει να καταγράφονται και υπερβολικές αντιδράσεις πολιτών όπως ενός 32χρονου στην πόλη Χέμερ ο οποίος γδύθηκε μπροστά στα ψυγεία σούπερ μάρκετ προκειμένου να αποφύγει τη ζέστη.

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και στην Ελβετία, που εκτιμάται ότι το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 37 ή και τους 39 βαθμούς από σήμερα μέχρι την Πέμπτη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ζέστη θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί.

loading...