Η Τεράστια γεωπολιτική σημασία της νίκης Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη . Αναμένεται στροφή του Ερντογάν στην αγορά των S-400

Του Δημήτρη Αλεφαντινού, μέλος της Ο.Υ.Α

Συνιστά Εθνική ηττοπάθεια να μη θέλουμε να δούμε και να μην εκμεταλλευτούμε  τα πολιτικά και γεωπολιτικά οφέλη μιας τέτοιας Ιστορικής εξέλιξης στην Κωνσταντινούπολη , και συγκεκριμένα .

Υπάρχουν  δύο οπτικές μέσω των οποίων θα πρέπει να δούμε τις εξαιρετικά σοβαρές για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο , εξελίξεις που δρομολογούνται , λαμβάνοντας υπόψη και ότι  , εάν η Κεμαλιστές εκτοπίσουν τελικά  τον Ερντογάν , θα πρέπει να μας βρουν πιο δυνατούς .

Στην πρώτη , μπορούμε να δούμε τις εξελίξεις που νομοτελειακά θα ξεδιπλωθούν και που έχουν τη σημασία τους , αφού αντανακλούν σε νέα πολιτικά δεδομένα στο εσωτερικό της Τουρκίας που με την σειρά τους , θα αναγκάσουν τον Ερντογάν να αναθεωρήσει στάσεις και στρατηγικές που φαίνεται να αποδοκιμάστηκαν.

Το γεγονός δηλαδή  ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχασε τον  έλεγχο της μεγαλούπολης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας την οποία ελέγχει εδώ και 25 χρόνια , έχει χάσει και την Άγκυρα  , αναμφίβολα , θα επιδράσει στη δημοτικότητά του ιδίου αλλά και του κόμματός του , με δεδομένη και την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία.

Δεδομένου συνεπώς  ότι,  στην Πολιτική , πολλά πράγματα ωθούνται ή απωθούνται με βάση τους κανόνες τις ψυχολογίας των μαζών , η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει τον συνασπισμό των εχθρικών προς τον Ερντογάν δυνάμεων

Τι σημαίνουν αυτά για την χώρα μας ;

Ο Ερντογάν , που ενδέχεται να προκηρύξει ενωρίτερα εκλογές πλέον , μεταξύ του να συνεχίσει τη «σκληρή γραμμή» και να δημιουργήσει μεγαλύτερη τεχνητή ένταση με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να στρέψει την προσοχή μακριά από την παταγώδη ήττα του Μπιναλί Γιλντιρίμ , που είναι και προσωπική του ήττα,  και του να προσπαθήσει να προσεταιριστεί τον Ιμάμογλου ως νέο ανερχόμενο αστέρι , όπως άλλωστε έκανε στο παρελθόν και με τους Κούρδους , θα επιλέξει το δεύτερο αφού με το πρώτο , έχει ήδη φέρει στα όρια της απομόνωσης την Τουρκία .

Η δεύτερη οπτική , η σημαντικότερη , δείχνει νέα γεωπολιτικά δεδομένα , δεδομένης της γεωστρατηγικής θέσης της Κωνσταντινούπολης . Όμως , για να δρομολογηθούν εξελίξεις εδώ , θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις , τόσο από την Ελληνική πλευρά , όσο κα από την ΕΕ.

Εξελίξεις στην παρακάτω κατεύθυνση !

Η ευρύτερη περιοχή στα ανατολικά της ιστορικής περιοχής της Θράκης που καλείται επίσης και Ευρωπαϊκή Τουρκία, ως ευρισκόμενη στο νοτιοανατολικό τμήμα της σύγχρονης Ευρώπης,  μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση και ιστορική σημασία στην οποία υπάρχουν σημαντικές πόλης και περιοχές πέραν του Ιστορικού Κέντρου της Κωνσταντινούπολης , όπως η  Αδριανούπολη, Ραιδεστό (Tekirdağ), Τσορλού (Çorlu), Αρκαδιούπολη κ.α , όλη αυτή η περιοχή που υπάρχει και αναπνέει μέσα σε μια ακόμα μεγαλύτερη Ελεύθερη Οικονομική ζώνη , μπορεί με κατάλληλες κινήσεις να αποτελέσει το Κρατίδιο εκείνο που αφού θα αποσπαστεί κατά κάποιο τρόπο από την υπόλοιπη Τουρκία- τείνει έτσι κι αλλιώς μόνο του -να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Με την δυναμική αυτής της εξέλιξης :

Α- Θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα , έδαφος της οποίας στην περιοχή – Έβρος , Δυτική Θράκη  – φαίνεται να παρασύρεται από την άναρχη δράση και επέκταση οικονομικών συμφερόντων της εκεί Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης που δημιουργείται , να ελέγξουν αυτήν την αναρχία που οδηγεί σε απώλεια Εθνικής Κυριαρχίας .

Β- Θα μπορέσει η Ελλάδα να αναχαιτίσει την Τουρκική διείσδυση στην  περιοχή και να ακυρώσει τα σχέδια της Άγκυρας για δημιουργία μειονοτικού σχήματος στη Θράκη., ενώ ,θα δεχτεί τεράστιο πλήγμα το μουσουλμανικό τόξο που ενισχύει η Τουρκία στα Βαλκάνια

Γ- Η Τουρκία θα απολέσει Εθνική Κυριαρχία που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στης επεκτατικές της βλέψεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική  Μεσόγειο . Τυχόν απόπειρά της να σκληρύνει την στάση της , θα αναγκάσει ΕΕ και άλλες συμμαχίες , προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους , τα θέτουν συνεχώς κόκκινες γραμμές .

Δ- Θα σταματήσει την αποδρομή της Τουρκίας από το δυτικό μπλόκ και την συμμετοχή της στην παρέα της Ευρασίας . Μια τέτοια εξέλιξη  συνιστά γεωπολιτική ανάσχεση και επιφέρει  ισορροπίες  μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων . Η Τουρκία , διακαής πόθος της οποίας είναι να μπει στην Ευρωπαϊκή ένωση , θα αποσυμπιεστεί αφού , θα διεκδικεί πλέον την   είσοδό της στην ΕΕ μέσα από ένα ορατό δρόμο , που όμως , θα έχει κανόνες και έλεγχο .

Ο μοναδικός κίνδυνος πάντως που φαίνεται να υφίσταται εν τω μεταξύ  , είναι η Τουρκία  να κλιμακώσει σπασμωδικά τις γνωστές τακτικές της ώστε , να ενσωματώσει όλη την Κύπρο στα συμφέροντά της . Αυτό θα προϋποθέτει εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ του Καστελόριζου για να αποκόψει την Κύπρο , και συμφωνία της με την Λιβύη για να εμποδίσει την επέκταση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Μια τέτοια όμως κίνηση , θα την σκεφτεί πλέον δύο φορές αφού, εάν περάσει την κόκκινη γραμμή βίαια , θα βρει απέναντι της Αμερικάνους και ΕΕ.

Επομένως , να αναμένουμε μια στροφή 360 της Τουρκίας στο θέμα των S-400

Προσοχή λοιπόν σε αυτά !!

σ.σ Ο Δημήτρης Αλεφαντινός με σπουδές  στη Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές σε Άμυνα και Εθνική Ασφάλεια , είναι άμισθος  σύμβουλός  μας.

ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ( Τομέας γεωπολιτικής Στρατηγικής )

loading...

1 thought on “Η Τεράστια γεωπολιτική σημασία της νίκης Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη . Αναμένεται στροφή του Ερντογάν στην αγορά των S-400

  1. Ntriin ντριιν…ομαδα Αψηλων Αστυνομων μιλαει ο υποδιοικητης λεγετε παρακαλω…κυριε Αψηλε υποδιοικητα σας τηλεφωνω απο την εταιρεια anticlastron που ειδικευεται σε αλεξικλανα σλιπακια μαθαμε οτι εχετε μεγαλο προβλημα με αυτον τον αλξητιριο που δεν εχει αφησει ακλαστα τα μεζεα των Αψηλων αστυνομων σας εκει στον ηλεκτρικο της Καλλιθεας και εχουμε να σας προσφερουμε 5 12αδες αλεξικλανα σλιπακια δωρεαν για την προστασια των ορχεων αυτων των παιδιων των Αψηλων παιδιων που τοσο καιρο καταβαλουν ακνοες προσπαθειεσ για την συλληψη του Κλασταρχιδια που τουε εχει κατακαψει τα μεζεα ο ατιμος….Ααα σας ευχαριστουμε πολυ για την δωρεα σας αυτη περαστε απο τα γραφεια τησ ομαδας των Αψηλων Αστυνομων και φερτε τα αλεξικλανα σλιπακια να τα δοκιμασουν οι Αψηλοι Αστυνομοι να δουμε τι θα κανουμε γιατι τους ξε-αρχιδιασε αυτος ο παλιανθρωπος μεγαλη ζημια….ναι ναι το ξερουμε ενταξει θα περασουμε αυριο το πρωι για τι δοκιμες μπας και σωσουμε τα παδια μας….για τα αρχιδια των Αψηλων Αστυνομων ρε γαμοτο!!!

Comments are closed.