Η υπόθεση των S-400 είναι εξαιρετικά σοβαρή και άμεσα σχετιζόμενη με τη λύση του Κυπριακού. Δείτε γιατί .

Κανείς από τους δύο μεγάλους διαχειριστές του παγκόσμιου συστήματος δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία ρόλο μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογεί. Ωστόσο η τακτική που ακολουθεί η Τουρκία βολεύει στο μεγάλο πλάνο του παγκόσμιου εμπορίου ΗΠΑ και Ρωσία , αφού θίγονται τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα της Κίνας , η οποία προς το παρόν αδυνατεί να γίνει αξιόπιστος σύμμαχος-αντίβαρο στην περιοχή για την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η Τουρκία ¨έφαγε την καραμέλα ¨ ότι μπορεί να αυξήσει το διεθνοπολιτικό της βάρος ως προωθημένος Ακρίτας των Δυτικών συμφερόντων στον Ινδικό Ωκεανό, τον Περσικό Κόλπο και στην Κεντρική Ασία . Ο διακαής πόθος του Ερντογάν να ξεπεράσει τον Κεμάλ , ήταν αρκετός .

Κοινός εχθρός ΗΠΑ και Ρωσίας είναι το φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας με την ονομασία OBOR ( Θαλάσσιος και Χερσαίος Δρόμος του «Μεταξιού» )που στοχεύει πλέον στην κινεζική κυριαρχία επί την ευρωπαϊκής αγοράς (θεωρώντας χαμένη την αμερικανική αγορά ) και που έχει αναπτύξει τη δυναμική του . Αυτό θα επιτρέψει στην Κίνα να επενδύει σε Κεντρική Ασία και Αφρική, να πιέσει τη Ρωσία στην Κεντρική Ασία αποκλείοντας παράλληλα τις ΗΠΑ στην Αμερικανική Ήπειρο.

Κάπου εδώ όμως τα πράγματα μπερδεύονται αφού , εκτός από τον κοινό τους αντίπαλο , έχουν και αντικρουόμενα συμφέροντα .

“Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο”, είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το TASS.

“Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και ανάμιξή του στην εφαρμογή των σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει, αναπόφευκτα, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την Κύπρο”, συμπλήρωσε , για να καταλήξει “Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρό αυτών των σχεδιασμών. Θα πρέπει να λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής τους”

Βλέπουμε λοιπόν τις ΗΠΑ να μην θέλουν τους S-400 σε Νατοϊκό έδαφος και τη Ρωσία να μη θέλει το ΝΑΤΟ στην Κύπρο .

Στο 1ο , δεδομένων των στενών σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας , οι ΗΠΑ δε θέλουν η Ρωσία ( μέσω Τουρκίας ) να αχρηστεύσει το στόλο των F-35 .

Το Πυραυλικό Αντιαεροπορικό συγκρότημα S-400 «Triumph» έχει τη δυνατότητα κατάρριψης εχθρικών αεροσκαφών σε αποστάσεις μέχρι 400 χιλιόμετρα, ενώ μέχρι τα 60 χιλιόμετρα, μπορεί να καταστρέφει βαλλιστικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα έως και 4,8 km/s, τακτικούς πυραύλους και βλήματα Κρουζ . Η βασική του έτσι δυνατότητα είναι ότι αχρηστεύει το στόλο των F-16 και των F-35.

Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται είναι . Γιατί η Ρωσία δε θέλει το ΝΑΤΟ στην Κύπρο ;

Σκοπός του ΝΑΤΟ , για του γνωρίζοντες γεωπολιτική , είναι ουσιαστικά να κρατάει τη Ρωσία εγκλωβισμένη ¨ψηλά¨ ώστε να μην ενεργοποιήσει τους δικούς της δρόμους εμπορίου αποκτώντας πρόσβαση στις ζεστές θάλασσες της Μεσογείου και όχι μόνο.

Έτσι , σε περίπτωση που οι ΗΠΑ μετατρέψουν , με την βοήθεια της Βρετανίας που είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο , το Νησί στην μεγαλύτερη Νατοϊκή εξέδρα που έγινε ποτέ, η Ρωσία είναι καταδικασμένη να χάσει στη σκακιέρα του παγκόσμιου εμπορίου.

Παράλληλα , και εδώ εδράζεται το κοινό συμφέρον Ρωσίας και Τουρκίας , η Τουρκία , σε περίπτωση που η Κύπρος μπει στο ΝΑΤΟ με αυτόν τον τρόπο ( μέσω δηλαδή των Βρετανικών Βάσεων που βρίσκονται στο Νησί) θα χάσει το παιχνίδι , ήτοι , θα αναγκαστεί ν αποδεχτεί σταδιακά την κυριαρχία των Νατοϊκών στρατευμάτων ( εξέλιξη που και εμείς θεωρούμε ότι συνιστά τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ λύση στο Κυπριακό ) και τελικά , χάνοντας την στρατιωτική υπεροχή , να δεχτεί ένα ανεξάρτητο στράτευμα στην Κύπρο .

Η υπόθεση συνεπώς των S-400 είναι εξαιρετικά σοβαρή και άμεσα σχετιζόμενη με τη λύση του Κυπριακού , αφού , οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τη Ρωσική αρκούδα να κατέβει μέσω Τουρκίας , δρομολογούν την λύση του Κυπριακού .

Με βάσει τα ανωτέρω , και δεδομένου του ότι , η λύση στο Κυπριακό είναι περισσότερο από ποτέ κοντά και ίσως είναι , η τελευταία ευκαιρία. Όλοι όσοι θέλουμε την Κύπρο μας όπως πρώτα , ένα κράτος Ελεύθερο και κυρίαρχο πρωτίστως ,ας στηρίξουμε , ο καθείς από τη θέση του , τη λύση που έχει δρομολογεί σύμφωνα με τα όσα εκθέσαμε ανωτέρω .

Εν Αθήναι , σήμερα 13 Ιουνίου 2019

ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ( Τομέας γεωπολιτικής στρατηγικής)

loading...