Μ.Τσαβούσογλου: «Θα πάρουμε τους S-400 παρά τις αμερικανικές κυρώσεις» – Αποσύρεται η Pratt & Whitney από την Τουρκία

Δεν θα σταματήσουν οι αμερικανικές κυρώσεις την Άγκυρα από το να παραλάβει τους ρωσικούς S-400 και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα έχουμε πολύ σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή
της Μεσογείου που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα όχι γιατί το θέλουν οι ΗΠΑ αλλά γιατί έτσι θα τους αναγκάσει η ίδια η πραγματικότητα.

Στις σχετικές δηλώσεις σε ότι αφορά την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από την Ρουάντα, αφήνοντας αιχμές για την στάση των ΗΠΑ, λέγοντας πως δεν τους αποτρέπει η απειλή επιβολής αμερικανικών κυρώσεων.

Η ημερομηνία παραλαβής των S-400 πλησιάζει όπως και η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην επερχόμενη Σύνοδο των G-20.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά πως ανεξάρτητα με το τι θα κάνουν ή αποφασίσουν οι ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η Άγκυρα έχει ήδη αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 και σε καμία περίπτωση δεν θα αποσυρθεί από την συμφωνία αγοράς με τη Μόσχα, καθώς ήδη οι δύο πλευρές συζητούν για τις ημερομηνίες παράδοσης των πυραυλικών συστημάτων.

Ο Τσαβούσογλου προσέθεσε πως η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση στις αντιαεροπορικές της δυνατότητες, καθώς δεν μπορεί να στηριχτεί στο NATO και η Συμμαχία είναι σε θέση να προστατεύει μόνο το 30% του τουρκικού εναέριου χώρου.

«Οι S-400 είναι ανάγκη για την Τουρκία για προστασία από εχθρικές απειλές» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ εννοώντας προφανώς την Ελλάδα ως μια από αυτές

Στο πλαίσιο λοιπόν των επερχόμενων κυρώσεων εξετάζεται και η απόφαση της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής αεροκινητήρων, Pratt & Whitney, να τερματίσει την κοινοπραξία με την τουρκική Turkish Technic, που συνδέεται με την προοπτική απόκτησης των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II από την τουρκική Αεροπορία (THK).

«Η Turkish Technic που είναι 100 τοις εκατό θυγατρική της Turkish Airlines, έφθασε σε οριακό σημείο με την αμερικανική εταιρεία Pratt & Whitney. Οι Αμερικανοί σταμάτησαν κάθε συνεργασία με ολόκληρη την ομάδα στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενοι την κακή ποιότητα της παραγωγής», γράφει η τουρκική Air PortHaber και αναφέρει το «Βαλκανικό Περισκόπιο»

Φαίνεται πως οι Αμερικανοί σιγά-σιγά αποσύρονται από την Τουρκία.

loading...