Προοίμιο επέμβασης; – Ανθρωπιστική καταστροφή στο βόρειο Kόσοβο καταγγέλλει ξαφνικά η Σερβία

Μεγάλες ελλείψεις βασικών αγαθών παρατηρούνται στο βόρειο τμήμα στο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί την πλειοψηφία.

Μάλιστα σε αυτές της περιοχές στο βόρειο Κόσοβο στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε αλεύρι, γάλα, λάδι, ζάχαρη, φρούτα και λαχανικά, αναφέρουν σερβικές κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου της Σερβίας, Ράσιμ Λιάγιτς και τα όσα είπε στη δημόσια τηλεόραση RTS τα αποθέματα τροφίμων στους τέσσερις σερβικούς δήμους στο Κόσοβο θα εξαντληθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ελλείψεις υπάρχουν, επίσης, σε παιδικές τροφές και φάρμακα.

Οι σερβικές αρχές προειδοποιούν ότι, αν δεν αρθούν οι δασμοί ύψους 100% που επέβαλε η Πρίστινα για τα εμπορεύματα από την Σερβία, στο βόρειο Κόσοβο θα συντελεστεί ανθρωπιστική καταστροφή καθώς τα περισσότερα καταστήματα προμηθεύονται προϊόντα από την Σερβία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ με τους δασμούς που επιβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018, η εισαγωγή τους κατέστη οικονομικά ασύμφορη ενώ οι επιχειρήσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου της αστυνομίας του Κοσόβου, που ξεκίνησαν στα τέλη Μαΐου κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με την Σερβία, διέκοψαν κάθε δυνατότητα εισόδου σερβικών προϊόντων.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, σχολιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τους ισχυρισμούς του Βελιγραδίου περί «ανθρωπιστικής καταστροφής», υποστήριξε ότι πρόκειται για σκηνοθετημένη κατάσταση με στόχο να προκληθεί το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα.

loading...