Έλληνας ομογενής ο πιο glam απατεώνας

Η απίστευτη ιστορία του πανούργου Ελληνοϊρλανδού Μπίλι Μακφάρλαντ, ο οποίος θα έστηνε το Fyre Festival, το πιο πιο glam μουσικό πάρτυ την άνοιξη του 2017, μόνο που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή
Στο Οτισβιλ, ένα μικρό και άχρωμο χωριό που ανήκει στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η θερμοκρασία αυτή την περίοδο δεν ξεπερνάει τους 15 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία αγγίζει το 99%. Στο σωφρονιστικό ίδρυμα που λειτουργεί λίγο πιο έξω από το χωριό, ο Μπίλι ΜακΦάρλαντ είναι ο πιο διάσημος κρατούμενος, εκτίοντας ποινή έξι ετών.

Οταν αναζητήσεις το όνομα Billy McFarland στο Ιντερνετ, το λήμμα που ανοίγει στη Wikipedia έχει δίπλα τη λέξη fraudster (απατεώνας).

Χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και τρία χρόνια για τον «Μπίλι από το Μανχάταν» όπως ήταν γνωστός ο επιχειρηματίας που έστησε το μεγαλύτερο και πιο glam μουσικό πάρτυ, το περιώνυμο Fyre Festival.

Mόνο που αυτό το ιλουστρασιόν event, το πασπαλισμένο με άφθονη χρυσόσκονη, μια τρομερή προωθητική καμπάνια, λαμπερά top models, αφίξεις με ιδιωτικά lear jet και διαμονή των θεατών σε luxury κατοικίες, δεν έμελλε να γίνει ποτέ.

Η τρέλα του Μπίλι από το Μανχάταν να στήσει σε πέντε μήνες ένα event που χρειαζόταν τουλάχιστον έναν χρόνο προετοιμασίας φέσωσε με 30 εκατ. δολάρια τους χορηγούς και τους άτυχους θεατές που πλήρωσαν από 500 μέχρι 250.000 δολάρια ο καθένας γι’ αυτό που θα ήταν το απόλυτο πάρτυ αλλά εξελίχτηκε σε εφιάλτη.

Ο Μπίλι ΜακΦάρλαντ ήταν κατά γενική ομολογία ένα πολύ έξυπνο παιδί που μεγάλωνε στην κοινότητα του Σορτ Χιλς στο Μίλμπουρν του Νιου Τζέρσι.

Η Ελληνίδα μητέρα του και ο Ιρλανδός πατέρας του δούλευαν στον χώρο του real estate και είδαν με χαρά τον γιο τους να δημιουργεί σε ηλικία μόλις 13 ετών την πρώτη του start up εταιρεία.

Διαθέτοντας απίστευτη πειθώ και εκπληκτικό επικοινωνιακό χάρισμα, δεν είχε κανένα πρόβλημα να λανσάρει την πιστωτική κάρτα Magnises η οποία απευθυνόταν σε διάσημους πελάτες με πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Η κάρτα υποσχόταν στους πελάτες της πρόσβαση και πολύ καλές θέσεις στα καλύτερα events, αποκλειστικά προνόμια, τραπέζια στα καλύτερα εστιατόρια και κλαμπ της Νέας Υόρκης και πολλά άλλα.

Με χορηγούς που τον ενίσχυσαν με 1,5 εκατ. δολάρια ο Μπίλι ΜακΦάρλαντ έγινε κολλητός με τον διάσημο ράπερ Ja Rule.

Σε ένα ταξίδι τους στην Καραϊβική, προσγειώθηκαν στο νησί Norman Kay. Εκεί όπου πριν από δεκαετίες ο Πάμπλο Εσκομπάρ και το καρτέλ του Μεντεγίν έστελναν κοκαΐνη από την Κολομβία στις ΗΠΑ.

Τότε ο δαιμόνιος Μπίλι σκέφτηκε να οργανώσει το πιο glam μουσικό πάρτυ, αυτό που θα τα είχε όλα στον μέγιστο βαθμό μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Τo Fyre μόλις είχε γεννηθεί μέσα στα αποκαΐδια του ιδιωτικού παραδείσου που ανήκε στον μεγαλύτερο ναρκοβαρόνο όλων των εποχών.

Sold out σε 48 ώρες ακόμα και τα εισιτήρια των 250.000 δολαρίων!

Με σύμμαχο τον Ja Rule ο Μπίλι από το Μανχάταν άρχισε να στήνει το φεστιβάλ των ονείρων του στο ρετιρέ που νοίκιαζε στο Σόχο και προσέλαβε τους καλύτερους για το διαφημιστικό σποτ. Το πιο σημαντικό πρόσωπο ήταν η Κάρολα Τζάιν, επιτυχημένη επενδύτρια, η οποία πίστευε πάρα πολύ στον ΜακΦάρλαντ. Αυτή ανέλαβε να βρει τους χορηγούς για το μεγαλύτερο και πιο λαμπερό μουσικό event της δεκαετίας και δεν δυσκολεύτηκε να τους πείσει, αφού όλοι την εμπιστεύονταν.

Το χρήμα άρχισε να ρέει άφθονο και ο Μπίλι με τον Ja Rule επιστράτευσαν το φθινόπωρο του 2016 μια μίνι εθνική μοντέλων με πρώτα βιολιά την Μπέλα Χαντίντ και την Εμιλι Ραταϊκόφσκι για τα γυρίσματα του promo στο Norman Kay. Ιδιωτικά lear jet, θαλαμηγοί, τρομερές βίλες και φυσικά οι παραλίες με τα τιρκουάζ νερά πρωταγωνιστούσαν στις λήψεις του βίντεο που ξεπέρασε σε κόστος τα 2 εκατ. δολάρια.
Οταν τελείωσε το μοντάζ, οι ΜακΦάρλαντ και Ja Rule πλήρωσαν τρελά ποσά σε διάσημους φίλους, instagrammers και infuencers, για να γίνουν κράχτες και να προμοτάρουν το βίντεο. Μόνο η Κένταλ Τζένερ πήρε 250.000 δολάρια για την ανάρτηση του σήματος και του βίντεο.

Από τη στιγμή που άρχισε η προώθηση χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες για να εξαντληθούν όλα τα εισιτήρια, από τα πιο φτηνά των 500 δολαρίων μέχρι τα πιο ακριβά των 100.000 και των 250.000 δολαρίων.

Μέσα στον πανζουρλισμό και τη γενική ευφορία των πρώτων ωρών αρχίζουν σχεδόν αμέσως τα προβλήματα, με πρώτο και σημαντικότερο την τοποθεσία, η οποία χάθηκε αμέσως μετά την προβολή του διαφημιστικού. Οι νέοι ιδιοκτήτες του νησιού απαιτούσαν με όρο στο συμβόλαιο να μη γίνει καμία αναφορά στο πρότερο παρελθόν του Norman Kay ως άντρο του Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο Μπίλι το ανέφερε στα πρώτα 30 δεύτερα του βίντεο, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το συμβόλαιο και να πρέπει να βρει άμεσα νέα τοποθεσία στις Μπαχάμες.

Ηταν Δεκέμβριος του 2016. Στα μέσα Απριλίου του 2017 θα έπρεπε να ξεκινήσει το πρώτο από τα δύο τριήμερα του Fyre και όλα ήταν στον αέρα.

Ο Μπίλι δεν απογοητεύτηκε. Βρήκε τη λύση στο νησί Great Exuma, όπου οι ιθύνοντες του παραχώρησαν έναν τεράστιο χώρο για να πραγματοποιηθεί το Fyre.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας ατέλειωτος μαραθώνιος για να είναι όλα έτοιμα μέσα σε ένα τρίμηνο, στον οποίο ενεπλάκησαν χιλιάδες άνθρωποι. Πάρα πολλές φορές οι στενοί συνεργάτες του entrepreneur έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ολοκληρωτικό φιάσκο, αφού όλα πήγαιναν κατά διαόλου. Δεν υπήρχαν αρκετά σπίτια -πόσο μάλλον βίλες-στο νησί για να στεγάσουν όλους όσοι είχαν πληρώσει εισιτήρια που περιελάμβαναν διαμονή σε κατοικία και φαγητό από κορυφαίους σεφ.

Ο Μπίλι, όταν φάνηκε ότι τελείωναν τα χρήματα, άρχισε να πιέζει προσωπικά μέσω της εφαρμογής του Fyre τους αγοραστές να επεκτείνουν το πακέτο τους. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη, οι αγοραστές των εισιτηρίων άρχισαν να βομβαρδίζουν με e-mail τους διοργανωτές στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ. Ζητούσαν πληροφορίες για τις πτήσεις τους, την παραλαβή τους, τη διαμονή τους στις κατοικίες και όλες τις λεπτομέρειες του Fyre στο οποίο φιγούραραν σαν μεγάλο όνομα, μεταξύ άλλων, οι Blink 182. Μόνο που κανείς δεν τους απαντούσε για τίποτα και όταν επέμεναν, οι ερωτήσεις τους απλά διαγράφονταν από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ μαζί με τα αρνητικά σχόλια. Ενα 24ωρο πριν από την έναρξη του Fyre, οι Blink 182, επέλεξαν να αποχωρήσουν με μια διπλωματική ανάρτηση.

Την ίδια μέρα έγινε αυτό που δεν είχε γίνει για τρεις μήνες. Οι ουρανοί άνοιξαν για τα καλά και μια τροπική καταιγίδα μετέτρεψε τις εκατοντάδες σκηνές που είχαν στηθεί σε μικρές πισίνες, δίνοντας άλλη μια κλωτσιά στο όλο εγχείρημα. Την επόμενη μέρα οι πρώτοι άτυχοι θεατές που έφτασαν με ναυλωμένο αεροπλάνο, άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό που ακολούθησε τις επόμενες ώρες απλά δεν περιγράφεται.

Η ουρά έξω από το «στρατηγείο» του φεστιβάλ έφτασε τα δύο χιλιόμετρα, ενώ όταν έγινε γνωστό ότι σπίτια δεν υπήρχαν, όλοι έτρεξαν προς τις βρεγμένες σκηνές. Φωνές, κλάματα και υστερίες σε έναν θεοσκότεινο καταυλισμό συνέθεσαν το σκηνικό μιας μαρτυρικής νύχτας, ενώ παρά τα όσα είπε ο ΜακΦάρλαντ στο πλήθος, όλοι κατάλαβαν ότι το Fyre Festival δεν θα υπήρχε δεύτερη μέρα.
Κάποιοι έκαναν μπάνιο και έπλυναν τα δόντια τους στη θάλασσα πριν επιστρέψουν στο αεροδρόμιο…

Μόνο η Κένταλ Τζένερ πήρε 250.000 δολάρια για την ανάρτηση του σήματος και του περίφημου video promo του Fyre Festival σε instagrammers και infuencers, προκειμένου να διαφημίσουν το μεγαλύτερο και πιο luxury μουσικό φεστιβάλ. Αντίστοιχα ποσά πήρε και η Εμιλι Ραταϊκόφσκι

Αμετανόητος μέχρι τις χειροπέδες

Οι αγωγές εναντίον του Μπίλι από χορηγούς και όχι μόνο τον έφεραν προ του δικαστηρίου, το οποίο τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση 300.000 δολαρίων, την ίδια στιγμή που στην Exuma τον έψαχναν απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Και αν περίμενε κανείς ότι θα έβαζε μυαλό, έκανε λάθος. Λίγους μήνες μετά έστησε άλλη εταιρεία προσφέροντας VIP υπηρεσίες σε πλούσιους και διάσημους.

Ανάμεσα στις προσφορές υπήρχαν και αποκλειστικά εισιτήρια για το περίφημο γκαλά του MET στη Νέα Υόρκη, κάτι που δεν ισχύει, αφού στο συγκεκριμένο event οι προσκλήσεις στέλνονται μόνο από την Αννα Γουίντουρ.
Το FBI δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να στριμώξει τον απατεώνα, όπως τον αποκαλούσαν όλοι πλέον, ο οποίος μπροστά στο φάσμα της πολυετούς φυλάκισης παραδέχθηκε την ενοχή του για απάτη. Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες εκποιήθηκε σε δημοπρασία ο εξοπλισμός του φεστιβάλ που δεν έγινε ποτέ, προκειμένου να ξεχρεωθεί μέρος των 30 εκατ. δολαρίων που χρωστάει ο Μπίλι.

Στο μεταξύ ο ΜακΦάρλαντ γράφει πυρετωδώς βιβλίο μέσα στη φυλακή για το φιάσκο του Fyre Festival, μέσα στο οποίο αποκαλύπτει ότι θα το κάνει ξανά, σύμφωνα με τα χειρόγραφα που δακτυλογραφεί η εντυπωσιακή καλλονή Αναστασία Ερεμένκο, μοντέλο από τη Ρωσία, η οποία τον επισκέπτεται συχνά στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Οτισβιλ.

loading...

1 thought on “Έλληνας ομογενής ο πιο glam απατεώνας

  1. τοσο κατεβατο για ενα αρχιδι

Comments are closed.