ΗΠΑ: «Η Ελλάδα θέλει να αγοράσει F-35 – Θα κάνουμε έκπτωση στην τιμή»

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στους πιθανούς αγοραστές αμερικανικών μαχητικών F-35 όπως δήλωσε ο Mathias Winter, επικεφαλής του Γραφείου του Πενταγώνου για τα F-35 και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει έκπτωση στην τιμή του
αεροσκάφους.

«Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία, περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές», υπογράμμισε ο αντιναύαρχος. Ενδιαφέρον για τα εν λόγω μαχητικά έχουν εκδηλώσει επίσης η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μετά την πρόσφατη συμφωνία του Πενταγώνου με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, που περιλαμβάνει έκπτωση 8,8% στη μέχρι πρότινος ισχύουσα τιμή αγοράς, το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών των F-35 αναμένεται να αυξηθεί.

Η έντονη φημολογία περί αγοράς και μάλιστα με διευκόλυνση από την Ελλάδα των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς, έχιε ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες.

Μάλιστα οι Αμερικανοί διαρρέουν πως τα τουρκικά F-35 που ήδη παράγονται αυτή την στιγμή θα μπορούσαν πολύ εύκολα να καταλήξουν στην Ελλάδα.

Άλλωστε κάπου θα πρέπει να αποδοθούν.

Την απόκτηση συνολικά 24 F-35A εξετάζει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο πλαίσιο της αντικατάστασης των παλαιών μαχητικών F-16C/D Block 30, όπως αναφέρει ο στρατιωτικός αναλυτής Babak Taghvaee και είχαμε δημοσιοποιήσει στο pronews.gr

Μάλιστα αναφέρει πως αξιοποιήθηκε η συμμετοχή των έξι ιταλικών F-35A της 13ης Gruppo στην διεθνή διακλαδική άσκηση “Ηνίοχος 2019”, από αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας γιατί μπρόρεσαν να δουν υπό ρεαλιστικές συνθήκες τη μαχητική συμπεριφορά του αμερικανικού αεροσκάφους.

Στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας όπως αναφέρει ο Babak Taghvaee είναι η απόκτηση 24 F-35A τα οποία θα αντικαταστήσουν 23 F-16C/D Block 30 της 330ης Μοίρας.

Σημειώνεται ότι πριν από μήνες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, επιβεβαίωσε με δήλωσή του ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την προμήθεια των F-35 από τις ΗΠΑ, σε συνέχεια της διαρροής-«βόμβας» από τις ΗΠΑ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin σε πέντε ακόμα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η δήλωση του Ε.Αποστολάκη από την Ανδραβίδα, όπου ήταν το κέντρο της μεγάλης διασυμμαχικής άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2019 ήταν η εξής: «Ναι μας ενδιαφέρουν τα F-35.

Μετά την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των F-16, το πρόγραμμα που μας ενδιαφέρει είναι αυτό της απόκτησης Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους το οποίο αφορά τα F-35. Σταδιακά μπαίνουμε στο θέμα της νέας γενιάς αεροσκαφών. Η δήλωση που έγινε στο αμερικάνικο Κογκρέσο βοηθάει σε αυτή την προοπτική​».

Αυτή την περίοδο η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την κατάρτιση ενός σχεδίου απόκτησης των αμερικανικών μαχητικών ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Τ.Πάιατ, ο οποίος δίπλα από τον Ελληνα υπουργό είπε ότι «Το F-35 είναι στην διάθεση της Ελλάδας, τώρα που ολοκληρώθηκε η συμβασιοποίηση του προγράμματος των F-16. Η αναβάθμιση των F-16, που έχει ξεκινήσει, βοηθάει την Ελλάδα να περάσει από ένα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς σε ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσει μελλοντικά η Ελλάδα τα F-35».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει ο Babak Taghvaee, η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να διαθέσει προς πώληση σε τρίτους τα τουρκικά F-35A που δεν πρόκειται να παραδοθούν στην Τουρκική Αεροπορία σε τιμή που θα κινείται στο ½ με 1/3 του αρχικού κόστους του μαχητικού.

Φυσικά πρόκειται για μια εξωφρενική «διαρροή» η οποία ίσως έχει στόχο να «τρομοκρατήσει» την τουρκική πλευρά με δύο σκοπούς: Ότι όχι μόνο δεν θα παραλάβει τα δικά της F-35 αλλά τα αποκτήσει η Ελλάδα στν θέση της, ενώ το οικονομικό ζήτημα θα λυθεί επειδή θα δοθούν σε πολύ χαμηλή τιμή.

loading...

1 thought on “ΗΠΑ: «Η Ελλάδα θέλει να αγοράσει F-35 – Θα κάνουμε έκπτωση στην τιμή»

  1. ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
    ΟΤΙ ΤΑ F 35
    ΕΙΝΑΙ
    Α Σ Υ Μ Φ Ο Ρ Α
    ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Comments are closed.