Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας – Άγκυρα: «Δεν θέλουμε τα F-35, μας ενδιαφέρουν τα κινεζικά J-31!»

Δραματικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στο ζήτημα των F-35. Τα μαχητικά πλέον απομακρύνονται και η Άγκυρα αναγκαστικά όπως όλα δείχνουν θα στραφεί σε άλλη αγορά για να ανανεώσει τον στόλο της.

Όπως αναφέρουν τα Τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα εξετάζει ήδη εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που οι ΗΠΑ παγώσουν την προμήθεια των F-35.

Η Άγκυρα λοιπόν εξετάζει πλέον είτε την προμήθεια των Su-57, είτε των Κινεζικών J-31, καθώς σύμφωνα με Αξιωματούχους της Άγκυρας, τα συγκεκριμένα μαχητικά είναι πιο αποδοτικά και σε χαμηλότερο κόστος από τα F-35.

Πάντως η Άγκυρα για πρώτη φορά εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα κινεζικά μαχητικά και αυτό έχει την σημασία του.


Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σταματήσει την εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη F-35.

ΗΠΑ και Τουρκία «τσακώνονται» εδώ και μήνες εξαιτίας της παραγγελίας των S-400 από την Άγκυρα. Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει πολλές φορές και σε όλους τους τόνους στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να έχει και τα δύο συστήματα.

Αν η Τουρκία εκτοπιστεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο συμμάχων στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν ειδικοί.

Η ένταση στη διμερή σχέση εκτείνεται πέραν των εξοπλιστικών προγραμμάτων στη διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών ως προς τη Συρία, τις κυρώσεις στο Ιράν, τη φυλάκιση μελών του προσωπικού αμερικανικών προξενείων από τις τουρκικές αρχές.

Η αποκάλυψη της απόφασης ακολουθεί τις ενδείξεις ότι η Άγκυρα προχωράει τη διαδικασία για την απόκτηση των S-400. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στις 22 Μαΐου ότι τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του συστήματος στη Ρωσία και ότι Ρώσοι εκπαιδευτές μπορεί να πάνε στην Τουρκία. Ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι «αποκλείεται» η Άγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα.

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

pentapostagma.gr/

loading...