«Πίστευε και μη ερεύνα»: Αναφέρεται η φράση αυτή ή όχι στο Ευαγγέλιο

Πολύ συχνή είναι η φράση «Πίστευε και μη ερέυνα» που αποδίδεται από πολλούς στο Ευαγγέλιο. Ισχύει όντως κάτι τέτοιο; Σε ποιό σημείο του Ευαγγελίου αναφέρεται;

Πριν μπείτε σε σκέψεις, σας απαντάμε θετικά ότι στο Ευγγέλιο δεν υπάρχει πουθενά αυτή η φράση. Αντίθετα στο Ευαγγέλιο αναφέρεται «Ερευνάτε τας γραφάς». Πιο συγκεκριμένα στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, κεφάλαιο πέμπτο, στίχο 39.: «Ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν∙ και εκείναι εισίν αι μαρτυρούσαι περί εμού». Δηλαδή, εξετάζετε, με προσκόλληση στο εξωτερικό γράμμα τις Ἀγιες Γραφές, διότι νομίζετε ότι με μόνη την ανάγνωση και την εξέταση αυτή θα έχετε ζωή αιώνια. Και εκείνες είναι που μαρτυρούν για Μένα.

Αυτή είναι η προσταγή του Κυρίου. Καθώς η Αγία Γραφή μαρτυρεί περί του Χριστού και με αυτή ο Θεός δίδει μαρτυρία περί Αυτού. Πρέπει, λοιπόν, να ερευνά ο κάθε πιστός χριστιανός τις «Γραφές», διότι με την έρευνα θα επιτύχει την αιώνια ζωή. «Και η ζωή αυτή υπάρχει στον Υιό Του και με την ένωση μετά του Υιού Του μεταδίδεται στους πιστούς. Εκείνος, που είναι ενωμένος διά της πίστεως με τον Υιό και έχει Αυτόν ως δικό Του, έχει την αληθινή και αιώνια ζωή». (Α’ Ιω. Ε’ 11-12). Η προτροπή του Κυρίου «ερευνάτε τας γραφάς» αναφέρεται και στην υμνολογία της Εκκλησίας μας. Το δοξαστικό της Λιτής στη γιορτή της Υπαπαντής του Κυρίου λέει τα εξής: «Ερευνάτε τις Γραφές, καθώς είπε ο Χριστός ο Θεός μας στα ιερά Ευαγγέλια, διότι σ’ αυτές βρίσκουμε τον Χριστό να γεννάται και να σπαργανούται, να θηλάζει και να γαλουχείται, να δέχεται περιτομή και να βαστάζεται από τον Συμεών∙ όχι κατά δοξασία, ούτε κατά φαντασία, αλλά αληθινά έχει φανερωθεί στον κόσμο∙ προς Αυτόν ας βοήσουμε∙ ο προ αιώνων Θεός, δόξα σοι».

Στην εύλογη, λοιπόν, απορία, πως προέκυψε η φράση «πίστευε και μη ερεύνα», η απάντηση είναι ότι χρησιμοποιούνται από τους Ιησουίτες. Οι Ιησουίτες, τάγμα μοναχών της δυτικής παπικής εκκλησίας, είχαν τη φράση αυτή, ως αρχή τους. Η έννοια δε της φράσης ερμηνεύεται ως εξής: Κλέψε, ατίμασε, εξαπάτησε, πάτησε πάνω σε πτώματα, αρκεί όλα αυτά να τα κάνεις για καλό σκοπό, οπότε δεν συμβαίνει τίποτε. Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης και δράσης δεν είναι σύμφωνος με την ηθική του Ευαγγελίου. Είναι τελείως ξένος προς αυτό. Είθισται η χρήση της φράσης, να αποβλέπει στο να καθησυχάζουν τη συνείδησή τους και να αποφεύγουν τον έλεγχό της.

Με πληροφορίες από το βιβλίο: «Ο Νόμος του Θεού και ο Άνθρωπος», του μακαριστού Αρχιμ. Καλλιστράτου Ν. Λυράκη, Αθήνα 2000

loading...

13 thoughts on “«Πίστευε και μη ερεύνα»: Αναφέρεται η φράση αυτή ή όχι στο Ευαγγέλιο

  1. Ας ανοίξουμε την θεόπνευστον Α. Γραφή.

    Κατά Ιωάννην 5.39
    Ιησούς:
    "ἐρευνᾶτε τὰς γραφάς,
    [εννοεί προφανώς την Π. Διαθήκη, αφού η Καινή ΔΕΝ είχε ακόμα γραφεί]
    ὅτι ὑμεῖς δοκεῖτε ἐν αὐταῖς ζωὴν αἰώνιον ἔχειν· καὶ ἐκεῖναί εἰσιν αἱ μαρτυροῦσαι περὶ ἐμοῦ·"

    "Λοιπόν, σεις πρέπει να ερευνάτε τας Γραφάς, διότι και σεις οι ίδιοι πιστεύετε ότι εις αυτάς θα έχετε ζωήν αιώνιον. Και αυταί ακριβώς αι Γραφαί είναί που μαρτυρούν δι' εμέ.

    Επί του Όρους ομιλία
    Ιησούς:
    "…..Μη νομίσετε ότι ήρθα για να καταργήσω τον Νόμο του Μωυσή ή τη διδασκαλία των Προφητών. Δεν ήρθα για να καταργήσω αλλά για να συμπληρώσω. Συνεπώς σας διαβεβαιώ ότι, όσο υπάρχει ο ουρανός και η γη, ούτε ένα γιώτα ή ένα κόμμα δεν θα αλλάξει στον νόμο,………."

    Ο Ιησούς λοιπόν, ως γνήσιος Ιουδαίος (προσήρχετο στην Συναγωγή, υπέστη και περιτομήν), όχι μόνον αποδέχεται πλήρως την ιουδαϊκή Π.Διαθήκη αλλά μας προτρέπει να την μελετούμε.

    Ο Ιησούς δεν αλλάζει ΤΙΠΟΤΕ, απλά ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ την Π. Διαθήκη.

  2. Den allakse to ofthalmos anti ofthalmou? Den eipe na agapa o enas ton allo kai na synxorei o enas ta lathi tou allou, eno i palaia diathiki milaei gia thanatiki poini? O Xristos allakse orismena pragnata apo tin palaia diathiki kai polu kalos to ekane giati se orismena simeia tis palaias diathikis vleppoume misos gia tous anthropous kai protropi pros dolofonies, eno o Xristos einai i apolyti agapi kai kanenas levi i allos profitis tis palaias diathikis den tha mporesei na Ton ftasei pote. Oso gia tous makavrious opou i p. diathiki katarietai tous Ellines, as mi to syzitame.

  3. Ακριβώς αυτό έκανε ο Χριστός, δεν κατήργησε τις 10 εντολές, αλλά τις συμπλήρωσε.
    Σε προκαλώ, λοιπόν, να μου πεις τι το μεμπτό έχουν οι 10 εντολές και οι εντολές της Καινής Διαθήκης, που αποτελούν το συμπλήρωμα.
    Απάντησέ μου λοιπόν στο συγκεκριμένο ερώτημα.

  4. ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕ,ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ,ΕΡΕΥΝΑ.

  5. Είναι άκρως δύσκολη η απάντηση. Σε κατανοώ απολύτως.

  6. Ποιός είναι ο Μωυσής που μας έδωσε μαθήματα ηθικής;

    Αγία Γραφή.

    ΑΡΙΘΜΟΙ κεφ. 31

    13 Ο Μωϋσής, ο αρχιερεύς Ελεάζαρ και όλοι οι
    άρχοντες του Ισραηλιτικού λαού εξήλθον εις συνάντησιν των νικητών έξω από το
    στρατόπεδον του Ισραήλ.
    14 Ο Μωϋσής, όταν είδε και γυναίκας Μαδιανίτας
    αιχμαλώτους, ωργίσθη εναντίον των χιλιάρχων και των εκατοντάρχων, οι οποίοι
    επανήρχοντο από την πολεμικήν αυτήν επιχείρησιν,

    15 και είπεν εις αυτούς· “διατί συνελάβατε
    αιχμαλώτους και τας εφέρατε ζωντανάς εδώ;
    16 Δεν έπρεπε αύται να ζήσουν, διότι αυταί ήσαν η
    αιτία, σύμφωνα με την συμβουλήν του Βαλαάμ, να αποστατήσουν οι Ισραηλίται από
    τον Θεόν, να καταφρονήσουν τας εντολάς του Κυρίου, να λατρεύσουν το είδωλον
    Φογώρ, και έτσι να αποσταλή εκ μέρους του Κυρίου μεγάλη τιμωρία στον
    ισραηλιτικόν λαόν.
    17 Τωρα λοιπόν φονεύσατε όλους γενικώς τους
    άρρενας και κάθε γυναίκα, η οποία έχει έλθει εις συνάφειαν με άνδρα.
    18 Ολας δε τας αλλάς γυναίκας, τας παρθένους, αι
    οποίαι δεν ήλθον εις συνάφειαν με άνδρα τινά, κρατήσατέ τας αιχμαλώτους.

    ΔΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΤΟΛΗ Ο ΜΩΥΣΗΣ ΝΑ ΣΦΑΓΟΥΝ όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες αιχμάλωτοι.
    Να σφαγούν όλοι, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ.
    ΤΙΣ ΗΘΕΛΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΕΣ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ (ΟΠΩΣ Ο ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ΕΞΕΔΙΔΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΑΡΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΥΤΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ).

    Αυτός λοιπόν είναι ο Μωυσής, που οι Χριστιανοί έχουν ως…. πρότυπον ηθικής (!), τιμούν και δοξολογούν!

  7. Απάντησε στο παραπάνω ερώτημα του σχολιαστή. Σε προκάλεσε να απαντήσεις.
    Γιατί ξεφεύγεις πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα;;;;;

  8. *******************************************************
    Αναφέρεσαι σε πολεμικές ενέργειες των Ισραηλινών στα Χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης. Σε όλους τους πολέμους ακόμη και σήμερα γίνονται φρικτά πράγματα π.χ. δες τι συνέβη στη Συρία.

    Μπορείς να μας πεις τι φρικαλεότητες έγιναν στον Πελοποννησιακό πόλεμο; Μπορείς να μας πεις τι έγινε στην Περσέπολη, μόλις την κατέλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος;

    Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ακολουθούν την διδασκαλία και τις εντολές του Κυρίου, δεν ακολουθούν τα ήθη και τα έθιμα των τότε Εβραίων. Εάν ακολουθούσαμε τα ήθη και έθιμα των τότε Εβραίων, θα έπρεπε ή να λιθοβολούμε ή να σταυρώνουμε τους Χριστιανούς (βλέπε λιθοβολισμός Αγίου Στεφάνου και σταύρωση του Χριστού).

    Σου απέδειξα στο παρελθόν ότι ο Αβραάμ δεν εξέδιδε τη γυναίκα του, με βάση το κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης.
    ****************************************************

  9. Α. Γραφή
    Γένεσις κεφ. 12

    11 Οταν δε επλησίαζε να εισέλθη εις την Αίγυπτον, είπεν εις την Σαραν την συζυγόν του· “εγώ γνωρίζω καλά ότι είσαι εύμορφη γυνή.

    12 Υπάρχει φόβος, όταν σε ιδουν οι Αιγύπτιοι, να είπουν ότι η γυναίκα αυτή είναι σύζυγός του. Τοτε εμέ μεν θα φονεύσουν, σε δε θα περιποιηθούν.

    13 Δια τούτο είπε ότι είμαι αδελφή του, ώστε χάριν σου να εύρω και εγώ μίαν ευμενή υποδοχήν, να διαφύγω τον θάνατον και να ζήσω χάρις εις σέ”.

    14 Πράγματι· όταν ο Αβραμ εισήλθεν εις την Αίγυπτον, είδον οι Αιγύπτιοι την σύζυγόν του, ότι ήτο ωραιοτάτη.

    15 Και οι άρχοντες ακόμη του Φαραώ την είδον, επήνεσαν αυτήν προς τον Φαραώ και την ωδήγησαν εις τα ανάκτορά του.

    16 Χαριν δε αυτής υπεδέχθησαν με ευμένειαν και επεριποιήθησαν τον Αβραμ, ώστε αυτός να αποκτήση πρόβατα και μόσχους και όνους και δούλους και δούλας και ημιόνους και καμήλους.ετιμώρησε και εβασάνισε τον Φαραώ με πολλάς και οδυνηράς θλίψεις αυτόν και την οικογένειάν του δια τας απρεπείς διαθέσεις που είχε προς την Σαραν, την γυναίκα του Αβραμ.

    18 Ο Φαραώ αντιληφθείς την αιτίαν των δοκιμασιών εκείνων εκάλεσε τον Αβραμ και του είπε· “τι είναι αυτό το οποίον μου έκαμες; Διατί δεν μου ανήγγειλες ότι αυτή είναι σύζυγός σου;

    19 Διατί μου είπες ότι είναι αδελφή σου και έλαβον αυτήν ως σύζυγόν μου; Και τώρα ιδού η σύζυγός σου είναι ενώπιόν σου. Παρε την και φύγε έξω από την Αίγυπτον”.

    20 Διέταξε δε ο Φαραώ μερικούς άνδρας να πορευθούν και να προπέμψουν τιμητικώς εκτός της Αιγύπτου τον Αβραμ, την γυναίκα του και όλα τα υπάρχοντά του.

    Περίληψη
    Ο Αβραάμ γιά να εκδόσει την γυναίκα του Σάρρα, εξαπάτησε τους Αιγυπτίους λέγοντας ότι δήθεν είναι αδελφή του.
    Από την έκδοση της πολυπλούτισε ο "ένδοξος" και "άγιος" Αβραάμ. Μέχρι
    και δούλους πήρε ως αμοιβή!

    Ερευνάτε λοιπόν τας γραφάς, όπως είπε ο Χριστός (βλέπε παραπάνω σχόλιο

  10. Πρώτη φορά ακούμε από σένα ότι, όταν δευτεροπαντρεύεται μία γυναίκα, αυτό λέγεται πορνεία.
    Τα δώρα εδόθησαν στον Αβραάμ, επειδή θεώρησαν ότι αυτός ήταν συγγενής, αδελφός της Σάρας, αυτά τα δώρα δεν προήλθαν από άσκηση πορνείας της Σάρας. Σαφώς αναφέρεται στο κείμενο ότι η Σάρα έγινε σύζυγος του Φαραώ και όχι πόρνη.
    Η αλήθεια λοιπόν μαρτυρείται μέσα από το κείμενο, πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο η Σάρα ασκούσε πορνεία με σκοπό την αποθησαύριση του Αβραάμ.

  11. Πότε θα απαντήσεις στο καίριο ερώτημα του παραπάνω σχολιαστή;

    '' Σε προκαλώ, λοιπόν, να μου πεις τι το μεμπτό έχουν οι 10 εντολές και οι εντολές της Καινής Διαθήκης, που αποτελούν το συμπλήρωμα.
    Απάντησέ μου λοιπόν στο συγκεκριμένο ερώτημα.''

  12. Ο Φαραώ έκανε σύζυγό του τη Σάρα με το έτσι θέλω. Για ποια πορνεία της Σάρας μας τσαμπουνάτε;

  13. γιατι καταργηθεικε το προφιλ giannis paterakis???

Comments are closed.