Γιατί ο Ν. Αναστασιάδης ακολουθεί την πολιτική Χριστόφια έναντι της Βρετανίας;

Του Σάββα Ιακωβίδη

Ο Αναστασιάδης είχε μία, μοναδική, κλασική ευκαιρία, με το Brexit και με αφορμή τις δηλώσεις Ντάνκαν – Φόρεϊν Όφις, να θέσει θέμα Βάσεων, αφού ήδη ο μ. Τάσσος, τον Νοέμβριο του 2007, είχε
αποφασίσει αναθεώρηση των σχέσεων με τη Βρετανία και του καθεστώτος των Βάσεων. Οι Εγγλέζοι μερίμνησαν παντοιοτρόπως ώστε να εκλεγεί ο Δ. Χριστόφιας, ο οποίος δολοφόνησε την προσπάθεια Τάσσου

Τελικά, ο δήθεν θυμός του Προέδρου Αναστασιάδη για τις τελευταίες βρετανικές μαχαιριές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν φούμαρα για αφελείς και ευκολόπιστους. Σε ανάλυσή μας υποβάλαμε ότι ο Πρόεδρος δεν επρόκειτο να λάβει αντίμετρα κατά της βρετανικής δολιότητας. Απλώς, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, το έπαιξε «ξερόμαγκας». Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Ευρώπης και Ην. Πολιτειών της απελθούσας Πρωθυπουργού, Μέι, Σερ Άλαν Ντάνκαν, μετά από ερώτηση Αγγλοκύπριου βουλευτή, υιοθέτησε την τουρκική εκδοχή ότι:

«Όσον αφορά στη σχεδιαζόμενη γεώτρηση της Τουρκίας, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση». Η πρώτη αντίδραση του Ν. Αναστασιάδη, όπως αποκαλύπτει ο Γιώργος Κέντας, αν. Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Παν/μιο Λευκωσίας, ήταν: «Απαράδεκτος» (ο Ντάνκαν). Βρετανίδα βουλευτής, υπέβαλε ερώτηση στο Φόρεϊν Όφις αν ισχύουν οι δηλώσεις Ντάνκαν. Το βρετανικό διπλωματικό κατεστημένο επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του δύο φορές.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα έστελνε επιστολή στην πρωθυπουργό Μέι. Κόμματα και ΜΜΕ υπέβαλαν ότι όφειλε να θέσει θέμα Βάσεων. Την περ. Τρίτη παρέστη σε εκδήλωση στην Υπάτη Αρμοστεία για τα 93α γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ, ναι, αυτής της σεσημασμένης δολοφόνου του έφηβου μαθητή και ποιητή μας, Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος εξέφρασε τη «βαθιά του εκτίμηση για την πλήρη στήριξη του Ην. Βασιλείου και την απτή αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όπως εκφράζεται με σαφήνεια στην επιστολή της κας Μέι, με ημερομηνία 26 Μαΐου 2019, με την οποία αντιτάσσεται στις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας και αναγνωρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους. Συνεπώς», κατέληξε, «δεν δίνω σημασία σε όποιες δηλώσεις που είναι αντίθετες με τα πιο πάνω».

Πού χάθηκε ο θυμός του Προέδρου; Γιατί εμφανίστηκε αρνάκι ενώπιον των ειρώνων Εγγλέζων, οι οποίοι διαπιστώνουν ακόμα μία φορά με ποιους εθελόδουλους και άρρωστους αγγλόδουλους συνεργάζονται; Οι πιο πάνω δηλώσεις Αναστασιάδη είναι το λιγότερο γελοίες για να μη χαρακτηριστούν τραγικές και αυτόχρημα κωμικές.

Πρώτον, έδωσε σημασία σε επιστολή μίας υπό παραίτηση και ήδη αποχωρήσασας Πρωθυπουργού. Η επιστολή της συνετάχθη εμφανώς από τους ικανότατους γραφειοκράτες του Φόρεϊν Όφις για να πουν στον Αναστασιάδη όσα ήθελε να ακούσει. Δεύτερον, η δήλωση Ντάνκαν έγινε στη Βουλή των Κοινοτήτων και καταγράφηκε στα πρακτικά της. Συνεπώς, αντί ο Πρόεδρος να δηλώνει ότι δεν δίνει σημασία σε όποιες δηλώσεις είναι αντίθετες με εκείνες της Μέι, προκαλείται να δώσει την επιστολή της στη δημοσιότητα.

Δεύτερον, αν όντως αυτά λέγει η Μέι, όπως ισχυρίζεται ο Αναστασιάδης, η επιστολή της πρέπει να παρουσιαστεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο και να αξιοποιηθεί από Αγγλοκύπριους ή φιλοκύπριους βρετανούς βουλευτές ως αντιστάθμισμα στις δηλώσεις Ντάνκαν και στις δύο πανομοιότυπες ανακοινώσεις του Φόρεϊν Όφις. Δηλ. να απαιτηθεί διόρθωση της βρετανικής πολιτικής λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή Μέι. Τρίτον, η επιστολή από μία ήδη αποχωρήσασα Πρωθυπουργό έχει τόση αξία όσο το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκε για να εξαπατήσει τον Αναστασιάδη.

Τέταρτον, η δήλωση Ντάνκαν και οι δύο ανακοινώσεις του Φόρεϊν Όφις είναι επίσημα καταγεγραμμένες. Όσο δεν απαιτείται η αναίρεσή τους, ήδη αποτελούν και είναι η επίσημη βρετανική πολιτική την οποία πρώτοι αξιοποιούν οι Τούρκοι. Την περ. Τρίτη, το πρωί, ο ΥπΕξ, Ν. Χριστοδουλίδης, ήταν φιλοξενούμενος στο Ράδιο Πρώτο, στην εκπομπή των συναδέλφων Λ. Μαύρου και Μ. Πούλλαδου. Ρωτήθηκε για τον υπονομευτικό ρόλο της Βρετανίας και ειδικά για τις δηλώσεις Ντάνκαν και τις ανακοινώσεις του Φόρεϊν Όφις. Αντί ευθείας και ξεκάθαρης απάντησης, ο ΥπΕξ αναφέρθηκε στη σημασία των… εκλογών στην Κων/πολη για τον Ερντογάν!

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ασκεί έναν άχαρο ρόλο, εκείνου του ευπειθούς διεκπεραιωτή της ολέθριας πολιτικής Αναστασιάδη, η οποία είναι συνέχεια εκείνης του Δ. Χριστόφια. Ότι δηλ. θέμα Βάσεων θα τεθεί until our children and grand-children αποφασίσουν διαφορετικά. Πρόσφατα, ο ΥπΕξ, ενημέρωσε τη Βουλή κεκλεισμένων των θυρών. Παραδέχτηκε ότι, κατά τις συνομιλίες για το Brexit, η εντολή από τον Πρόεδρο ήταν να μην αγγίξει κανείς θέμα Βάσεων.

Ο Αναστασιάδης είχε μία, μοναδική, κλασική ευκαιρία, με το Brexit και με αφορμή τις δηλώσεις Ντάνκαν – Φόρεϊν Όφις, να θέσει θέμα Βάσεων, αφού ήδη ο μ. Τάσσος, τον Νοέμβριο του 2007, είχε αποφασίσει αναθεώρηση των σχέσεων με τη Βρετανία και του καθεστώτος των Βάσεων. Οι Εγγλέζοι μερίμνησαν παντοιοτρόπως ώστε να εκλεγεί ο Δ. Χριστόφιας, ο οποίος δολοφόνησε την προσπάθεια Τάσσου. Σήμερα, εμφανώς κρατούν δεμένο χειροπόδαρα τον Αναστασιάδη. Πώς να τολμήσει να αντισταθεί;

loading...