Θα πάθετε πλάκα: Τι σημαίνει το όνομα Τσίπρας;

Λοιπόν για εμάς αυτή τη στιγμή σημαίνει… ο πρωθυπουργός, που περνάει κάπως δύσκολες μέρες η αλήθεια, αλλά αυτό είναι… ο πρωθυπουργός της χώρας.
Έχει όμως μεγάλη πλάκα και ενδιαφέρον να δούμε από πού προέρχεται ετυμολογικά το όνομα του πρωθυπουργού μας και πίστεψτέ με, αυτό που θα διαβάσετε δεν θα σας αρέσει.

Η λέξη δεν εντοπίζεται στα λεξικά, όμως όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλα τα επώνυμα έχουν την προέλευση από κάποιο πολύ παλιό παρατσούκλι των προγόνων μας. Προέρχονται κατά κύριο λόγο από χαρακτηρισμούς που βασίζονται σε σωματικές (Βραχνός, Ζερβός, Καμπούρης, Λεβέντης), πνευματικές και ηθικές ιδιότητες (Βιαστικός, Αγέλαστος, Θλιμμένος, Κατεργαράκος). Μπορούν να προέρχονται όμως και από παρομοιώσεις με ζώα (Αλεπουδέλης, Γάτος, Ζυγούρης, Λύκος, Ποντίκης), με φυτά (Γαρούφαλος, Καρπούζης, Πιπέρης, Ρεβίθης) ή να υποδηλώνουν συγγένεια και ηλικία (Εγγονόπουλος, Κανακάρης, Ορφανός, Παπούλιας, Πατέρας).

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι εκδοχές για το επώνυμο Τσίπρας.

Η λέξη πιθανότητα έχει την ρίζα της στην Τουρκική “çiplak”. Η λέξη σημαίνει γυμνός και κατ΄ επέκταση εκείνος που δεν έχει ρούχα, που είναι φτωχός. Στη νέα ελληνική, με δάνειο τουρκικής προέλευσης, το λεξικό Μπαμπινιώτη καταγράφει την λέξη τσιπλάκης, που σημαίνει αυτός που ζει σε συνθήκες ανέχειας. Ο χαρακτηρισμός τσιπλάκηδες είναι μειωτικός, υποδηλώνοντας αυτόν που είναι φουκαράς αλλά υποδύεται τον πλούσιο.

Αυτή είναι η μια ετυμολογική εκδοχή. Ωστόσο η λέξη θα μπορούσε να έχει τις ρίζες της στο λατινικό cipria, που σημαίνει πούδρα ή τέλος να είναι κάποια εκδοχή της λέξης τσίπουρα.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική.

loading...