Η απόλυτη σύγκρουση – Άγκυρα: «Δεν δεχόμαστε τις δικαιολογίες των Ρώσων για την Ιντλίμπ» – «Μην στηρίζετε τον Άσαντ!»

Μύλος στην κυριολεξία ανάμεσα σε Τούρκους και Ρώσους μετά την επίθεση συριακού πυροβολικού σε τουρκικό φυλάκιο, ενώ οι ΗΠΑ «φορτώνουν» τους Κούρδους με όπλα εξαγριώνοντας την Άγκυρα. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αρνείται τη ρωσική «δικαιολογία» για τις επιθέσεις των συριακών δυνάμεων σε τουρκικό φυλάκιο στην Συρία, προκαλώντας μια μίνι κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία όπως φαίνεται θα λυθεί με νέα συνεννόηση.

«Ξέρουμε ότι το συριακό καθεστώς θα επιτεθεί στην Ιντλίμπ χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία της παρουσίας ριζοσπαστικών ομάδων μετά την αποστολή τους εκεί»,  δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα  Παρασκευή ότι η Άγκυρα δεν αποδέχθηκε τη «δικαιολογία» της Ρωσίας, για τις επιθέσεις του συριακού πυροβολικού  σε τουρκικό φυλάκιο στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Στη Συρία, ποιοι είναι οι εγγυητές του καθεστώτος; Η Ρωσία και το Ιράν», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Έτσι και εμείς δεν αποδεχόμαστε τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να πείσουν το καθεστώς. Γνωρίζαμε ότι στο μέλλον, μετά την κατάληψη άλλων περιοχών, ότι το συριακό καθεστώς θα επιτεθεί στην Ιντλίμπ χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία της παρουσίας των ριζοσπαστικών ομάδων εκεί», δήλωσε.

Υπήρξε επίσης διαφωνία σχετικά με το κατά πόσον η εκεχειρία είχε εξασφαλιστεί στην Ιντλίμπ αυτή την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Μόσχας χθες.

Την επόμενη ημέρα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν είχε εξασφαλιστεί πλήρης κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική επαρχία.

Η Άγκυρα αναφέρει ότι οι Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν επίσης σε δύο ξεχωριστά περιστατικά  σε σκόπιμες επιθέσεις του συριακού καθεστώτος κατά των τουρκικών παρατηρητηρίων στο Ιντλίμπ.

Η Ρωσία και η Τουρκία διατύπωσαν αντικρουόμενες αξιώσεις σχετικά με την επίθεση της Πέμπτης με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι ήταν το έργο «τρομοκρατών» και ότι είχε ανταποκριθεί η ίδια με αεροπορικές επιθέσεις.

Το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας αρνήθηκε την δικαιολογία, λέγοντας ότι οι λανθασμένες «αναφορές τύπου» που παρείχαν οι συντονιστές αξιωματικοί στην Μόσχα «δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα».

Κίνηση ματ από ΗΠΑ την ίδια στιγμή στην Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια στιγμή αναφέρθηκε ότι απέστειλαν 200 φορτηγά γεμάτα όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα στις δυνάμεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΦ), για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε  το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες  έστειλαν βαριά όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα και  φορτηγά, ενώ έχουν ήδη αποσταλεί και τσιμεντένια μπλοκ για να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων στρατιωτικών βάσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δημιουργήσουν νέες βάσεις στις περιοχές Deir al-Zor και Hasaka», δήλωσε στο Σπούτνικ ένας αξιωματούχος του  SDF ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον είναι στο πιο «καυτό σημείο» με θέμα τους Σύρους Κούρδους.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε εν μέσω της συζήτησης για την δημιουργίας ασφαλής ζώνης στη βόρεια Συρία, την οποία η Τουρκία θέλει να ελέγχει, μετά την ανακοίνωση του προέδρου  των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους τον Δεκέμβριο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μας βοηθούν», ανέφερε κουρδική πηγή.

Αυτό λοιπόν που είναι απολύτως κατανοητό είναι ότι η κόντρα Ρώσων και Αμερικανών αλλά και Τούρκων, κάποια στιγμή θα μετουσιωθεί σε στρατιωτική σύγκρουση λόγω τεραστίων συμφερόντων και αυτό το βλέπουμε κάθε ημέρα που περνά.

loading...